A 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál programja időrendben

kepregenyfesztival2023_event-cover_jav.jpg

18. alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált, az év legnagyobb képregényes eseményét a Magyar Képregény Szövetség. A rendezvény immár közel egy héten át tart és hat országból kilenc vendégművészt fogad. A hagyományoknak megfelelően vasárnap, május 14-én lesz a nagyszabású képregényvásár, ahol a hazai kiadók és alkotók számos újdonsággal várják az érdeklődőket.

Részletes információk a fesztivál honlapján.

A fesztivál programja időrendben:

 

Május 10, szerda

18 óra: Átutazók kiállítás és a fesztivál hivatalos megnyitója. A kiállítás a tavalyi Alfabéta-díjasok, Hudra Móni, Oravecz Gergely és Tebeli Szabolcs munkáiból válogat. A kiállítást Gregor Lilla, a fesztivált Szép Eszter nyitja meg. (Restro Puskin)

Május 11, csütörtök

18 óra: Fedezd fel a KépregényKönyvtár kincseit! A nemrég új helyre költözött könyvtárról és anyagáról Szép Eszter beszélget Moskát Anitával és Mráz Istvánnal. (Gólya)

18 óra: Ema elvan kiállításmegnyitó és könyvbemutató. A kiállításon Iveta Merglová cseh alkotó képregényének anyaga látható. A kötet magyarul a Csirimojó kiadásában jelent meg. (Garden Studio & Café)

Május 12, péntek

18 óra: Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája kiállításmegnyitó és könyvbemutató. A Vojtěch Mašek és Chrudoš Valoušek cseh szerzők munkáit bemutató kiállítás megnyitóján Révész Emese beszélget az alkotókkal. (Klauzál 13)

19.30: Drink ’n’ Draw kötetlen beszélgetés és közös rajzolás. Az eseményen részt vesz a fesztivál külföldi vendégeinek egy része is. (Restro Puskin)

Május 13, szombat

10 óra: Képregény lépésről lépésre: Worskshop Joonas Sildrével. Az Arvo Pärtról szóló, Két hang között című képregény észt szerzője által vezetett foglalkozás. (Milestone Institute)

10 óra: Képregényes műhelyfoglalkozás gyerekeknek Thomas Verguet-vel. A Magellánról szóló képregény francia rajzolója által vezetett foglalkozás. (Francia Intézet Médiatára)

11.30: Thomas Verguet dedikál (Latitudes francia könyvesbolt)

12 óra: Így készült a García! Mesterkurzus a spanyol képregénysorozat rajzolójával, Luis Bustosszal. (Milestone Institute)

14 óra: Vidám históriák – bábkészítő workshop a Fajankó alkotóival (Klauzál 13)

14.45: Képregényes mesterkurzus Thomas Verguet-vel. A Magellánról szóló képregény francia rajzolója által vezetett foglalkozás. (Francia Intézet)

15 óra: Recykliteratúra – irodalmi újrahasznosítás. Dadaista képregényworkshop Vojtěch Mašek cseh alkotóval. (Klauzál 13)

16 óra: Képregény/Oktatás műhelybeszélgetés. Résztvevők: Áder Éva középiskolai tanár, Orbán Katalin ELTE-oktató és Szalay Kristóf nyelvtanár, a Deutsch mit Comics szerzője. A beszélgetést Gregor Lilla vezeti. (Kelet kávézó és galéria)

16.30: Legyél el Emával! Szöveg nélküli képregény készítő műhelyfoglalkozás Iveta Merglová cseh alkotóval. (Klauzál 13)

17.30: Nehéz/Örökség. Találkozás Regina Hofer és Leopold Maurer osztrák képregényalkotókkal, a fesztivál alkalmából megjelenő Rovarok című kötet szerzőivel. A beszélgetést Greff András vezeti. (Kelet kávézó és galéria)

19 óra: Tört/Én/Elem. Trippó Sándor és Szép Eszter képregénykutatókkal Greff András beszélget tabuk ábrázolásáról, történelmi sorsfordulókról, és nemzetközi képregényes trendekről. (Kelet kávézó és galéria)

Május 14, vasárnap - minden esemény helyszíne a Dürer kert!

10-16 óra: Képregényvásár. A rendezvényen a hazai képregénykiadók, kereskedők és alkotók többsége részt vesz, a fesztivál külföldi vendégei és számos magyar szerző dedikálja munkáit.

10.45: A Még egyszer! képregénypályázat megnyitója.

11 óra: Találkozás Luis Bustossal. A Garcia! sorozat spanyol rajzolójával Szente Ádám beszélget.

11.30: Találkozás Thomas Verguet-vel. A Magellán francia rajzolójával Gregor Lilla beszélget.

12 óra: Képremény nem csak Nyíregyházán. Kertész Sándor előadása.

12.30 Az Alfabéta- és Korcsmáros Pál-díjak átadása. A Korcsmáros Pál-díj idei nyertese László Márk, az Alfabéta-díjak nyerteseit csak a helyszínen hirdetik ki.

14.15: Joonas Sildre észt képregényrajzoló és Iamyank magyar elektronikus zenész Arvo Pärtről. A beszélgetést Mráz István vezeti.

15.30: Impró Zságer Balázzsal. Képregényrajzolók rögtönöznek a zene ütemére. Résztvevő alkotók: László Márk, Németh Gyula, Tóth Luca, Futaki Attila, Benczédi Anna Júlia, Erhardt Domonkos, Nagy Zoé, Lamm Lenke.

+ Május 15, hétfő

18.30: Mesterkurzus Walter Venturival. A fesztivál olasz vendégének két új képregénye is megjelenik. (Olasz Kultúrintézet)

A vasárnapi vásár kivételével a rendezvények ingyenesek, de némelyik előzetes regisztrációhoz kötött. Részletes információk a fesztivál honlapján:

A rendezvényhelyszínek címei:

Dürer Kert, 1117 Budapest, Öböl utca 1.

Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.

Garden Studio & Café, 1061 Budapest, Paulay Ede utca 18.

Gólya, 1089 Budapest, Orczy út 46-48.

Kelet kávézó és galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

Klauzál 13, 1072 Budapest, Klauzál tér 13.

Latitudes francia könyvesbolt, 1011 Budapest, Fő utca 17

Milestone Institute, 1077 Budapest, Wesselényi u. 17.

Olasz Kultúrintézet, 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.

Restro Puskin, 1052 Budapest, Semmelweis utca 2.