Alfabéta-interjúk: Dudás Győző

Dudás Győzőt nem először jelölik Alfabéta-díjra. Most trükkös nevű Perisztaltikhoszeia című képregényét szavazták be a Kép-regény kategóriába. Ne feledjétek:  most vasárnap, május 13-án képregényfesztivál a Dürer-kertben. Bővebb infó itt!

Milyenek voltak a visszajelzések a HC-s megjelenés után? Mit láttál, ki a fő olvasótábor? Sikerült megszólítani a médium rajongóin kívül másokat is?
Azt hiszem, legfőképp (és természetesen) képregénykedvelők vásárolták a Perisztaltikhoszeiát, HC-on mindenképpen. A bolti eladásokról semmit sem tudok, így az is lehet, hogy sikerlistát robbantottunk. (Hehe, nem!)

Milyen egyéb munkáid vannak most? Még mindig freelancer vagy?
Igen, még mindig szabadúszó illusztrátorként tevékenykedem. Legfőképpen ifjúsági és gyerekkönyvekhez, magazinokhoz készítek rajzokat, és tervezek borítót. Egyre több képregényes eszközt használok az illusztrációk készítésénél, és örömmel tapasztalom, hogy ezek egyre elfogadottabbak gyerekkönyves körökben.

Így, hogy egy kiadón keresztül jelent meg a képregényed, lehet "piszkos anyagiakról" beszélni? Nyilván nem kell szerződést szegni, de tudnál picit írni arról, hogy az alkotóval ilyenkor milyen megállapodást kötnek, hogy részesül a bevételből, mit vállalnak be ők, stb?

Többféle forgatókönyvünk volt erre a projektre a Szépirodalmi Figyelővel, hiszen elég sokáig elég nagy volt a bizonytalanság a pénzügyi forrást illetően. Volt arról is szó, hogy akár közösen finanszírozzuk a kiadást. És arra is kitaláltunk verziókat, hogyan részesedünk majd a bevételből. Az NKA-pályázat az egyik ilyen forgatókönyv volt. Szerencsére végül megkaptuk a támogatást, és ez leegyszerűsítette a helyzetet. A pénz fedezte a nyomtatási-kiadási költségeket, és ami maradt, azt megkaptam honoráriumként. Persze itt nem kell komoly összegre gondolni, a képregény már készen volt, és csak a kiadás-nyomtatás költségeire pályáztunk. De úgy tudom, a Perisztaltikhoszeia csak az első az önálló SziF-es képregény-kötetek sorában, a kiadó pedig elkötelezett aziránt, hogy egyre jobb és profibb körülményeket (anyagiakat is) teremtsen a képregények és alkotóik számára. Amúgy szerintem nagyon jó, ha kiadó van az alkotó háta mögött: volt lektorom, szerkesztőm, volt közös gondolkodás, ötletelés, és ez nem csak menőn hangzik, de veszett hasznos is! Végül pedig a kiadó szervezett képregénybemutatót, és persze online, és hagyományos boltokba is eljuttatta a kötetet.

Milyen forrásokból merítettél egyébként a képregényhez? Sokat kell kutatni?
Egy időben minden antik görög témájú könyvet megvettem és elolvastam, ami csak kapható volt. Vagy majdnem mindent. Tudományos munkákat, szórakoztató/áltörténelmi könyveket és antik szerzők műveit egyaránt. Anélkül, hogy tudományos érdeklődés hajtott volna, mégis eléggé beleástam magam a témába, mert valamiért nagyon szórakoztatott. (És persze még mindig szórakoztat, de már sokkal kevesebbet olvasok a témában.) És innentől azt hiszem, logikus, hogy elkészítettem a saját antik görög képregényem.

Milyenek a visszajelzések eddig? Számítottál Alfabéta-jelölésre?

Szerencsére alapvetően pozitív visszajelzéseket kaptam, mind a HC-on, mind később kritikák, vagy ajánlók formájában. Nagyon örültem, hogy azok az olvasók és kritikusok, akik írtak róla, vagy akikkel szóban/chat-en beszélgettem, nagyon sok mindent megláttak, ami a Perisztaltikhoszeiában van (szinte mindent, amit szándékkal beletettem), és több oldalról, egyéni szemszögekből vizsgálták, értékelték. Olyanokból is, amikre én egyáltalán nem is gondoltam!
Az Alfabéta jelölésnek is nagyon örülök, nem tagadom, persze, hogy reménykedtem benne. Tulajdonképp a jelölés is egy jó kritika, vagy egy pozitív visszajelzés, és erre igencsak szüksége van az embernek, ha képregényesként (a végtelen sok rajzolás közben) időnként (és elkerülhetetlenül) hullámvölgybe ér.

Mik a tervek a jövőre nézve?
Egy 40-60 oldalas képregényben gondolkozom, az azért sokkal beláthatóbb falat. Szintén könnyedre, viccesre tervezem, de azért egészen másmilyen lesz mint a Perisztaltikhoszeia. Azt hiszem, így fog kezdődni:
Az ördög nagy pártfogója volt a művészeteknek. Az izmusokért például egészen odavolt. Még a DADÁt is kedvelte, csak a posztmodern feküdte meg kissé a gyomrát.

Ha egy mondattal kellene összefoglalnod, miért vegyék meg a képregényed a fesztiválra kilátogatók, mi lenne az?
Mert jó! :D

Mennyire követed az új megjelenéseket? Mi lesz az, amire biztosan lecsapsz a feszten és miért?
Igyekszem képben lenni, van is jó pár kötet, ami érdekel, de nincs jobb, mint a Dürerben szépen végigsétálni a standok előtt, lapozgatni, nézelődni, beszélgetni, emocionális döntéseket hozni, és persze túlköltekezni. Én legalábbis tutira ezt fogom tenni!