Hungarocomix 2014 felhívás

MKSZ logo2.pngA Magyar Képregény Szövetség ügyvivői és tagjai az alábbi felhívást teszik közzé a Hungarococomix új koncepciójának a kidolgozására.

Kedves Barátaink!

Amint azt sokan közületek már tudják, a Magyar Képregény Szövetség idén jelentős szervezeti átalakuláson ment keresztül. Az új felállással már magunk mögött tudhatunk egy sikeres májusi Képregényfesztivált. A következő lépés az év végén már megszokott Hungarocomix megrendezése.

A Hungarocomix az évek során több, gyakran kényszer szülte koncepcióváltást ért már meg, és úgy érezzük, szükség van arra, hogy levonjuk a következtetéseket, és új alapokra helyezzük a rendezvényt, meghatározva, hogy mik azok a tulajdonságok, célok, amelyek egyedivé teszik azt.

A Hungarocomix az utóbbi években elsősorban „A karácsony előtti képregényvásár”-ként definiálta magát – több-kevesebb sikerrel. A visszaesés fő okának azt látjuk, hogy kevés újdonság jelenik meg ebben az időszakban, így mind a rendezvényt eredetileg kezdeményező kiadók, mind a vásárlók szemében elvesztette a jelentőségét.

Ezért úgy döntöttünk, hogy radikális változásra, a rendezvény újrapozícionálására van szükség. Ezzel kapcsolatban szeretnénk kikérni a véleményeteket, illetve várunk tőletek javaslatokat.

Kérjük, hogy fogalmazzátok meg észrevételeiteket az alábbi szempontok, illetve bármely egyéb szerint, ami az alábbi felsorolásban nem szerepel, de szerintetek fontos lehet:

1. Ti milyen jellegű rendezvényt tartanátok a legkívánatosabbnak (pl. vásár, kiállítás, informális találkozó, bolhapiac, tanfolyam, stb) és milyen közönséget célozzunk meg elsősorban (pl. korosztály, gyűjtők-rajongók-alkotók-érdeklődők, comics-manga-mainstream-alteranatív-általános képregényes, nosztalgikus-jövőbe néző, rajzolni tanulók, stb.)?

2. Érdemes lenne-e a rendezvény megszokott, decemberi időpontját megváltoztatni, ezzel kibővíteni a helyszinként szóba jöhető lehetőségeket (pl. szabadtéri rendezvénnyé alakítani a Hungarocomixot)?
(mivel a börze és a Szegedi Képregényfesztivál időpontja már fix (október és november), ezekhez idén nem árt igazodni, későbbi években lehet rendezvénynaptár-módosításban gondolkodni)

3.Javaslat a tervezett helyszín jellegére (akár konkrét ötletekkel, javaslatokkal), valamint - a reális körülményeket figyelembe véve - becslés a várható költségeket, tervezett résztvevői létszámot illetően.

4. Tervezett kiadások és bevételek nagyságrendje és jellege (standár, belépti díj).

5. Mivel az MKSZ Civil Társaságként működik, arra nézve is várjuk a javaslatokat, felajánlásokat, hogy főszervezőként kit bízhatnánk meg a rendezvény lebonyolításával, de legalábbis az MKSZ-szel egyenrangú partnerkénti részvétellel a munkában.

A közgyűlésen elhangzott egy konkrét elképzelés, amelyet a tagjaink nagy része logikusnak is tart. Egyelőre nem köteleztük el magunkat mellette, de amennyiben nem érkezik ennél meggyőzőbb javaslat, ebbe az irányba fogunk lépni. A fenti pontok kibontásához mintának is tekinthető koncepció a lenti mellékletben található.

A javaslatokat, koncepciókat, esetleges kérdéseket 2014. június 30-ig várjuk a kepregenyszovetseg(kukac)gmail(pont)com email címre. A beérkező ötleteket, észrevételeket a MKSz közgyűlése megvitatja, és az egyes ötleteket elfogadva vagy elvetve alakítja ki a rendezvény új stratégiáját!

 Segítsetek abban, hogy a Hungarocomixot egy egyedi arculattal rendelkező, előremutató képregényes eseménnyé tehessük!

 A Magyar Képregény Szövetség tagjai

 

Melléklet: Javaslat a Hungarocomix új koncepciójára

1. Rendezvény jellege: A Hungarocomix kizárólag a magyar képregényekre, alkotókra és műveikre, a képregényalkotásra koncentráljon. Az egésznapos rendezvényen legyen oktatás és közös tematikus rögtönzés, informális beszélgetés a hazai alkotókkal, műhelyek és egyéni alkotók bemutatkozása. A vásár a szerzői jellegű kiadványokra helyezze a fő hangsúlyt, a kiadók és kereskedők is magyar képregényválasztékukkal érkezzenek.

A célközönség nagyrészt fiatal, az alkotási folyamat iránt érdeklődő korosztály, valamint a hazai művek kedvelői, gyűjtői, műfajoktól függetlenül.

 2. Idén nem térnénk el a megszokott időponttól, december 6, szombat tűnik ideálisnak.

 3. Olyan helyszínt keresnénk, amely nem piaci alapon adja bérbe a helyet, hanem a saját profiljába beillesztve, maga is társszervezőként venne részt az eseményben. Kulturális intézmények, főként esti programokra építő kávéházak, romkocsmák jöhetnek szóba, amelyek délelőtt és kora délután szívesen bocsátják a rendelkezésünke a szükséges területet, asztalokat, székeket, esetleg más berendezéseket.

Körülbelül 300 fő részvételére számítunk.

4. Tervezett kiadások és bevételek: a fentiből következően terem- és asztalbérletre legfeljebb jelképes összeget szánunk, a fő költségtételek a rajzoláshoz szükséges eszközök beszerzéséhez kapcsolódnának. A rendezvényt a látogatók számára ingyenesnek tervezzük, esetleg tombolavásárlási lehetőséggel. A szerzőknek, alkotócsoportoknak a standállítás ingyenes lenne, a részt vevő kiadóktól annyit kérnénk, amiből a minimális kiadásainkat fedezni tudjuk.

5. Amennyiben sikerül olyan helyszínt találni, amely partnerként venne részt a rendezvényben, és nincsenek jelentős kiadások, a résztvevők akár magánszemélyként is el tudják látni a főszervezői feladatot. Ha nem, akkor valamelyik kisebb, számlaképes kiadó vállalná magára a hivatalos lebonyolítást.