Titeuf és a menekültválság

Az utóbbi évek legnépszerűbb, hazánkban is ismert francia nyelvű képregényfigurájának, Titeufnek és barátainak a felhasználásával hívta fel a figyelmet Zep a menekültválságra. A képregényt, amely eredetileg a Le Monde című francia napilaphoz kötődő blogon jelent meg, és amelyet már 1,3 milliónak tekintettek meg, a szerző és a Glénat kiadó engedélyével tesszük közre magyarul. Kérjük, olvassák el a kiadó közleményét is a képregény alatt.

© Zep 2015. Tous droits réservés. Extrait du blog de ZEP, What a Wonderful World, hosted by Le Monde. Magyar fordítás: Bayer Antal.

 titeuf_migrants01.jpg

titeuf_migrants02.jpg

titeuf_migrants03.jpg

titeuf_migrants04.jpg

titeuf_migrants05.jpg

A Glénat kiadó közleménye

Zep Titeufje szembesül a menekültek tragédiájával

A Le Monde napilap honlapjához kötődő „What a wonderful world” blogján Zep közzétette a „Félig kicsi, félig nagy” című képregényét. A szívszorító oldallal „a cinizmusra irányuló hihetetlen képességünk” ellen akar fellépni.

A 42 képkockán Zep Titeuf vidám világát mutatja be, amelyre hirtelen rátámad a háború, és a menekültek poklává alakul. A sokkoló képek különösen erős hatást gyakorolnak ránk, hiszen az áldozatok neve Hugo, Manu, Nadia… mintha közeli ismerőseink, családtagjaink lennének.

Ritkán fordul elő, hogy egy képregényalkotó saját karaktereinek a megölésével kommentálja a forró aktualitásokat. Zep bevallotta, hogy „görcsbe állt a gyomra”, amikor lerajzolta a golyók és robbanások áldozatául eső figuráit.

A lemonde.fr honlapon eddig 1,3 millió alkalommal megtekintett oldal ereje heves reakciókat és vitákat váltott ki. A mérvadónak tekintett napilap történetében először fordul elő, hogy a Le Monde nyomtatott kiadásában képregény szerepel az első oldalon, a 2015. szeptember 11.-i számban.

Számos olvasó és tanár kért engedélyt az oldal felhasználására, hogy vitát indítson a menekültek befogadásáról és státuszáról. „Ennek az oldalnak az a rendeltetése, hogy forogjon”, jelentette ki Zep, aki a felhasználási jog átengedésével támogatja a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek tevékenységét.

Ránk is elemi erővel hatott ez a képregényoldal, és azért osztjuk meg önökkel, hogy mi is hozzájáruljunk az általa kiváltott érzelmek terjesztéséhez.

Glénat kiadó

 Kiegészítő információ: a képregényoldal rövidesen megjelenik a francia kormány egyik honlapján is.