A 19. Képregényfesztivál vendégei: Maria és Ileana Surducan

A 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendégei lesznek:

mariasurducan01.jpgMaria Surducan (Románia, sz. 1985) Kolozsváron él és dolgozik illusztrátorként és képregényalkotóként. Munkái közül több megjelent francia, cseh és magyar nyelven is. Képregényeiben az az gondolat vezérli, hogy az érzelemgazdag történetek gyógyító hatást gyakorolhatnak. Elsősorban a kelet-európai mítoszokra és népmesékre koncentrál, és az foglalkoztatja, hogyan tudja ezeket beépíteni, újra elmondani és új kontextusba helyezni kortárs történetmesélési technikákkal. 

ileana_surducan-2020.jpgIleana Surducan (Románia, sz. 1987) szabadúszó művészként dolgozik az illusztráció és a képregény területén. A vizuális médiumot történetmesélési eszközként használja, érzelmi töltetű üzenetekkel személyes eseményeket alakít át egyetemes élményekké. Előszeretettel mesél olyan történeteket, amelyekben a hétköznapi élet a fantázia világával keveredik, és meggyőződése, hogy a művészet játék, amelyben nélkülözhetetlen egy kis humor. Sokat kísérletezik a szöveg nélküli képregényekkel, a pusztán képekkel mesélés univerzális jellegével. Munkáiban vizuális metaforákat használ, amelyek több szinten is értékelhetnek gyerekek és felnőttek egyaránt. Műveit kiadták Romániában, Franciaországban, Magyarországon, Csehországban, Svédországban és Tajvanon.

A testvérpár Nor vakációja című közös kötete 2023-ban jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában.

nor.jpg

További magyarul megjelent műveik:

Ileana Surducan: Szent György és a sárkány (in Papírmozi 8, 2015)

Maria Surducan: Vízitündér (bevezető rész, rajzolta Benczédi Anna Júlia, in Papírmozi 8, 2015); Vízitündér (rajzolta Benczédi Anna Júlia, Illustrart, 2019, Alfabéta-díj 2020); A Vízitündér lánya ((rajzolta Benczédi Anna Júlia, Illustrart, 2021).

Az alkotók programja a fesztiválon:

Május 11, szombat 10-12 óra: Nor vakációja könyvbemutató és kiállításmegnyitó (Román Kulturális Intézet, 1146 Budapest, Izsó utca 5.). A belépés ingyenes.

Május 12, vasárnap 10-17 óra között részt vesznek a fesztivál főeseményén is, ennek a részleteit később ismertetjük. Kötetüket a Ciceró Könyvstúdió standján lehet megvásárolni és dedikáltatni.

Ileana és Maria Surducan részvételét a képregényfesztiválon a Ciceró Könyvstúdió és a Román Kulturális Intézet támogatja.