Miriam Katin jelölése az Ignatz Awardra

MiriamKatin_LettingItGo.jpgPár hónappal ezelőtt megjelent Letting It Go című kötetéért jelölték Miriam Katint "Outstanding Artist" kategóriában az Ignatz Award-ra. Az 1997-ben alapított díjat független, alternatív és small press képregényeknek és szerzőiknek ítélik oda több kategóriában, átadására a North Bethesda-i SPX fesztiválon kerül sor, szeptember közepén.

A korábbi Ignatz-nyertesek között megtaláljuk például Craig Thompson (Blankets), Marjane Satrapi (Persepolis), Jaime Hernandez (Love and Rockets), Frank Cho (Pszichopark/Liberty Meadows), Charles Burns (Black Hole) és Chris Ware (Jimmy Corrigan) nevét, de elnyerte az egyik díjat Alan Moore is a From Hell-lel.

A díjról és a korábbi nyertesekről a Wikipédia oldala. Az idei jelöltek teljes listája az SPX oldalán.

A budapesti születésű, hosszú ideje New Yorkban élő Miriam Katin előző kötete, az édesanyja második világháborús viszontagságait Magyarországon gyerekszemmel láttató We Are On Our Own 2005-ben szintén jelölt volt, valamint elnyerte a francia képregénykritikusok díját. Magyarul eddig Történetek képekben és szavakban címen egy rövidebb képregényeit tartalmazó kötete jelent meg. A Letting It Go szintén önéletrajzi képregény, témája az alkotó vívódása, amikor megtudja, hogy fia Berlinben szeretne élni, ráadásul európaiként, amihez az anyja révén megszerezhető magyar állampolgárság és útlevél vezet... Az "elengedés" a gyerekkor óta berögződött, a németektől való félelmekre és az előítéletekre vonatkozik.