A 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál újdonságai, 4. rész: fesztiválos különkiadások

Bár korábban is volt rá példa, hogy kifejezetten egy képregényes eseményre készüljenek kiadványok, most először sikerült elérni, hogy valamennyi, a képregényfesztiválra érkező külföldi vendégtől meg is lehessen vásárolni egy kiadványt, amelyet helyben dedikáltatni is lehet. Ezek a különkiadások alkotóik hozzájárulásával, alacsony példányszámban készülnek, a fesztivált követően az esetleg megmaradt példányokat a kiadóiktól lehet beszerezni, amíg a készlet tart.

A fesztivál nemzetközileg legismertebb külföldi vendége a francia Boulet, aki humoros, képregényes formából készített naplóival ért el nagy sikert hazájában, de a blog már évek óta angol nyelven is fut.

A Jegyzetfüzet című 44 oldalas válogatásnak az is a különlegessége, hogy ezek a rövid történetek most jelennek meg először nyomtatásban (bármilyen nyelven), a blog elmúlt két évi terméséből. Kiadó: Nero Blanco Comix.

A fesztiválon Boulet 10 és 12 óra között dedikál, 13 és 15 óra között pedig egy nagyméretű rajzot rögtönöz, miközben elbeszélget a közönséggel.

 Boulet_Jegyzetfuzet.jpg

Hélène Becquelin szintén egy webcomic-kal vált ismertté hazájában, Svájcban. Az Angry Mum erősen önéletrajzi ihletésű történeteinek a címszereplője egy negyvenes nő, aki szabadúszó grafikusként dolgozva ideje nagy részét igyekszik a gyerekeinek szentelni, és önmagáról sem óhajt lemondani. Angry Mum többnyire azon kapja fel a vizet, hogy kortársai mennyire megváltoztak álmaikhoz és vágyaikhoz képest, mennyire álltak be a sorba, vagy éppen mennyire ragaszkodnak csökönyösen idejét múlt rögeszméikhez. Kiadó: Nero Blanco Comix.

A 48 oldalas kiadványt az alkotó 11.30-kor mutatja be egy beszélgetés keretében, majd 12 és 13.30 között dedikálja.

 AngryMum.jpg

A tavaszi képregénybörzén sikerrel mutatkozott be Magyarországon a leghíresebb olasz képregény, a Dylan Dog. Bár a következő vastag kötet kiadására őszig kell várni, a kiadásra szövetkező csapat úgy döntött, hogy egy különszámot jelentet meg a fesztiválra, amelynek az íróját meg is hívta Budapestre. A Claudio Chiaverotti által írt 32 oldalas A lélek sötétsége című történet füzetként jelenik meg a Fumax kiadónál.

Chiaverotti a fesztiválon 13.30-tól dedikál, majd 15.30-kor prezentációt tart Dylan Dogról, valamint saját sorozatáról, a Brendonról.

 DylanDog_ksz.jpg

Egymás után harmadszor köszönthetünk lengyel vendégeket a budapesti képregényfesztiválon, de most először lesz mód teljes képregényt is megszerezni a rendezvényre érkező alkotóktól. Bartosz Sztybor író és Piotr Nowacki rajzoló rendszeresen dolgoznak együtt, több munkájuk díjat is nyert hazájukban és külföldön. A fesztiválra megjelenő, 32 oldalas különkiadásba három rövid szöveg nélküli képregényt válogattak be, amelyekban az a közös, hogy a történések alakulásának esetlegességén, lehetséges elágazásain gondolkodnak, gondolkodtatnak el. Az Options angol címen jelenik meg, a fesztivált követően mind további magyarországi, mind lengyelországi rendezvényeken kapható lesz. Kiadó és magyarországi terjesztő: Nero Blanco Comix.

A fesztiválon dedikálás 11.30 és 13 óra között, bemutató 15 órakor.

 SztyborNowackiOptions.jpg

Legendás román alkotó érkezik a fesztiválra, ahol hosszú idő után találkozhat a romániai képregény egy másik legendás képviselőjével. Puiu Manu és az immár évtizedek óta Budapesten élő Rusz Lívia képregényei annak idején a Cutezatori című ifjúsági lapban jelentek meg, és magyar fordításuk is készült a kolozsvári Jópajtás számára. Ezekből válogatott Dodo Nita és Kiss Ferenc. A Dan Buzdugan kalandjai című gyűjtemény kiadója a Linea Comics, ám váratlan technikai okokból a kiadó nem tud standot állítani a fesztiválon, így az igen alacsony számú elkészült példányt a Windom standján lehet megvásárolni. A Linea ígéri, hogy lesz utánnyomás, így későbi rendezvényeken és a kiadótó is beszerezhető lesz.

Bemutató és dedikálás a fesztiválon 13.30-tól.

DanBuzdugan.jpg