Hungarocomix 2011, az évzáró képregényes esemény

Immár hagyományosan képregényvásárral zárja az évet a Magyar Képregény Szövetség. A hetedik Hungarocomixra részben a szervezők szándékából is kifolyólag, részben pedig szerencsés egybeeséseknek köszönhetően csak úgy záporoznak a hazai alkotóktól származó megjelenések, így valamelyest sikerül szépíteni 2011 amúgy az elmúlt három évnél szűkebb termésén. Képregényesedett a Besenyő család és Lorán Barna, de ezen a számára új területen próbálja ki magát Árpa Attila is, a Sötét kor című projekt mutatványszámával.

Mi több, a képregényrajongók megválaszthatják az év magyar szuperhősét is: a szövetség által felkért, közéleti személyiségekből álló jelölőbizottság – Karafiáth Orsolya, Para-Kovács Imre és Winkler Nóra – három olyan civilt javasolt, aki nem a fantázia világában, hanem a mai Magyarországon visz végbe különleges tetteket. Azt pedig a legnagyobb hazai képregényes portálon folyó közönségszavazás dönti el, hogy Fodorné Orbán Anna „Tũzgyík", Pásztor Eszter és Küllői Péter közül ki érdemli meg elsőként ezt a címet.

Az új kötettel bemutatkozó rajzolók között akadnak ismerős arcok és kezdők egyaránt. A jelentős netes népszerűséggel rendelkező Párkocka stábja (Göndöcs, Grafitember, Marabu, Plá és Bélabátyó) immár nyomtatásban is közzé teszi az első év termését. Folytatja a Botond kiadását a legismertebb magyar képregényrajzoló, Fazekas Attila, az év elején megjelent Scrap után Irreverzibilis címen újabb képregényt olvashatunk Szabó Leventétől, és második részéhez érkezett a magyar fantasy, a Swords. Impozáns búcsúszámmal jelentkezik a Pinkhell, benne többek közt Csordás Dániel, Fórizs Gergely és Felvidéki Miklós munkáival, a 5Panels csoport Fagyöngyszemeket tesz a karácsonyfa alá, míg a Papírmozi 5. számában visszatér a 2010 legjobb képregényének választott Ágoston, nukleáris baromfi (akinek komoly szerep jut a Hungarocomix arculatában), sőt, Vass Róberten kívül a másik két Alfabéta-díjas, Oravecz Gergely és Fritz Zoltán egy-egy munkája is bekerült a magazinba.

 Az amerikai comics kedvelői minden bizonnyal a Walking Dead harmadik epizódjának és a Kázmér és Huba sorozat tizedik kötetének örülnek a legjobban, a képregény európai változatát előnyben részesítők egy újabb Lucky Luke-történetnek és a kultikus Reménység úttörői első részének, és persze a mangarajongóknak is jut bőven olvasnivaló, többek közt a Death Note és Chrno Crusade befejező része.

  Az új képregények folyamatosan jutnak be a könyvesboltokba is, de jó részük szinte kizárólag közvetlenül kiadóiktól vagy alkotóiktól szerezhetők be, akik kivétel nélkül standot állítanak a rendezvényen.

Különleges csemegének érkezik a csak ezen az egy napon látható kiállítás, amelynek a darabjai egy magángyűjteményből származnak. Kovács Milán külföldi fesztiválokon szerez be egyedi rajzokat kedvenc grafikusaitól: olyan nagy nevek munkáit lehet ezen egyetlen alkalomból megtekinteni, mint Bob Kane, Brian Bolland, Dave McKean, Frank Quitely és Tim Sale. Mi több, a gyűjtő elöadást is tart olyan, bezúzásra ítélt ritkaságokról, amelyek szinte csak egy véletlen folytán kerülnek ki a nyomdákból.

A nagyszínpad látványos programja a Star Wars 501-es légió bevonulásával kezdődik, majd izgalmas képregényes villámütközetre, pillanatok alatti rögtönzésekre ugyanúgy sor kerül, mint képregényes jelmezbemutatóra és beszélgetésekre az alkotókkal, többek közt a Besenyő család képregény készítőivel, Árpa Attilával és csapatával valamint Lorán Barnával és Zsoldos Péterrel a Trabarna képregényről.

 A szakmai programok közül érdemes még megemlíteni Kiss Ferenc előadását a Jókai műveiből készült képregényekről, Tálosi András „Jézus, szuperhős?” című elemzését az utóbbi időben megjelent keresztény tematikájú képregényekről, valamint Bayer Antal prezentációját a DC Comics „New 52” fedőnevű akciójáról. A hazai képregényes élet különböző területein tevékenykedők kerek asztal mellett tartanak csúcstalálkozót, hogy megbeszéljék, milyen is volt 2011 képregényes szempontból, és mit várnak a közeljövőtől.

A legkisebbek szórakozásáról a Csodaceruza által szervezett gyerekprogramok gondoskodnak, míg a Magyar Képregény Akadémia és a 5Panels alkotócsoportok tagjai a képregényrajzolás és -írás fogásaiba vezetik be az érdeklődőket.

A vásáron részt vevő kiadók és kereskedők: Fumax, Holdfény Team, Képes Kiadó, Képregény Nagyker, Kingpin, Komikon képregénybolt, Libri kiadó, MangaFan, Nero Blanco Comix, Pesti Könyv, Producer.hu, Roham, Swords.hu, Titkos Fiók, Trillian CMA képregénybolt, Vad Virágok Könyvműhely.

Hungarocomix 2011. December 11, reggel 10-től este 6-ig a Millenáris Fogadóban. Belépő: 200 forint.