A 19. Képregényfesztivál vendége: Dalibor Talajić

A 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége lesz:

dalibor.jpgDalibor Talajić (Horvátország) Szarajevóban született 1972-ben, de már gyerekkorában átköltözött Zágrábba a családjával, ott végezte el a középiskolai tanulmányait, miközben klarinétozni tanult a Vatroslav Lisinski zeneiskolában, majd zeneművészetet hallgatott a zágrábi zeneakadémián. Időközben felvételizett a képzőművészeti egyetemre is, de nem járt sikerrel. Miután 1994-ben lediplomázott, tizenegy éven egy zeneiskolában tanított, miközben több horvát magazin is elkezdte közölni a képregényeit, köztük az Endem zágrábi fanzin.

2005-ben nagy változás állt be az életében, ekkor jelentek először munkái a Desperado Publishing nevű amerikai független kiadónál. A következő lépés a Boom! volt, majd 2009-ben munkát kapott a Marvelnél, és ezt követően éveken át szinte kizárólag nekik dolgozott.

A Bosszú Angyalaitól a Megtorlón és Rozsomákon át az X-Menig számos sorozatból rajzolt epizódokat, de leginkább Deadpool karakteréhez kötődik a neve. Talajić volt a híres Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot című minisorozat rajzolója 2012-ben, amely magyarul is megjelent.

A szuperhősökön kívül több más zsánerben is dolgozik. Kiemelendő a Marvel és az ABC News által megrendelt Madaya Mom című dokumentarista munkája. 2017 óta főleg az akkoriban alapított AWA kiadónál jelennek meg képregényei, horror és thriller zsánerben.

Magyarul megjelent munkái:

Deadpool Kills the Marvel Universe 1-4 (írta Cullen Bunn) in Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást (Fumax, 2020)

5 Ronin 2: The Way of the Monk (írta Peter Milligan) in Bubi Extra 6 (Bubi Bolt, 2023)

deadpoololegia.jpg

Az alkotó programja a fesztiválon:

Május 12, vasárnap 10-17 óra között részt vesz a fesztivál főeseményén az ELTE Campus Gömb Aulában, ennek a részleteit később ismertetjük. Saját asztala is lesz a Dave’s Comic Shop standja mellett.

Fesztiválos átvétellel a rajzoló vállalja egyedi rajzok (commission) elkészítését. A feltételekről és az árakról az info (kukac) davescomicshop (pont) com e-mail címen lehet érdeklődni.

dave_logo_white_bg.jpgDalibor Talajić részvételét a fesztiválon a Dave’s Comic Shop támogatja.