A 19. Képregényfesztivál vendége: Michał Śledziński

A 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége lesz:

sldz_foto.png

Michał Śledziński (Lengyelország) 1978-ban született Bydgoszczban, rajzoló, forgatókönyvíró, animátor. "Śledziu" a bydgoszczi művészeti szakközépiskolában végezte tanulmányait. A kilencvenes években, videojátékokkal foglalkozó számítástechnikai magazinokban debütált, később olyan lapoknak dolgozott, mint a Secret Service, a Świat Gier Komputerowych, a Pixel vagy a PSX-Extreme. A mai napig sok szállal kötődik a közeghez, maga is dolgozott a játékiparban. Rendszeresen publikált az AQQ és Świat Komiksu hasábjain, a Produkt és a P-Lux képregényes magazinok, valamint az Azbest zin alapítója és főszerkesztője volt. Legfontosabb szerzői sorozatai az Osiedle Swoboda (Szabadság lakótelep) mellett Na szybko spisane (Gyorsjegyzetek), Wartości rodzinne (Családi értékek) és Czerwony Pingwin musi umrzeć! (A Vörös Pingvinnek pusztulnia kell!) címmel jelentek meg. Legfrissebb szerzői albuma, a PIXEL számítógépes magazin számára készített képregényeinek gyűjteménye, a KDP 64+ 2021-ben jelent meg. Számos egyéb kitüntetés mellett kétszer is elnyerte a Lengyel Képregényszövetség Orient Men-díját: 2010-ben az Osiedle Swoboda első gyűjteményes kötetét választották az év lengyel képregényének, míg 2013-ban a Czerwony Pingwin musi umrzeć! albumot emelték ki borítójáért.

 Az utóbbi években elsősorban animációs szakemberként dolgozik: a Grzegorz Kasdepke könyvei alapján készült 2016-os Kacperiada rendezője, a 2024-es egészestés Smok Diplodok csapatának tagja, az Egészségügyi Minisztérium felkérésére készített Ogar i Rogal sorozat egyik alkotója, animátora és rendezője. Két kultikus lengyel képregénysorozat megfilmesítésében is részt vett: 2020-2023 között a Kajko és Kokosz-sorozat art directora, rendezői csapatának tagja volt, míg jelenleg a Szabadság lakótelep adaptációjának előkészítése mellett a szintén egész estés Tytus, Romek, A’tomek-film art directoraként dolgozik.

sledzinski_szabadsag.jpg

 Harmadik alkalommal látogat Magyarországra: 2005-ben részt vett a Karton Galéria Képregény a horizonton című nemzetközi csoportos kiállításán, 2013-ban pedig a Nemzetközi Képregényfesztivál vendégeként járt Budapesten. Bár a 2023-ban a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány gondozásában megjelent Szabadság lakótelep bemutatójára a 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál főeseményén kerül sor, a magyar közönség már előző nap is találkozhat vele a Lengyel Intézetben megrendezett workshopon, illetve a Massolitban nyíló, magyarul meg nem jelent képregényeiből szemléző kiállításon.

Az alkotó programja a fesztiválon:

Május 11, szombat, 15-17 óra között műhelyfoglalkozást tart a Lengyel Intézetben  (1065 Budapest, Nagymező utca 15.) A workshopon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Május 11, szombat 18 órakor kiállítás nyílik a műveiből a Massolit kávéházban (1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.) A kiállítás június 9-ig tekinthető meg.

Május 12, vasárnap, 10-17 óra között részt vesz a fesztivál főeseményén az ELTE Campus Gömb Aulában, és dedikálja a műveit.

Május 12, vasárnap, 13.30. beszélgetés Michał Śledzińskivel a Szabadság Lakótelepről, a moderátor Papp-Zakor Ilka, a képregény magyar fordítója.

Michał Śledziński részvételét a fesztiválon a Lengyel Intézet támogatja.

Sledzinski honlapja Sledzinski Facebook-oldala