4. Frankofón képregényfesztivál Bécsben

image_couv_web.pngIdén is megrendezi a bécsi Francia Intézet már hagyományosnak tekinthető kétnapos képregényfesztiválját. A helyszín az intézet épülete (Währinger Str. 30, 1090 Wien), az időpont május 27. és 28.

A péntek esti megnyitó után a rendezvény legfontosabb része szombaton 12.30-kor kezdődik, amikor az intézet termeiben párhuzamosan folynak beszélgetések a meghívott szerzőkkel és dedikálások.

Az idei vendégek:

- Frederik Peeters svájci képregényalkotó, akinek Pilules bleues című munkája számos díjat és elismerést nyert el, több nyelvre is lefordították. (A képregényről Bayer Antal írt a Buborékhámozó szaklap 12. számában, a cikk online is olvasható.)

- Jul francia karikaturista és képregényrajzoló, aki egyaránt ismert politikai szatirikus munkáiról és gyerekeknek szóló köteteiről. Legnépszerűbb műve a Silex and the City című "őskori sitcom", amelyből animációs sorozat is készült.

- Clément Oubrerie, a nagy sikerű Aya de Youpogon című sorozat francia rajzolója

- Julie Birmant francia írónő, aki Oubrerie-vel közösen készített egy négy kötetből álló képregénysorozatot Pablo Picasso pályájának a kezdeti szakaszáról.

- Jean-Luc Cornette belga képregényíró és -rajzoló, számos, főképp gyerekeknek szóló képregény szerzője.

- Le Fred Blin, brazil származású francia képregényrajzoló, aki Qui veut tuer Kennedy? című kötetével hívta fel magára a figyelmet.

- Métal, francia képregényrajzoló és illusztrátor.

- Gudrun Penndorf német írónő, számos Asterix- és Lucky Luke-képregény német fordítója.

- Jean Depelley francia képregény- és film-forgatókönyv író, kritikus, fő szakterülete az amerikai képregény, Jack Kirbyről írt tanulmánykötete a legalaposabb munka a szerzőről.