Violátor - rövid kritika

violator.jpgA Spawn sosem jött be nekem, és az új magyar nyelvű sorozat első két száma sem győzött meg arról, hogy felül kellene bírálni korábbi véleményemet. Amikor azonban megtudtam, hogy kijön külön kötetben az Alan Moore által írt és Bart Sears és Greg Capullo által rajzolt Violátor minisorozat, a kíváncsiság erősebbnek bizonyult. Gondoltam, biztos nem egy Watchmen vagy egy V for Vendetta, de ha Moore egy kicsit is komolyan vette a felkérést, nagyon rossz csak nem lehet. Döntésemet a kiadvány meglepően barátságos ára is elősegítette.

Moore-t először a Spawn 8. számához kereste meg Todd McFarlane, akit akkor már talán kezdett egy kicsit zavarni a sok kritika, miszerint a főbb karakterek érdekesek, a rajzok látványosak, ám a történetmesélésre nem fordított elegendő energiát, és szemmel láthatólag fogalma sincs, mire is akar kilyukadni. Erre bevetette a nagyágyúkat: Moore után Neil Gaiman, Dave Sim és Frank Miller vendégeskedett, majd Grant Morrison is beszállt egy három részes sztori erejéig. Moore pedig ezt követően néhány minisorozat erejéig tért vissza a karakterekhez, ezek között volt az első a háromrészes Violátor, 1994 májusától júliusáig.

Nem kellett csalódnom Moore-ban. Komolyan vette a felkérést, teljesen komolyan vehetetlenné téve a horror véres jellegét. Violátornak korábban már megismerhettük Vindikátor nevű testvérét (épp a már említett Spawn 8-ban), most három másikat is teremtett melléjük. Az öt pokolfajzat közös fellépése valóságos börleszkparádévá fajul. Szintén Moore teremtménye a Megrovó (Admonisher), akiben nem nehéz felfedezni a Marvel legkeményebb „nem szuper” legényének, az akkor már erősen kifulladóban lévő „bosszúvágyas” recept szerint öldöklő Megtorlónak (Punisher) a paródiáját. A Violátort kergető négy testvér simán elintézhetné a nagypofájú Megrovót, ha lenne annyi eszük, hogy közösen támadjanak rá, és nem azon tanakodnának, hogy miképp is végezzenek vele. Spawn szánalmas mellékszereplővé lényegül át, Shaft és a Youngblood többi tagja pedig töketlenül szemléli az eseményeket.

Egyes vélemények szerint Moore-nak ez a képregénye indította el azt a paródia-trendet, amelynek legismertebb képviselői Garth Ennis Megtorló sorozatai (élükön a fél évvel a Violátor után megjelent hírhedt The Punisher kills the Marvel Universe című különszámmal) és Mark Millar Kick-Ass című munkája. Nem biztos, hogy erre a teljesítményére a legbüszkébb Moore, de biztosan jól szórakozott, amíg írta ezt a tombolást, és amikor felmarkolta a tiszteletdíjat.