A képregényfesztivál vendége: Iveta Merglová

iveta-merglova.jpgA 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége lesz:

Iveta Merglová (Csehország). 1983-ban született Pilsenben, könyvkultúra és intermédia szakon végzett a Nyugat-Csehországi egyetemen. Grafikusként és webdesignerként dolgozik, Prágában él.

Ema elvan című könyve 2020-ban jelent meg magyarul Peťovská Flóra fordításában a Csirimojó kiadónál.

A szerző programja a fesztiválon:

Csütörtök, május 11, 18 óra: Könyvbemutató és kiállításmegnyitó (Garden Studio &Café, 1061 Budapest, Paulay Ede utca 18.)

Szombat, május 13, 16.30-tól: Néma képregénykészítés a Klauzál 13-ban (1072 Budapest, Klauzál tér 13.)

Vasárnap, május 14.-én dedikálás a Csirimojó standján a Dürer Kertben (1117 Budapest, Öböl utca 1.)

A fesztivál teljes programja itt található.

 A kiadvány ismertetője:

Ema elvan. Néha jól van, néha rosszul, ami viszont állandó, hogy nem túl bőbeszédű. Hétköznapi örömeiről és gondjairól szól ez a könyv, melynek lapjain közösen élhetjük át egy hetét, az álmos hétfőtől kezdve egy klasszikus vasárnapig (tudjátok: takarítás, tűzeset, kiszívott nyak). Talán néhány mozzanatában még magunkra is ismerünk. Ema rendszerető, szeret olvasni, néha eljár úszni vagy tornázni. Dolgozik, a munkáját viszont unalmasnak és feleslegesnek tartja. Olykor üresnek, értelmetlennek és kilátástalannak érzi a mindennapokat, máskor élvezi az életet és a semmittevést. Ema elvan. Néha jól van, néha rosszul. Öniróniája viszont gyönyörködtet.

Adatlap a kiadó honlapján

ejljhgrxuaehtma.jpg

A kiadvány visszhangjából:

„Iveta Merglová könyve igazi csemege. Nemcsak azért, mert szöveg nélküli képkönyv, hanem mert ráadásul nagykamaszoknak, felnőtteknek szól: a téma, amelyet feldolgoz, minden bizonnyal őket érinti meg igazán.” A képek (…) segítenek kilépni a könyvekben oly gyakran idealizált világból, görbe tükröt tartanak elénk, és szinte kínálják magukat, hogy kérdéseket generáljanak, amelyekre közösen keressünk válaszokat. Segítségükkel az olyan hétköznapinak tárgyak is történettel, élettel telnek meg, mint egy fogkefe, egy porszívócső vagy egy összemaszatolt mobiltelefon-képernyő.” (Csörgei Andrea, Mesecentrum)

ejljhg6xyaaqtkv.jpg

 „A szöveg nélküli életképek erőteljesen női szempontú létállapot(ok)ról adnak számot, amelyek különösen a testkép, a női test szó szerint vett pőreségében nyilvánulnak meg.” „A könyv jó érzékkel mutat rá azokra a társadalmi elvárásokra is, amelyek elsősorban az ideális – karcsú, szőrtelen és kívánatos – női testtel, a megfelelő öltözködéssel és életmóddal, illetve a párkapcsolattal hozhatók összefüggésbe. Ám leginkább arra keresi a választ, milyen érzés nem megfelelni ezen idealizált társadalmi képnek.” (Gáspár S. Anna, Nők Lapja Café)

„Ema számára a házimunka, a fizetett munka és a szabadidő egyaránt jelent kihívást és trollkodási lehetőséget: gesztusai provokálják a társadalmi elvárásokat – hogyan kell kinézni, hogyan kell viselkedni – ennek a rendkívül színesen (főleg kékben, zöldben, és pirosban) elbeszélt provokációnak a tétje pedig az önazonosság megőrzése.” (Szép Eszter, Dotandline blog)

 „Merglová ábrázolásmódja egyszerre részvéttel teli, közvetlen, humoros, ironikus és vibráló. Nem szájbarágós, de erős jelekkel dolgozó. Olykor a szó, ami eszembe jut: hogy szép.” (Lapis József, Élet és Irodalom)

A kötetről a Moly.hu-n

ejljhgixsaujrly.jpg

A képek forrása: Brak.sk, Švejda–Goldmann ügynökség