Pipás Pista képregénypályázat

SzegediNemzetiSzinhaz.jpgA 4. Szegedi Képregényfesztiválhoz kapcsolódva képregénypályázatot hirdet a Szegedi Nemzeti Színház, témája a színház 2013. január 25-i bemutatója, a Pipás Pista.

"A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanyawesternjét. A színház előzetes feladatként felkéri a 4. Szegedi Képregényfesztiválra érkező alkotókat, hogy a képregény műfajának eszközeivel jelenítsék meg Pipás Pista alakját.

A képregényfesztiválon újabb alkotói feladat vár majd a rajzolókra, a darab egy meghatározott jelenetét kell képkockákban megjeleníteniük. Az ehhez kapcsolódó szöveget az alkotók november 17-én, a 4. Szegedi Képregényfesztiválon kapják meg.

A Szegedi Nemzeti Színház vezetése a legsikeresebbnek ítélt munkákat (az alkotókkal egyeztetve) felhasználja az ősbemutató promóciójához, amely lehetőség a nyilvánosság adta előnyökkel segíti a fiatal tehetségek ismertebbé válását. Meghívást kapnak továbbá a darab egyik előadására.

A karakter története, rövid leírása:

A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. Utolsó kívánsága szerint, a saját kötelével, Szegeden. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. Pipás Pistát tizenkét éves korában cselédnek adták el a szülei, ott erőszakolta meg a gazda, majd mivel gyerek jött, kiházasította egy német cseléddel, Rieger Pállal, aki viszont egy év múlva meghalt az első világháborúban. A gyerek árvaházba került. Pipás Pista örökölt egy tanyát a nagyszüleitől, oda költözött, és férfiként élt tovább.

A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. A tanyán egy kutyával, egy kecskével – és egy süketnéma, bolond fiúval élt, aki ellátta a teendőket, segített neki. Pipás Pistát először Papuskáné Bumbus Máli kereste meg azzal, hogy ölje meg az urát, mert üti-veri őt, és már nem bírja. Százötvenezerért mérgezte meg. És ettől kezdve még hat esetben ölt meg olyan férjeket, akik rosszul bántak a feleségükkel. Mind a hét eset más és más volt. Volt akit csak a pénzért, volt akit meggyőződésből ölt meg. Olyan is volt, aki tudta előre a végzetét – ha Pipás Pista megjelenik nála este, neki vége, megy a halálnak. A tanyavilágban az asszonyok tudták már, hogy kell megszabadulni a férjeiktől – Pipás Pista pedig olyan ügyes volt, hogy soha nem tudtak semmit rábizonyítani. Egészen az utolsó esetig…

„Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét? A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játék elvezet bennünket a harmincas évek tanyavilágának átkozott és áldott világába.” (Pozsgai Zsolt)

Pipás Pista személyleírása (Az író elképzelése szerint. A személy végleges megformálása a rajzoló fantáziájára vár!): zömök, kissé testes férfi, haja gondozatlan, hosszan lelógó, ritkás, gumival fogja össze hátul. Nagy, zsíros kalapja van, nehéz barna nadrágot visel. Cipője viseltes, bakancs-szerű, valamikor fekete lehetett, mára már lekopott róla a festék. A borotválkozástól arcán az eredeti szőr egyre erősebb lett, ijesztő külsőt kölcsönöz a viselőjének. Mozgása azonban meglehetősen energikus, gyors, egyik lábára kicsit sántít. Bal karját nehezen emeli fel, egyébként mozgása koordinált, rendes."

Forrás: a Szegedi Nemzeti Színház honlapja.

Címkék: pályázat