10 éves a Walking Dead

TenYearsWD.jpg

A tavaszi képregényfesztiválon bemutatott Walking Dead-kamarakiállítás szervezőjétől, Németh Jánostól kaptuk ezt a cikket, amelyben összefoglalja a képregény október 9-i tizedik születésnapjával kapcsolatos tudnivalókat. Az eredetileg a Tamási MAKSZ Fan Klub kiadványában megjelent cikket köszönettel közreadjuk.

Az idei nyár utolsó hónapjaiban, de főként szeptemberben nagy volt a sürgés-forgás a kaliforniai Skybound Entertainment (Image Comics) képregény kiadó háza táján, ugyanis október 9-én ünnepelték a The Walking Dead képregény megjelenésének tizedik évfordulóját. Az első szám 2003 októberében jelent meg. A minden várakozást felülmúló The Walking Dead esetében egy képregény-sorozatról beszélhetünk, ami 2010-ben a San Diego-i Comic-Con International rendezvényen Eisner-díjat kapott, mint a legjobb folytatásos sorozat. Tíz éve minden hónapban megjelenik egy-egy példány, idén októberben készült el a 115-dik. A rajongók nagy örömére ezek mellett több más speciális, gyűjteményes, és exkluzív kiadvány is napvilágot látott.

A sztorit az amerikai Robert Kirkman írja, magát a képregényt Tony Moore, illetve a hatodik szám óta a brit Charlie Adlard rajzolja; de meg kell még említeni Cliff Rathburnt is. Rathburn Adlarddal együtt a történetet rajzolja kizárólag szürkeárnyalatos ceruza, és ink technikával. A címlapokon kívül nem használnak színezést, ezáltal még komorabb hangulatot kölcsönözve a történetnek. A látszat ellenére nem horror képregény, hanem egy ember - egy túlélő éveinek krónikája, - Rick Grimes-é, illetve a vele kapcsolatban álló embereké.

A tíz éves jubileumi ünnepségre tizenhat (!) képregényt jelentettek meg; a bemutatóra az október második hetében megrendezett New York Comic Con-on került sor. Megjelent a 2003-as eredeti első szám színes verziója, ami egy egyedi variáns a képregény történetében, ugyanis ebben a belső oldalak is színesek! A 115-dik szám hivatalosan tizenöt címlapvariánssal jelent meg, ha az első tizenegy címlapot egymás mellé tesszük, akkor egy körképet kapunk. A címlapokon a tíz éves történet egy-egy fontosabb jelenete, vagy szereplője látható. A színes címlapokon kívül készítettek egy grafika nélküli (Blank) variánst, és kétféle speciális un. Midnight variánst is: az előbbi színes címlappal rendelkezik, az utóbbi egy fekete-fehér verzió. A fekete-fehér kiadvány már most kuriózumnak számít, ugyanis minden The Walking Dead képregényeket értékesítő üzlet egy példányt kapott belőle! Lehetetlen szerezni, ha igen – akkor átszámítva 35-65 ezer Forintot is elkérnek egy ilyen példányért, és ha valamelyik művész dedikálta (Robert Kirkman, Charlie Adlard, vagy Tony Moore), akkor az ára duplázódik vagy akár triplázódik is. A Midnight variánsokat stílusosan október 9-én éjféltől lehetett megvásárolni a képregény boltokban, a leggyorsabbak posztert és egy üdvözlőkártyát is kaptak hozzá. A tizenötödik variáns egy NYCC PX (Previews Exclusive) kiadvány, melyből szintén limitált mennyiség készült, így több képregény bolt is olyan üzleti döntést hozott, miszerint minden vásárló csak egy darabot vehet belőle. Dedikált példányai szintén magas áron cserélnek gazdát.

Az októberi dömpingnek még koránt sem lett vége az ünnepi, jubileumi kiadások megjelentetésével, mert rajtuk kívül még két fontos megjelenés szerepel az eseménynaptárban: szintén 9-én jelent meg egy Tyreese Special kiadvány is, amely az egyik korai karakter előtörténetét dolgozza fel. Szintén októberben tervezik megjelentetni a harmadik novellás kötetet The Fall of Governor címmel, ami a könyvtrilógia befejező kötete lesz. Sajnos arról nincs információ, hogy mikor fog magyar nyelven megjelenni.

Németh János