Haui József a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese

A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a a Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2015-es képregényes teljesítményéért és életművéért idén Haui Józsefet részesíti Korcsmáros Pál-díjban. A díjat a május 8-i képregényfesztiválon adja át a kiadó vezetője, Korcsmáros Gábor, laudációt mond Vass Róbert képregényalkotó, az MKSZ ügyvivője.

A Korcsmáros Pál-díjat a 2012-ben hozta létre a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

hauijozsef.jpg

Bár sokan főként animátorként ismerik, Haui József számos képregényt is készített, és ezen a területen a mai napig aktív. Első albuma 1983-ban jelent meg, amelyben a népszerű Vízipók karaktereinek kalandjait dolgozta fel képregényben. 1985-ben Nemere István nyomán készült A kupolaváros titka című képregénye, amelyhez az író jóváhagyásával saját maga készített folytatást Titok a kráter mélyén címmel. 1987-ben vette át a Bucó, Szetti, Tacsi képregénysorozatot, amelyből 11 részt készített. A korábbi munkáiból készült válogatásokon kívül újabb képregényei is megjelennek, évek óta ő rajzolja Dörmi képregényes kalandjait a Dörmögő Dömötörben, de jelentek meg munkái a Galaktikában és a Fülesben.

További munkáiból részletek megtekinthetők Haui József honlapján.

Gratulálunk, és rövidesen interjút is közreadunk a friss díjazottal.

Emlékeztetőül a Korcsmáros Pál-díj eddigi nyertesei:

2016: Haui József
2015: Kiss Ferenc
2014: Tálosi András
2013: Fazekas Attila
2012: Felvidéki Miklós