Angoulême 2015: Ótomo a nagydíjas

otomo_angoueleme.jpgÓtomo Kacuhiro (Katsuhiro Otomo), az Akira képregény és rajzfilm alkotója kapta idén Angoulême város nagydíját, amely a legnagyobb európai képregényfesztivál életmű-díjának, és az egyik legmagasabb képregényes szakmai kitüntetésének számít. A győztest a francia képregényalkotók jelölik és választják meg

Ótomo már tavaly is szerepelt a három jelölt között, ám akkor Bill Wattersonra, a Kázmér és Huba alkotójára esett a zsűri választása. Idén Alan Moore és a belga Hermann volt még jelölt. Ótomo az első japán győztes, bár két évvel ezelőtt, a negyvenedik fesztivál alkalmából Torijama, a Dragonball alkotója már kapott egy különdíjat.

Az 1982-ben megjelent Akira forradalminak tekintett változásokat hozott a mangában illetve annak megítélésében. Néhány évvel későbbi franciaországi kiadásával kezdődött a manga nyugat-európai térnyerése.

Ótomo nem volt jelen a fesztiválon, videóüzenetben köszönte meg a díjat. A díjjal jár az is, hogy a jövő évi fesztivál plakátját ő készítheti el, és ő lesz a zsűri elnöke.

Magyarul Ótomónak egyetlen rövid, Batman-képregénye jelent meg, a Papírmozi képregényantológia 1. kötetében. Az Akira animációs változatát 2006-ban mutattták be Magyarországon.

Az Akira egyik oldalának az elemzése itt olvasható.