Képregények Magyarországon, 2013 – 2. rész (újságos forgalmazás)

A könyvesbolti forgalmazású képregények után az újságos terjesztésben kaphatókat tekintjük át. Statisztikánkban csak azokat a lapokat vettük figyelembe, amelyek kizárólag képregényeket tartalmaznak (illetve azokhoz szorosan kapcsolódó tartalmakat, mint például alkotók vagy karakterek bemutatása vagy levelezőrovat).

Nem tekintjük képregényújságnak azok a magazinokat, amelyek tartalmaznak ugyan képregényeket, de más rovatok dominálnak bennük. Ilyenek például a Cartoon Network magazin, a Scooby-Doo magazin és a Spiderman magazin.

Ezeken kívül számos más napilap, hetilap, havilap, magazin közöl képregényeket változó rendszerességgel és terjedelemben, például: Blikk, Filmvilág, Füles, Galaktika, Kedvenc, Metropol, Móricka, Műút, Nevem Senki, Spongyabob, Tapsi, Tudorka, Ufómagazin, Vicces.

2013-ban az alábbi képregénylapok jelentek meg:

EpicLine (4 szám), Garfield (12 szám + 5 különszám), Hihetetlen Pókember (6 szám + 1 különszám), Ice Age/Jégkorszak (4 szám), Lóbarátok (2 szám), Marvel + (6 szám), Sötét Erők (1 szám), Tom és Jerry (4 szám), Zseb-Garfield (6 szám).

Az elmúlt néhány év összehasonlítása:

2008: 129 db
2009: 92 db
2010: 73 db
2011: 32 db
2012: 42 db
2013: 51 db

Hosszú idő után először 2009-ben süllyedt 100 alá az egy év alatt megjelent képregénylapok száma. Ennek a fő oka a Donald kacsa magazin átalakulása volt: míg korábban kéthetente jelent meg, hirtelen átalakult rendszertelenül megjelenő zsebkönyvvé. Az igazi nagy süllyedés 2011-ben következett be, amikor csődbe ment a piacon addig meghatározó szerepet játszó ADOC-Semic, és hirtelen megszűnt két havilap (Garfield, Pókember) és egy kéthavi lap (Star Wars). Igaz, a Garfield néhány hónap kihagyás után, még abban az évben újra tudott indulni. De nem jelent meg már két korábbi biztos pont, a Mozaik és a Witch sem.

2012-ben a Kingpin színre lépésével javult a helyzet, a Pókember kiadásának az átvállalásával és a Marvel+ elindításával sok rajongónak szereztek örömet. Az év vége felé jelentette meg első számát a Lóbarátok és a Sötét Erők, közel három év után voltak tehát ismét csak magyar képregényeket tartalmazó lapjaink.

Bár a növekedés idén is folytatódott, az Egmont kiadó stratégiaváltása meglátszik az összképen. 2009-től egyre csökkenti a csak képregényeket tartalmazó lapjainak a számát, helyettük képregényes magazinokat jelentet meg. 2013-ra raáadásul már teljesen eltűntek a Walt Disney-figurás képregényei, egyedül a Tom és Jerry maradt meg, negyedévi lapként.

Az ADOC-Semic volt tulajdonosa által létrehozott Drize kiadó megerősítette tavaly megszerzett piacvezető pozícióját, amelyet szinte kizárólag egy lusta macskának köszönhet. A havonta megjelenő Garfield és a kéthavi Zseb-Garfield mellett öt különszám is megjelent, ezekhez csatlakozott még egy új sorozat, az Ice Age-Jégkorszak.

A Kingpin tavalyhoz képest egyel növelte a megjelenések számát egy Pókember-különszámmal. Jó hír, hogy a Lóbarátok folytatódik, Gyükér Zsófia történetéből két újabb zsebkönyv jelent meg. A Sötét Erők azonban januári száma után leállt.

A legjobb hír pedig egy új piaci szereplő, az EpicLine magazin megjelenése. A Képregényblog olvasóinak aligha kell bemutatni Tálosi András és a 5 Panels lapját, amelynek a negyedik száma ezen a héten kerül ki az újságosstandokra.

Összefoglalva tehát a Kingpinnek, a Drizének és az EpicLine-nak köszönhetően ha csekély mértékben is, de bővült a kínálat, bár még mindig nem éri el a három évvel ezelőtti szintet.

Szóljunk pár szót a statisztikában nem szereplő, némi képregényes tartalommal rendelkező lapokról is. 2012 pozitív fejleményei közé tartozik, hogy a Galaktika ismét közöl képregényt, ráadásul rendszeresen. Igaz, többnyire másodközlésekről van szó, ám mivel ezek eredetileg nagyrészt alacsony példányszámú kiadványokból származnak (Pinkhell, Papírmozi), ráadásul fiatal magyar alkotóktól, ez mindenképpen jó dolog. Kissé nyugtalanító, hogy a decemberi számba inkább egy eléggé érdektelen amerikai képregény első részét tették be, de reméljük, jövőre ismét lesznek magyarok. Egy teljesen új hetilap, a Nevem Senki pedig Fritz Zoltánt szerződtette képregényes rovatához, akinek így a Filmvilág után lett egy második rendszeres megjelenési lehetősége is.

A többi lapról szórványosak az információink, így csak a Műutat emeljük ki, amely dicséretesen folytatja mai magyar képregények közlését. Visszatérő szerző már náluk Lakatos István, Oravecz Gergely és Koós István, illetve először kapott publikációs lehetőséget Gulyás Benedek és Madarász Gergely.

Ami pedig a magyar képregény történetében kiemelkedő múltra visszatekintő Fülest illeti, az idei történéseket finoman szólva vegyes érzésekkel fogadta a képregénykedvelők társasága. Miután befejeződött Garisa Zsolt és Kiss Ferenc új, vidám Rejtő-adaptációja, a szerkesztőség megint egy régi Zórád-képregényt vett elő, majd úgy döntöttek, hogy az 1957 óta futó rejtvénylapban ezentúl a képregények is színesek lesznek. Csakhogy az évek óta folyamatosan csökkenő honorárium ugyanannyi maradt – tehát valójában megint kevesebb lett. Nem csoda, hogy az első színes képregény megint egy utánközlés volt, Vass Mihály és Kiss Ferenc munkája. Arról pedig, hogy ilyen minőségű papíron érdemes-e egyáltalán színesben nyomtatni képregényeket, inkább megtartjuk magunknak a véleményünket.

Előretekintve 2014-re igencsak tanácstalanok vagyunk. Az eléggé valószínűnek látszik, hogy a Drize és a Kingpin folytatja a sorozatait, sőt utóbbi több különszámot is ígért, ellenben azt is bejelentette, hogy a Marvel + terjesztését ismét az Inmedio és Relay boltokra kénytelen szűkíteni. Az EpicLine esetében pedig hamarosan eljön az a pillanat, amikor a kiadó az eddigi számok fogyásának az ismeretében dönt a folytatás mikéntjéről. Drukkolunk nekik, ahogy annak is, hogy a sajtóképregények terén sikerüljön legalább a megmaradt-megszerzett pozícióit megtartani.