A 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál külföldi vendégei

Röviden bemutatjuk a május 18-i 10. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra érkező külföldi vendégeinket.

Boulet

Boulet (Franciaország)

Született 1975-ben, polgári neve Gilles Roussel. Művészeti tanulmányaiat Dijonban és Strasbourgban végezte. 1998-ban egy Svájcban rendezett képregénypályázaton felfigyelt rá Zep (a Titeuf alkotója), és meghívta akkor induló Tchô! című képregénymagazinjába, amelybe Boulet három éven át rajzolt. Első önálló albuma (Raghnarok) 2001-ben jelent meg. 2004-ben indította képregényes blogját, amely gyorsan igen nagy népszerűségre tett szert, napi 30 ezer letöltéssel. A blognak 2009 óta angol verziója is létezik, Franciaországban Notes címen kötetekben is megjelenik. Rajzolt két kötetet a híres Donjon (Torony) sorozatból is. A fesztiválon egy szabad rögtönzést mutat be, valamint megjelenik egy magyar nyelvű válogatás a blogjáról, Jegyzetfüzet címen.

Boulet részvételét a fesztiválon a budapesti Francia Intézet támogatja.

Hélène Becquelin

Hélène Becquelin (Svájc)

A Lausanne-i alkotó 1987-ben végezte el a művészeti iskolát, majd reklámügynökségeknél dolgozott grafikusként. Gyermekei születése után szabadúszóként dolgozott tovább, majd 2006-ben indította el a blogját Angry Mum címen, amely hamar népszerű lett, és két kötet nyomtatásban is megjelent az anyagból. A fesztiválon a blog ihletéről beszélgetünk vele, valamint megjelenik egy válogatás a két kötetből, Angry Mum felkapja a vizet címen.

Hélène Becquelin részvételét a fesztiválon a svájci Pro Helvetia alapítvány támogatja.

Claudio Chiaverotti

Claudio Chiaverotti (Olaszország)

Az 1965-ben született író először fogtechnikusnak tanult, majd jogi tanulmányokat is folytatott, mielőtt eldöntötte, hogy főállású képregényíró lesz. Elsőként Bonvi mellett dolgozott, a Sturmtruppen című képregényhez írt történeteket. Három évvel később, 1989-ben került a Bonelli kiadóhoz, ahol ő lett Tiziano Sclavi mellett a legfontosabb írója a Dylan Dog-sorozatnak, majd 1998-ban megalkotott egy saját karaktert is, a posztapokaliptikus világ kalandorát, Brendont. A fesztiválra megjelenik egy Dylan Dog-különszám, amelynek Chiaverotti az írója.

Bartosz Sztybor

Bartosz Sztybor (Lengyelország)

1980-ban született Varsóban. Pályafutását megosztja a film és a képregény között. Számos képregénye jelent meg antológiákban, kritikusként több lapban is publikál. Több regiszterben dolgozik, gyerekeknek szóló történeteket és kísérleti képregényeket egyaránt ír. Jelenleg is fut egy 2 oldalas sorozata történelmi képregényekből és két képsora hetilapokban. Egy képregénye megjelent angol nyelven, a Zombie Terrors című e-comic sorozat 4. számában. Képregényei díjakat nyertek nemzetközi fesztiválokon, hazáján kívül Olaszországban, Szerbiában, Macedóniában és Hollandiában). Legismertebb figurája Kapitan Mineta, amelynek a rajzolója gyakori szerzőtársa, Piotr Nowacki. A fesztiválra is közös kiadványuk jelenik meg, a szöveg nélküli történeteket tartalmazó Options.

Sztybor blogja.

Piotr Nowacki

Piotr Nowacki (Lengyelország)

A mérnök végzettségű rajzoló 1979-ben született, hat éve él Varsóban. Képregényeket, illusztrációkat és karakterterveket készít, két éven át főszerkesztője volt a Karton képregénymagazinnak. Munkáival részt vett lengyel kollektív kiállításokon Magyarországon, Litvániában és Izraelben. A brit Comical Animal online képregénymagazin több számában is jelent meg képregénye. A fesztiválon részt vesz közös rögtönzésekben hazai és vendégrajzolókkal együtt.

Nowacki blogja.

Nicolas Grivel

Nicolas Grivel (Franciaország)

Nicolas Grivel az Hachette kiadócsoporthoz tartozó Pika képregénykiadónál szerzett tapasztalatait kamatoztatva hozta létre a Nicolas Grivel Agency-t, amely számos ismert alkotónak a munkáit közvetíti ki világszerte, vannak partnerei Amerikában, Kínában, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Kanadában és Ausztráliában is. A képregényről és a kiadói munkáról tart órakát két francia és egy amerikai egyetemen. A fesztiválon a két legnagyobb nyugati képregényes piac, az amerikai és a francia-belga jelenlegi állapotáról tart előadást, kiemelve, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak az érdeklődők előtt.