Újdonságok a 8. Képregényfesztiválon

WalkingDead4.jpgMinden nagy képregényes esemény nélkülözhetetlen kellékei a vadonatúj képregények. Bár tény, hogy ebben a tekintetben volt már olyan rendezvény, ahol több újdonságnak örülhettünk, ezúttal is több kiadvány fog itt debütálni. Ezekhez csatlakoznak az elmúlt pár hónapban megjelent új képregények, és természetesen a kiadók teljes választékukkal jelen lesznek.

Elsőként a tavalyi év legnagyobb sikerét, a Walking Dead sorozat 4. kötetét említjük, amelynek a címe Szívügyek. Noha a képregény alapján készült televíziós sorozatnak még nincs hivatalos magyar verziója, rajongója annál több, és sokan követik figyelemmel a filmet és a képregényt is.

MarvelPlusz3.jpgSzintén igen sokak érdeklődésére számíthat az év elején indult kéthavi lap, a Marvel + harmadik száma, amelynek a főszereplői az immár mozihősként is ismert Bosszúállók, avagy a Bosszú Angyalai: Vasember, Amerika Kapitány és a többiek. Ez a magazin viszonylag alacsony példányszámban készül, és csak a kiemelt újságárusoknál kapható, így különösen érdemes a fesztiválon beszerezni.

A Marvel+ kiadója jelenteti meg Magyarországon a Pókember és a Bosszú Angyalai köteteket és a Hihetetlen Pókember füzeteket is, valamennyi eddigi kiadvány fellelhető lesz a Kingpin kiadó standján. Ugyancsak a Kingpin adja ki a Kalyber Joe sorozat újabb részéit, valamint a 2. résznek (Eső) a fesztiválra megjelenő felújított változatát. Ezt a kiadványt a szerzője, Pilcz Roland standján lehet megtalálni.

RocksztarLeszek1.jpgTöbb új magyar képregényt is a fesztiválon vehetünk kézbe először, így az eddig inkább csak webcomicként ismert Rocksztár leszek, mama! első kötetét. A reménytelen zenészpalántáknak szóló útmutatóból korábban pár oldal már megjelent nyomtatásban a Pinkhellben és a Papírmoziban, illetve rendszeres rovatként szerepel a Rockélet programmagazinban is. Johnny, Eki, Imike, Zátony, Klárika és a többiek biztos sokaknak szereznek újabb felhőtlen perceket.

Egy korábbi posztban már említettük a 5 Panels csoport újdonságait: jönnek a Busók (Majd, ha Fagy!), harmadik epizódjához ér a Charax és befejeződik a Deveraux második ciklusa.

Harmadik kiadását ünnepeli a felújított Rejtő-Korcsmáros képregénysorozat negyedik része, A 14 karátos autó. A kötet már hónapok óta nem volt kapható a boltokban - akik lemaradtak róla, elsőként a képregényfesztiválon pótolhatják be.

Papirmozi6.jpgHatodik alkalommal tart "előadást" a Papírmozi. A Nero Blanco Comix képregénymagazinjában vadonatúj magyar képregények, itthon még kevéssé ismert külföldi alkotók munkái és képregényes tárgyú cikkek váltakoznak. Az új szám címlapját Koska Zoltán jegyzi. Szerepel benne az Alfabéta-jelölt "Vas világ a rend", új képregényt rajzolt Kovács Péter, Süli Andrea és Vass Róbert, folytatódnak a 48-asok történetei ezúttal Varga Zsolt rajzaival, és első ízben kapott helyet a lapban a lengyel képregény, méghozzá éppen a fesztiválon vendégeskedő Tomasz Tomaszewski (Popman), valamint Piotr Kasinski és Robert Trojanowski (Pik és Robi) egy-egy munkája olvasható először itthon. A Pen Clubon és Amitai Sandy izraeli rajzoló egy újabb képregényén kívül Kránicz Bence, Bayer Antal és Zsigó Bianka tanulmányai egészítik ki a tartalmat.

Szintén a Nero Blanco Comix kiadványa a Paginas amarillas, avagy Szaknévsor, a szlovák F-Art Comixes produkciója, amelynek a tagjai szintén jelen lesznek a fesztiválon. A kis kiadvány korlátozott példányszámban jelenik meg, amolyan előzeteseként egy hosszabb lélegzetű, készülő műnek.

SotetKor1.jpgA decemberi Hungarocomixon még csak egy mutatványszámot, amolyen előzetest olvashattunk egy másik új magyar képregényből, az Árpa Attila ötlete alapján készülő Sötét Korból. A fesztiválon már az első teljes számot is a kezünkbe vehetjük, írója Szabó Jenő, rajzolója Fabe, a színekért pedig ezúttal is Haránt Artúr felel.

Nem maradhatnak ki a klasszikusok sem: a Fekete-Fehér Képregénymúzeum immáron tizedik kötetéhez ért, amelyet ezúttal egy olyan grafikusnak szentelt, akit mindenki ismer, bár elsősorban karikaturistaként és rajzfilmfiguráiról. Sajdik Ferencről van szó, akinek a ritka képregényeit egyetlen kötetbe gyújtötte össze Kiss Ferenc sorozatszerkesztő a Windom kiadó számára.

FFKM10Sajdik.jpgÉrdemes még megemlíteni a közelmúltban megjelent hetedik Asterix-kötetet (A főnökviadal), és a MondoConon debütált, de könyvesbolti forgalomba még nem került MangaFan-mangákat: Love.Com 6, Nana 9, Naruto 15, Ruróni Kensin 12, Vampire Knight 4. Szintén kapható lesz a Vad Virágoktól A vízisten menyasszonya manhwa 9. része, és ha minden jól megy, befut időben Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra.

Friss hír: szerzői kiadásban jelenik meg Mlinkó Zoltán első képregénye, a címe Dimenzióváltás.