Őszi képregénybörze - mi ezeket ajánljuk

A vasárnapi börze előtt megkérdeztük a Magyar Képregény Szövetség tagjait, eljönnek-e, és ha igen, mit terveznek vásárolni, illetve ha csak egyet választhatnának, mi lenne az. Volt, aki röviden válaszolt, volt aki hosszabban. (A cikk folyamatosan bővül.)

Bayer Antal: Szokás szerint végig árusítani fogok, így nekem nem annyira a bevásárlásról szól a börze. A megjelenések listáját áttekintve egyrészt örülök, hogy megint sok hiányosságot pótolnak be a kiadók, másrészt viszont hiányolom a hazai alkotók újdonságait – remélem, a Hungarocomixra több is elkészül.

Leginkább a Fenegyerek folytatását vártam, mert ezek a részek nekem annak idején kimaradtak. Ezt már be is szereztem az újságosnál, és örülök, hogy nem kellett csalódnom, a legjobb epizódok egyike. Bendis két téren is kiváló író. Egyrészt a szuperhősös sztorik bonyolítását egészen magas fokon űzi, éveken át tud előkészíteni eseményeket. Ez engem ma már kevésbé érdekel, a másik erőssége azonban annál inkább. Egészen különleges képessége, ahogy ezekkel a szuperfigurákkal el tud játszatni nagyon is hétköznapi jeleneteket, családi konfliktusokat, társadalmi problémákat, iránytévesztéseket, önismereti vívódásokat. Kedvencem tőle a Jessica Jones-Luke Cage pár kapcsolata (ennek most végre megismerhetjük a kezdetét is az Aliasból), de Matt Murdock világát is olyan mesteri módon hozza közel hozzánk, ahogy talán senki más.

 marvelfenegyerek2018.jpg

Melegen ajánlom az új Lucky Luke-epizódot, az Enyveskezűt. A páratlan René Goscinny halála után nem sokan tudtak igazán a nyomába lépni, ez a rész a jobbak közé tartozik. (Különlegessége, hogy írója a holland Lo Hartog van Banda, aki „majdnem” átvette az Asterixet is, ám végül Albert Uderzo megvétózta az ötletet.) Morris rajzai pedig mindig remekek.

ll_fingers_magyar.jpg

Lektorként volt alkalmam megjelenése előtt elolvasni a Frike újdonságát, Dylan Dog és Dampyr találkozását. Aki bármelyik sorozatot megkedvelte, nem fog csalódni ezúttal sem, az íróknak sikerült megőrizniük mindkét figura sajátosságait, és a történet alakulása jól illusztrálja a Dylan és Harlan szemlélete közötti különbséget. A mellékszereplők, Groucho illetve Kurjak és Tesla interakciói is úgy alakulnak, ahogy az ember előre várná – Dampyr komorabb világának nem árt ez a csipetnyi dili.

dyddampyr.jpg

Ha csak egyet vehetnék… az viszont a Kockás 61. száma lenne, mert abban biztosan találok olyan francia képregényeket, amiket még nem ismerek. De azt majd az újságosnál.

Cserkuti Dávid: Nem járok börzékre, ezúttal sem megyek, de a Blacksadot biztosan meg fogom venni később.

blacksad5.jpg

Somogyi György: Még nem tudom, hogy el tudok-e menni, sok a meló. Ha igen, akkor csak vásárolni, a fiaimmal. Amiket biztosan megveszek: Blacksad, Incal, Rick & Morty és talán a Conan. Ha csak egyet választhatnék? Nehéz… de valószínűleg a Rick & Morty lenne az, zseniális az a sorozat. Iszonyúan irigylem azt a fajta szabadságot, ahogyan azt Dan Harmonék csinálhatják – ha a képregény is olyan jó, mint a rajzfilm, nem lehet kérdés, de előbb belelapozok.

rickmorty.jpg

Szűcs Gyula: Természetesen megyek, vásárolni és árusítani is. Amiket biztosan megveszek: Conan kegyetlen kardja és a Dylan Dog/Dampyr crossover. De kíváncsian várom a Hellboy 3-at, Dragonero 3-at, a Blacksad 5-öt és az Incal 4-et is. Ha csak egyet vehetnék, az a Conan lenne, mert azt fogom karácsonyra kapni a húgomtól, és nem akarok ajándék nélkül szomorkodni a fa alatt! (Gyula részletes ajánlóját a Nerdblogon olvashatjátok.)

conan1.jpg

Kenesei János: Mindig hosszú a képregényes listám. Igyekszem felzárkózni a hazai művekből. Most például elkezdem gyűjteni Zórád Ernő munkáit, mert nagyon szeretem a stílusát, és szerintem az egyik legjobb rajzoló volt Korcsmáros Pál mellett. A frissen megjelenő kiadványok közül Barbarella második kötete érdekel legfőképp. Ifjú koromban láttam a filmet, Jane Fonda főszereplésével, és csak később találkoztam Jean-Claude Forest képregényeivel. Örülök, hogy ezzel a kultikus művel is bővül a hazai képregény kínálat. Ha európai képregényről van szó, nem maradhat le a listámról a Diabolik-sorozat két újabb kötete. Igazi hiánypótló alkotások az itthoni olvasók számára. Az első három történet is nagyon tetszett, és a hatásukra újra megnéztem a Fantomas filmeket is.

barbarella2.jpg

Szécsi Zoltán kihasználta az alkalmat, hogy egy teljes ajánlót írjon a Blacksadról:

Számomra az utóbbi pár év egyik legörömtelibb hazai megjelenése a Blacksad-sorozat magyar kiadása volt, ezért természetesen ennek ötödik kötetét, az Amarillót várom leginkább a Börze újdonságai közül. A spanyol szerzőpáros, Juan Díaz Canales (történet) és Juanjo Guardino (rajz, színek) képregényét természetesen már ezelőtt is sokan ismerték és szerették, így csak a tényszerűség kedvéért: a Blacksad mindegyik darabja noir bűnügyi történet,melyek az ötvenes évek antropomorf állatok által benépesített Amerikájában játszódnak.

Címszereplőnk, a keményöklű magánhekus macska a műfaj szabályainak megfelelően nagyvárosi környezetben, többnyire füstös kocsmákban és egyéb félhomályos helyszíneken nyomoz. Ebben a - mesteri részletességgel megrajzolt,és akvarellel gyönyörűen színezett – környezetben vonulnak fel a noir elmaradhatatlan fél- és alvilági figurái, akiken főhősünknek olykor a szó szoros értelmében át kell verekednie magát, hogy eljusson a rejtélyek megoldásáig. Blacksad kissé kiégett, de a cinikus felszín alatt alapvetően jószívű fickó. Sok mindent látott már küzdelmes élete során, mégsem dobta ki erkölcsi iránytűjét, így nem habozik nemes ügyek, régi barátok, vagy éppen gyönyörű nők pártjára állni, akár helyi vagy országos hatalmasságok ellenében is. Esendő, de (vagy épp ezért) szerethető hős, akivel bátran lehet azonosulni olvasás közben, még ha időnként alul is marad a túlerővel (például egy kétajtós szekrény méretű orrszarvúval) szemben. Guardino változatos állatfiguráit nem lehet nem kedvelni, mégsem állíthatjuk, hogy pusztán a rajzok vinnék el a hátukon a történeteket, akadnak bennük dramaturgiai csavarok is jócskán.

És hogy mit várhatunk a sorozat (egyelőre) utolsó befejezett kötetétől, az Amarillótól? A borító és az előzetes panelek láttán úti kalandokat mindenképpen, és az eddigiek alapján csetepatékra is bizton számíthatunk. Várható továbbá dráma, és általában borús hangulat, amelyet Heti, a menyét fotóriporter személyisége hivatott időnként enyhíteni, aki még a második kötet (Hófehér nemzet) elején bukkant fel afféle társként Blacksad mellett. A sorozatnak a korrajz is nagy erőssége, az előző kötetek hátterében – vagy akár centrumában – felbukkant már a kisvárosi rasszizmus és hatalmi önkény (Hófehér nemzet), a McCarthy szenátorhoz köthető „kommunistagyanús elemek” üldözésének nyomasztó légköre (Vérvörös lélek), a New Orleans-i jazz és délen jelenlévő nyílt faji megkülönböztetés (Néma pokol) a korszak jellemzői közül. Abe, a beat költő bölény és a Pokol Angyalainak jelenléte arra utal, hogy ez most sem lesz másképpen. Személy szerint különösen kíváncsi vagyok arra, mennyire erős ez a történet, mivel elsősorban a Hófehér nemzet nagyon magasra tette a lécet e tekintetben, de az utána következő Vérvörös lélek sem sokkal maradt el mögötte. Összegezve: melegen ajánlom az Amarillót, akár a sorozattal való ismerkedés megkezdéséhez, akár a gyűjtemény kiegészítéséhez.

Köteles Zoltán: Általában mindent meg szoktam venni, ami újdonság, de amióta ennyi kiadvány jelenik meg, én is kénytelen vagyok válogatni. Hétvégén a következőket tervezem beszerezni: Lucky Luke 33, Diabolik 4, 5, Dragonero 3, Dylan Dog és Dampyr, Barbarella 2, Blacksad 5, Incal 4, Sarlós Endre: Bors - Aczél és Kova. Ha belefér még: Jessica Jones, Rick és Morty 1.

Így visszaolvasva a listát lehet egyszerűbb lett volna azokat felsorolnom, amiket nem szándékozom megvásárolni...

sarlos_bors.jpg

Kóbor Róbert: Sajnos ez a börze nekem most kimarad, az előre tervezés és időpont módosítás áldozata lettem. De pár dolgot felkap nekem az egyik cimborám, amivel kihúzom Hunagrocomixig. Ebben a
túlélőcsomagban olyanok kapnak helyet, mint az Incal, a Blacksad, a Dragonero és a Diabolik soron
következő kötetei. Ha csak egyet vehetnék meg, akkor az most a Dragonero 3. kötete lenne. Amióta
fut, mindig az az első, amit elolvasok már az eseményről hazafelé, és ezen még úgy sem szeretnék
változtatni, hogy most éppen nem megyek. Igazi pihentető ponyva fantasy egy fárasztó nap végére.

dragonero3.jpg