A Hungarocomix 2018 programja

A Magyar Képregény Szövetség hagyományos karácsony előtti képregényvására.


Belépő: 600 forint,
6 és 12 év között 100 forint,
6 év alatt ingyenes.

A rendezvény hivatalos támogatója a Wacom és az Adobe magyarországi disztribútora, a Trans-Europe Kft.

Hivatalos program

 

farkaslajos.jpg

10:30 - Beszélgetés Farkas Lajossal

Farkas Lajost sokáig karikaturistaként ismerhettük, ám 2014 óta rendszeresen dolgozik francia képregénykiadóknak. A Jour J című sorozatban két albuma is megjelent, amelyek most egy kötetben magyarul is olvashatók. A rajzolóval és a kiadványt fordító és közreadó Bayer Antallal az MKSZ ügyvivője, Dudás Győző beszélget. Az Akasztottak balladája a Hungarocomixon lesz először kapható a Nero Blanco Comix standjánál, ahol Farkas Lajos dedikálást is tart.
(
Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor)

 

merenyi.jpg

11:00 - Beszélgetés Merényi Dániellel

Merényi Dániel életpályája már magában is jó sztori (reklámszakemberből lett karikaturista, aki alkalomadtán még képregényeket is csinál, emellett saját cége égisze alatt biciklivázakat készít), munkáival pedig nap mint nap találkozhat bárki, aki az index.hu-ra kattint. A szerzővel Vass Róbert képregényrajzoló, az MKSZ tagja beszélget, az érdeklődők pedig dedikálhatják kedvenc Napirajz-köteteiket a Titkos Fiók standjánál.
Fotó: est.hu

 

kiadok.jpg

11:30 - A magyar képregénypiac legújabb fejleményei a kiadók szemszögéből

Az egyik legizgalmasabb beszélgetésre - közkívánatra - azoknak a hazai kiadóknak a képviselőit hívtuk meg, akik az elmúlt évben nagyobb sebességre kapcsoltak főleg az amerikai, és részben az európai fősodorhoz tartozó kötetek megjelentetésében. Résztvevők: Németh Vladimir (Fumax kiadó), Harza Tamás (Kingpin kiadó), Simon István (Pesti Könyv kiadó), és Tóth József (Vad Virágok Könyvműhely). A modarátor Oroszlány Balázs, az MKSZ ügyvivője lesz.

 

fesztek.jpg

12:30 - Képregényfesztiválok, képregényes rendezvények az országban

A legrégebbi és a legfiatalabb vidéki rendezvény egy-egy szervezőjét hívtuk meg erre a beszélgetésre - Szegeden a tizedik, Dunaújvárosban pedig az első képregényfesztivált rendezték meg idén, mindkettőt sikerrel. Miért vágtak bele, milyen tapasztalatokat szereztek? Hogyan értékelik a vidéki képregénykedvelő szcénát? Ilyen és hasonló témákat fog érinteni Oros Sándor a szegedi Somogyi-könyvtártól és Kurucz Róbert, a dunaújvárosi illetőségű Comicsmania kiadó szerkesztője, akikhez csatlakozik Köböl György, a jánossomorjai "képregény küldetés" sorozat szervezője. A beszélgetést Bayer Antal, az MKSZ ügyvivője vezeti.

 

14900445_361464920911838_2333997321572805075_n.png

13:30 - Eaglemoss

2017-ben a brit Eaglemoss Magyarországon is elkezdte a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény kiadását - részben előfizetésen, részben újságárusi terjesztésen keresztül. Michal Danilukkal, az Eaglemoss lengyel marketingpartnerének képviselőjével Vass Róbert, az MKSZ tagja fog beszélgetni a kiadó eddigi magyarországi tevékenységéről, tervekről és jövőbeli megjelenésekről (angol nyelvű beszélgetés, tolmácsolással).

 

14:30 - Kittenberger II. - A hiéna átka

Két évvel az első kötet után idén, a Hungarocomixra jelenik meg a 2017-ben Alfabéta-díjat nyert Kittenberger-képregény második része A hiéna átka címmel. A szerzőkkel - Somogyi Györggyel és Tebeli Szabolccsal - Demus Zsófia, az MKSZ ügyvivője beszélget.

 

15:00 - Képregény és animáció

Képregény és animáció kapcsolatáról, az alkotásbeli hasonlóságok és különbözőségek hatásairól és még sok minden másról fog szó esni ezen a beszélgetésen, ahol mindkét médiumban jártas művészekkel beszélget majd Kránicz Bence film- és képregénykritikus. Szóba kerül majd a Hajótöröttek, a Candide, a Primanima Nagydíjas Take Me Please, a Confused On My Way és más animációk és képregények is. Résztvevők: Fritz Zoltán, Hegyi Olivér, László Márk, Módy Luca, Sebesvári Soma.

 Workshopok (10-16 óra között):

- Comic Jam interaktív képregényrajzolás Erhardt Domonkossal, Sárdi Katalinnal és Fritz Zoltánnal

- Kreatív szoftverek és digitalizáló táblák bemutatója, kipróbálása (Trans-Europe Kft.)

 

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.