Batman-Schmatman - Szuperhősök zsidó gyökerei, Bálint Ház, október 17.

BalintHazSuperjew.jpgMichael Chabon 2000-ben megjelent, Pulitzer-díjas regénye óta - The Incredible History about Kavalier & Clay, a szuperhősök a figyelem központjába kerültek.

Miért találjuk olyan vonzónak a szuperhősöket? És miért keressük ebben a témában is a zsidókat? Egyáltalán, mi a zsidó ebben a nagyon is amerikai műfajban? Milyen zsidó értékeket képvisel Superman, Batman, X Professzor, Pókember, Magneto vagy a Lény? Hogyan lett Superman az Amerikai Ikon és a Megszemélyesített Amerikai Álom? Miért éljük a szuperhősök reneszánszát, és miért követi az egyik méregdrága szuperhős-film a másikat?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ október 17-én. Szuperhősöket vizsgálunk nagyító alatt filmekben és képregényekben egyaránt. Hogyan születtek, kik voltak a "szüleik” , milyenek voltak a történelmi körülmények, amikor sikeresen debütáltak és megvitatjuk, vajon van-e létjogosultságuk és morális mondanivalójuk, valamint arról is beszélünk, tudnak-e valódi szórakozást nyújtani a mai világban és tudtak-e a múltban.

A szuperhősök története a huszadik század történelme, és nem csak Amerikában. Gyere velünk a képregény világába, és segíts legyőzni a gonosz ellenséget!

Az utazás idegenvezetője Supergirl Lehrer Eva, aki 1974 óta el Dániában. Amikor nem szuperhős előadást tart, gimnáziumi tanár Koppenhága környékén és a dániai zsidó kultúra aktív művelője, mint a Jewish Culture in Copenhagen és a Copenhagen Jewish Film Festival elnökségi tagja, az Udsyn zsidó folyóirat egyik szerkesztője és a zsidó kulturális szalon Schmuus vezetője.

Bálint Ház (Budapest VI, Révay utca 16), október 17., 6 óra.

Belépő: 600 Ft.