A 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál újdonságai, 2. rész: visszatérő klasszikusok

A fesztiválos újdonságok bemutatását néhány régi és visszatérő kedvenccel folytatjuk.

Töretlen lendülettel folytatódik a Lucky Luke-sorozat. Míg az előző epizód (A 20. lovasezred) John Ford vadnyugati történetei előtt tisztelgett, A fejvadász a spaghetti westernnek piszkál oda egyet, de olyan finoman, ahogy arra csak René Goscinny volt képes. Már a címlapról kiderül, hogy Lucky Luke-nak ezúttal egy Lee Van Cleefre hasonlító alakkal fog meggyűlni a baja. Eliot Belten ott a jellegzetes kalap, a trail duster kabát, a szája sarkból lóg a pipa, a lába előtt szétszórt dollárok. Meg az a nézés, persze, jól eltúlozva. Ahogy a történetben minden: Goscinny pillanatnyi kétséget sem hagy afelől, hogy nem tetszik neki az új divat: a cowboy-film főszereplője legyen csak önzetlen, a pénz kizárólag a rosszakat érdekelheti. A kiadvány újságos és könyves terjesztésben is kapható lesz a fesztivál után.

LuckyLuke19_1.jpg

Westernnel, pontosabban álwesternnel folytatódik a Zórád Ernő munkáit bemutató sorozat. Sőt Rejtő Jenőnek ez a munkája valójában zsánerek egész sorát keveri, miközben parodizálja is azokat: ez pedig nem más, mint A Néma Revolverek Városa. A posztumusz regény Cs. Horváth Tibor által erőteljesen átköltött képregény-változatának az a szerencséje, hogy a zanzásítással nem lehetett ártani az eleve (szándékosan) kaotikus cselekménynek, Zórád rajzai pedig ezúttal is lenyűgözőek. Az eredetileg a Magyar Ifjúságban, 1971-ben közölt képregényt pár évvel később maga a rajzoló tördelte át, a Füles évkönyvében, majd egy önálló füzetben történő kiadás céljából, ám a szerkesztés a szép kézírás lecserélésével, sok apró részlet és utóbb esetben több oldal kihagyásával is járt. A Nero Blanco Comix kiadásában most a Zórád által 16 nagy oldalról 40 normál méretűre igazított, de az eredeti rajzokat érintetlenül hagyó változat jelenik meg. A fesztivál után webshopos rendeléssel és további rendezvényeken lesz beszerezhető.

Zorad3NRV.jpg

Reményeink szerint a következő kiadvány a külföldi vendégeink különszámai közé került volna, ám alkotója végül technikai okokból mégsem tudott eljönni a fesztiválra. A képregény megjelenéséhez azonban így is hozzájárult. Pif és Herkules régi kedvencei a magyar olvasóknak, már ötven évvel ezelőtt is olvashatók voltak kalandjaik a Pajtásban, majd a Kockásban és a Hahotában. A François Corteggiani által írt és rajzolt új Pif képsorok formájában fut egy napilapban, ezekből ad közre egy 24 oldalas válogatást a Nero Blanco Comix, 150 példányban.

PifHerkules.jpg

Ha már klasszikusok, természetesen nem maradhat ki a sorból a Windom kiadó sem, amely ezúttal egy különlegességgel jelentkezik. Lőrincz L László 75. születésnapja alkalmából köszöntik egy albummal, amely az ismert szerző fantasztikus írásaiból készült képregényeket gyűjti össze. A címadó A föld alatti piramist Sarlós Endre, A telepet és a Hosszú szafarit Vass Mihály, A púpost Matheika Gábor rajzolta. A kötet lesz a témája a Képregény Kedvelők Klubja következő, május 29-i összejövetelének, amelyen az alkotók többség is jelen lesz.

LLLFoldAlattiPiramis.jpg