Casanova Budapesten - holland képregénykiállítás

Casanova_Kolk_kiallitas.jpgOktóber 5-én este 7-kor nyílik meg a Művészeti Szinten (MÜSZI, Corvin áruház 3. emelete, a Blaha Lujza téren) Hanco Kolk holland képzőművész képregénykiállítása, a Holland Nagykövetség szervezésében. A megnyitón jelen lesz a művész és Gert Jan Pos, a kiállítás kurátora, a tavalyi budapesti képregényfesztivál egyik díszvendége.

Hanco Kolk Hollandia egyik legtehetségesebb képregényművésze. Naponta megjelenő, szingli nőkről szóló sorozatot ír és rajzol S1ngle címen, továbbá együtt dolgozott Arnon Grunberg íróval az Isztanbulból Bagdadba című illusztrált novellán. Ő írta a Meccanót is, az egyik legjobb holland illusztrált novellasorozatot, melynek meséi a kapzsiságról, hiúságról, hedonizmusról és képmutatásról szólnak és egy mediterrán királyságban játszódnak. Peter de Wit kollégájával közösen televíziós tanfolyamot is tartott a képregénykészítésről, az ARtEZ művészeti iskolában pedig képregénydesignt tanít.

A történelem, az irodalom és a nők iránti szenvedélye az olasz író, kém, miniszter, kereskedő és nőcsábász Giacomo Casanova (1725-1798) rajongójává tette. Újra és újra elolvasta Casanova hosszú és részletes, Historie de ma vie című életrajzát is. Az írás egy olyan sorozat elkészítésére inspirálta, melynek rajzai Casanova életének jeleneteit ábrázolják – Casanova mint pap, mint profi kártyajátékos, Casanova a színházban, Velencében és természetesen heves ölelésben. Igen, lesznek meztelen nők is. Hanco Kolk összesen tizennyolc jelenetet rajzolt, beleértve egy exkluzív, Casanova budapesti látogatásáról szóló képet is.
 
Címkék: kiállítás