Francia képregényfesztivál Bécsben, március 8-9.

SalonBDVienne.jpgKicsit későn, és szinte véletlenül értesültünk róla, hogy most pénteken és szombaton kisebb képregényfesztivált rendeznek Bécsben, az ottani Francia Intézetben. Ebből az alkalomból nem kevesebb, mint tizenegy franciaajkú alkotóval lehet találkozni és dedikáltatni. A program a bécsi intézet honlapján olvasható (francia és német nyelven).

A vendégek közül minden bizonnyal a legismertebb Achdé, aki megalkotójának, Morrisnak a halála óta rajzolja Lucky Luke történeteit (ezek közül három magyarul is megjelent, az A washingtoni férfi, a Lucky Luke Pinkerton ellen és a Magányos lovasok című epizódok). De Achdé saját munkássága is megérdemli, hogy megismerkedjünk vele.

Szintén egy ismert sorozat folytatója Fabien Vehlmann, ő írja Spirou és Fantasio kalandjainak a legújabb történeteit, sok más, saját sorozat mellett, természetesen.

Bár rajzolt már Spirou-t, Emile Bravo már sokkal inkább a saját művei alapján ismert. Eredetileg a Joann Sfar és Lewis Trondheim nevével fémjelzett csoporthoz tartozott, ám idővel inkább gyerekeknek szóló képregényeket készített, amelyek több díjat is hoztak a számára.

A további vendégek névsora: Franciaországból még Le Fred Blin, Julie Maroh, Hubert, Marion Montaigne, Libanonból Zeina Abirached, Svájcból Daniel Bosshart és Belgiumból Fabienne Loodts.

A rendezvény alatt is megtekinthető Plantu-nek, a Le Monde karikaturistájának a kiállítása, amely március 11-ig látható a bécsi Francia Intézetben.