Erős frankofón jelenlét a 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon

A tizedik képregényfesztivál alkalmából a szervezők Európa legnagyobb képregénykultúráját, a francia nyelvű képregényt hívták meg fővendégnek. A kezdeményezést felkarolta a budapesti Francia Intézet, ennek is köszönhető a hangsúlyos jelenlét biztosítása.

Vendégek

Boulet_photo.jpg

Kiemelt vendége a fesztiválnak Boulet, akinek a képregényes blogja hatalmas népszerűséget ért el az elmúlt években, és már nyolc kötet nyomtatásban is megjelent a Delcourt kiadónál. Mi több, a roppant termelékeny alkotó több ismert sorozatban is közreműködik, elég megemlíteni a Torony (Donjon) ciklust, amelynek egy része magyarul is megjelent (bár azt nem Boulet rajzolta).

A fesztiválon Boulet 10 és 12 óra között dedikálja az ebből az alkalomból megjelenő, Jegyzetfüzet című 44 oldalas válogatást blogja legfrissebb oldalaiból, 13 és 15 óra között pedig egy nagy méretű rajzolt készít el, interaktív módon, a közönséggel elbeszélgetve (angol nyelven).

Svájc francia nyelvű részéről, Lausanne-ból érkezik hozzánk Hélène Becquelin. Az alkotónő néhány évvel ezelőtt tört be a képregényes életbe Angry Mum című blogjával, amelyből két kötetnyit nyomtatásban is kiadott a Glénat.

AngryMum.jpgA fesztiválon 11.30-tól Szép Eszter beszélget a szerzővel az önéletrajzi ihletésű blog keletkezéséről és működéséről (francia nyelven, tolmácsolással), majd 12 óra és 13.30 között Hélène Becquelin dedikálja a fesztiválra megjelent magyar nyelvű különkiadást (Angry Mum felkapja a vizet).

A francia és az amerikai képregénypiac jelenlegi állapotáról, az érvényesülni vágyó alkotók előtt álló lehetőségekről tart előadást Nicolas Grivel, akinek a képregényügynöksége számos ismert művet és szerzőt képvisel világszerte. Grivel úr be is mutat néhány képregényt, amelynek a kiadásában már több országban is sikerrel működött közre, köztük a szöveg nélküli, 3D-s Jim Curioust.

Francia képregények franciául

A fesztiválon standot állít a budapesti Latitudes francia nyelvű könyvesbolt, amely felvonultatja teljes választékát francia képregényekből.

A Francia Intézet Médiatékája is megjelenik a fesztiválon, a könyvtárban fellelhető igen nagy számú képregények egy részét lehet helyben lapozgatni, olvasgatni.

A Nero Blanco Comix standján is megvásárolható jó néhány használt francia képregényalbum.

Francia képregények magyarul

A fesztivál alkalmából jelenik meg a világhírű Lucky Luke-sorozat 19. magyar nyelvű kötete, A fejvadász, amely a Pesti Könyv standján vásárolható meg, csakúgy, mint a korábbi epizódok.

A Nero Blanco Comix adja ki és árusítja Boulet Jegyzetfüzetét és Becquelin Angry Mumját, továbbá az ugyancsak fesztiválos különkiadásban megjelenő Pif és Herkules füzetet, amely vadonatúj stripeket tartalmaz François Corteggianitól.

Más, korábban megjelent francia képregényeket is meg lehet találni néhány kiadónál:

- Largo Winch 1-4, Sörmesterek 1-2, A rabbi macskája – Képes Kiadó

- A Reménység úttörői 1-2, Teddy Ted 1, XIII 1-4 – Nero Blanco Comix

- A szörny ébredése 1-4, Disznóól – Titkos Fiók

- Persepolis, Asszonybeszéd – Libri kiadó

- A kis herceg – Vad Virágok Könyvműhely

Bár új Asterix-epizód a sorozat átmeneti szünetelése miatt nem jelenik meg a fesztiválra, remélhetően néhány kereskedőnél lehet majd kapni a korábbi részeket.

Animációs filmek vetítése

A Francia Intézetnek köszönhetően két francia animációs filmet is vetítünk a fesztiválon, francia nyelven, angol felirattal.

A rabbi macskája (2011, 90 perc)

Saját képregénye nyomán rendezte Joann Sfar, társrendező Antoine Delesvaux. A rajzfilm korábban az Anilogue és Cinefest fesztiválokon is látható volt. A vetítés 12 órakor kezdődik.

Az illuzionista (2010, 90 perc)

Jacques Tati hátramaradt forgatókönyve alapján rendezte Sylvain Chomet. 2010-ben szerepelt az Anilogue műsorán. A vetítés 16 órakor kezdődik.

Kapcsolódó rendezvények

Pénteken, május 16-án a magyar képregényrajzolók egy csoportja által rendszeresen tartott Drink & Draw összejövetelen vendégeskedik Boulet és Hélène Becquelin (Roham bár, este 6-8), egy közös rögtönzésre.

Szombaton, május 17-én a Szépművészeti Múzeum tematikus estét szervez a Francia Intézettel a Toulouse-Lautrec kiállítás kapcsán. Ennek keretében rajzos improvizációra kerül sor, amelyben részt vesz a fesztivál vendégei közül Boulet, Hélène Becquelin, a lengyel Piotr Nowacki és több magyar alkotó. A rendezvény este 6 órakor kezdődik, a belépő 3.000 forint.

A fesztivál Facebook eseménye
A Szépművészeti Múzeumos est Facebook eseménye