Lucky Luke 21 és 22 - kritika

luckyluke21.jpgÖrvendetesen felgyorsult a magyar nyelvű Lucky Luke-sorozat. Tavaly három epizód is megjelent, márpedig kettőnél többre hat évvel korábban volt utoljára példa. És már idén is kijött az első, és a hírek szerint megint lehet három vagy akár négy is év végére.

A Pesti Könyv továbbra is tartja magát ahhoz az elvhez, hogy a kiadó személyes ízlése szerint válogat a francia részekből. Tulajdonképpen csak a nagyon régiek maradatak ki (a legkorábbi az eredeti sorban 15., a Daltonok szökésben), illetve a legendás író, René Goscinny halálát közvetlenül követő időszakot is kerülni látszik a sorozatszerkesztő. Ennek köszönhetően többnyire a legjobb klasszikusokat olvashatjuk magyarul, valamint az utóbbi időben nagyon közelről követhetjük a legújabb kalandokat is.

Ebbe a logikába illeszkedik a 2014 decemberében, alig másfél hónappal a franciaországi premier után megjelent Dalton nagybácsik, amelyet a Morris stílusát tökéletesen utánzó Achdé rajzolt, és az ismert komikus színész, Lauren Gerra írt, ezúttal Jacques Pessis közreműködésével, és a 2015. március elejétől kapható Szögesdrót a prérin, amely pedig a Morris-Goscinny páros legtermékenyebb időszakában, 1965-ben jelent meg folytatásokban a Journal de Spirou oldalain.

Bármennyire is érthető és dicséretes a szándék, hogy ismerjük meg az új részeket is, ebben az esetben talán jobb lett volna várni egy kicsit, és csak azután dönteni a kiadásról. Persze, az előző magyar nyelvű Gerra-Achdé epizód, A washingtoni férfi, egész jól sikerült, ebből talán remélni lehetett, hogy ezúttal is így lesz. Csakhogy Gerra most a humornak egy olyan forráshoz folyamodott, amely más nyelvre lefordítva igen kevéssé működik.

A Dalton nagybácsik című albumnak már az eredeti címe (Les tontons Dalton) is jelzi, hogy Georges Lautner 1963-as klasszikus krimi-vígjátékának, a Les tontons flingueurs-nek az alapos ismerete szükséges valamennyi poén megértéséhez. Igaz, hogy a filmet magyarul vetítették magyarul is, Lövöldöző taták címen, de messze nem ért el olyan kultikus státuszt, mint Franciaországban, és a mai olvasók jó részének már valószínűleg nem sokat mond az olyan kiváló komikusok neve, mint Francis Blanche, Robert Dalban, Bernard Blier és Jean Lefèbvre, akiknek a karikatúrái a „főbb mellékszerepeket” alakítják. Mi több, a filmnek pár jelenete és szállóigévé vált mondata is felismerhető a képregényben. Ez bizony jelentősen csökkenti az epizód élvezeti értékét a magyar olvasó számára. (A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Franciaországban is vegyes fogadtatásban részesült ez a kötet.)

tontonsflingueurs.jpg

tontonsdalton-21_blanche_dalban.jpg

Francis Blanche és Robert Dalban

tontonsdalton-38_blierlefebvre.jpg

Bernard Blier és Jean Lefèbvre

Érdekességként még két hírességet megemlíthetünk, akik egyetlen kocka erejéig megjelennek a történetben: DSK, azaz Dominique Strauss-Kahn francia politikus, az IMF volt igazgatója, két hölggyel a karján egy Karl Town nevű szállóból lép ki, miközben maga Karl, azaz Karl Lagerfeld divattervező a bejáratnál áll. Ezeket az utalásokat talán valamivel jobban értjük: egyrészt a Lille-i Carlton hotelhez köthető botrányról van szó, amelynek a pere nemrég ért véget, másrészt pedig egy néhány évvel korábbi gyanús ügyről, amikor DSK pénzügyminiszterként állítólag 160 millió eurónyi adókedvezményben részesítette Lagerfeldet, cserében az egyik politikai ellenfelét kompromittáló kazettáért.

tontonsdalton-dsk_lagerfeld.jpg

luckyluke22.jpg

Talán mondani sem kell, hogy a Szögesdrót a prérin sokkal jobban bejön. Hiába telt el kerek ötven év az első megjelenése óta, az egyszerű történet hátterében álló konfliktus az állattenyésztők és a zöldségtermesztők között minden korban aktuálisként értelmezhető. Goscinny zsenialitásának ez volt a titka: mindig talált egy témát, amelyet úgy tudott az olvasó előtt kibontani, hogy az nem érezte túl didaktikusnak a mesét, és aztán kiváló karakterekkel népesítette be a történetet. A cingár és halvérű Vernon Felps és a pocakos és szangvinikus Cass Casey ellentétpárja csak egy az alkotóktól megszokott telitalálatok közül. És hogy mielőtt Luke ellovagolna a lenyugvó nap felé, a problémák megoldódnak, csak nem fogunk haragudni érte.

luckyluke29_vernon_cass.jpg

Bayer Antal