Comic-Con, San Diego, 2013. július 18-21.

SanDiegoComicCon.gifJúlius 18. és 21. között kerül sor a legnagyobb amerikai képregényfesztiválra, az 1970-ben helyi eseményként indult, ma már nemzetközi jelentőséggel bíró, és a képregényekkel kapcsolatban álló iparágaknak is bőséges teret adó megarendezvényre. Az első alkalommal még csak 300 látogatót vonzó esemény iránti érdeklődés immár meghaladja a 130 ezer főt.

A vendéglista szokás szerint impozáns, mi csak a legnagyobb neveket emeljük ki: többek közt Sergio Aragonés, Brian Michael Bendis, Paul Dini, Neil Gaiman, Dan Jurgens, Jim Lee, Dave McKean, George Pérez, John Romita jr., J. Michael Straczynski, Roy Thomas és J. H. Williams III élvezhet "special guest" státuszt, de természetesen jelen lesz szinte "mindenki, aki valaki" az amerikai képregényes életben. A Dark Horse Comics tegnap jelentette be, hogy a standján kiemelt vendégként üdvözölheti a legendás Koike Kazuót, a Magányos farkas és kölyök és számos más ismert manga íróját. Az európai jelenlét ezúttal is diszkrétebb lesz, a nagyobb kiadók közül egyedül a Hachette állít önálló standot.

A Comic-Conon adják át az amerikai képregényipar legfontosabb elismerését, az Eisner-díjakat. A jelöltek listája itt tekinthető meg. A filmszakma Oscar-díjához hasonlóan itt is a "hazai" művek dominálnak a jelöltek között, a "külföldi", de angolul megjelent képregényeket külön versenyeztetik, két kategóriában, a mangákat leválasztva.