Ligatura 2012: Magyarok Lengyelországban

Ligatura_kicsi.jpgAz idén harmadik alkalommal megrendezett poznani Ligatura képregényfesztiválon először vett részt magyar küldöttség, mi több, az egyik pályázaton döntőbe került 20 versenyző közül is kettő magyar volt, így ők is elutazhattak Poznanba.

A négynapos rendezvény legfőbb helyszíne az egykori császári rezidenciában működő Zamek kultúrcentrum volt, itt került sor a legtöbb előadásra, műhelyre és a díjkiosztó záróünnepségre, valamint itt lehetett megtekinteni több kiállítást, köztük a Magyar Képregény Akadémia és a Magyar Képregény Szövetség utazó tárlatát, a Pinkhellt.

Ligatura_Zamek.jpg

A leglátványosabb része a rendezvénynek a Pitching pályázat volt, amelynek keretében a 73 beérkezett ötletből 20 szerzője kapott lehetőséget arra, hogy a nemzetközi zsűri előtt érvelve prezentálja készülő képregényét. A versenyt, Michal Slomka (a képen jobbra), a Ligatura főszervezője nyitotta meg, akinek Centrala nevű kiadója meg is jelenteti a győztes műveket.

Ligatura_Pitching_MSlomka.jpg

Teljesen véletlenül alakult úgy, hogy éppen a legelsőként prezentáló holland Bart Nijstad lett a nyertes, egy lengyel alkotópáros és egy fiatal brit rajzoló előtt.

Ligatura_Pitching_nyertes.jpg

A zsűriben egy-egy cseh, német és lett kiadóvezető mellett Takács Eleonóra, az MKSZ elnöke is helyet kapott.

Ligatura_Pitching_zsuri.jpg

A magyar pályázók: Csordás Dániel, illetve Kondor Tamás. Csordás egy másik pályázaton, a Silence című, szöveg nélküli képregény készítésére irányuló pályázaton is érdekelt volt, és Felvidéki Miklóssal együtt bekerült a pályázat katalógusába (ahogy már tavaly is).

Ligatura_Pitching_Csordas.jpg

Ligatura_Pitching_Kondor.jpg

A Pinkhell kiállítás megnyitója: Michal Slomka, a tolmács, Bayer Antal, Takács Eleonóra, Baranyai András.

Ligatura_Pinkhell_megnyito.jpg

Ligatura_Pinkhell.jpg

Ligatura_Pinkhell_es_stand.jpg

Baranyai András, akinek a képregénye képviselte Magyarországot a Zeszty Komiksowe tavalyi, a kelet-európai térség valamennyi országának a képregényes helyzetét bemutató számában (sőt, a címlap elkészítésére is felkérést kapott), műhelyfoglalkozást tartott tucatnyi egyetemista résztvevőnek, míg Bayer Antal a képregénykultúra magyarországi helyzetéről tartott előadást.

Ligatura_Baranyai_workshop.jpg

A fesztivál nemzetközi résztvevői közül többen is ellátogatnak Budapestre, a május 12-i 8. Képregényfesztiválra, és további lengyel-magyar együttműködés is körvonalózdik.