Pókember visszatér az újságárusokhoz - interjú Harza Tamással

PokemberH2_01.jpgLassan egy éve jelent meg a Csodálatos Pókember utolsó száma, azóta eltűntek a tizen-huszonéveseknek szóló képregények az újságárusok kínálatából. Egy ideig még reménykedtek a rajongók, aztán belátták, hogy nem lesz folytatása a sorozatnak – aztán októberben mindannyiunk nagy örömére jelezte a Pókember- és más Marvel-képregényeket könyvesbolti terjesztésben már évek óta megjelentető Kingpin kiadó, hogy mégis lehetséges a visszatérés. A tárgyalások eredményhez vezettek, a kiadványok szerkesztése folyamatban van, közeleg az első megjelenés, eljött hát az idő, hogy kérdéseket szegezzünk Harza Tamásnak, a kiadó vezetőjének. A Képregényblog riportere Bayer Antal volt.

BA: Minden korábbinál nagyobb fába vágja a fejszéjét a Kingpin, méghozzá egy olyan pillanatban, amikor szemmel láthatóan minden kiadó óvatosabbá vált a terveivel. 2012 január végén indul a Marvel +, februárban pedig a Hihetetlen Pókember – mindkét sorozat kéthavonta fog megjelenni, újságos forgalmazásban. Mi indokolta ezt a döntésedet, mit vársz tőle? Illetve, vannak-e aggályaid? Elvégre külsősként elég hosszú időn át dolgoztál együtt a Semic munkatársaival ahhoz, hogy átlásd a problémáikat.

HT: A döntést egyértelműen az indokolta, hogy Magyarországon a képregények megszűntek létezni az újságárusoknál. A Pókember volt az utolsó, amely még megjelent, és amikor egyértelművé vált, hogy a Semic nem lesz képes folytatni, muszáj volt lépni valamit. Mivel én maradtam az egyedüli Marvel jogtulajdonos – és mivel eléggé szívemen viselem a magyarországi Pókember sorsát – így adta magát, hogy én próbáljam meg. Nem mondom, hogy kis lépés lett volna, hisz mi eddig csak képregény kötetek kiadásával foglalkoztunk, és ez a terület merőben új számunkra is, de úgy érzem, ez a kihívás megéri az erőfeszítést.

A Semic problémáit külsősként egyáltalán nem láthattam, hiszen még a belső dolgozókat is eléggé sötétben tartották. Látszólag gyengén fogytak a lapjaik, de ennek azért ellentmondott, hogy a Panini Comics színrelépésekor azonnal át tudtak állni kéthaviról a havi megjelenésre, illetve amikor a Panini elkezdte a 48 oldalas képregényeit kiadni, a Semic átváltott 72 oldalra. Én úgy látom, hogy a Panini Comics itthoni kiadása mutatott reálisabb képet a hazai képregényolvasók számáról. Ők talpon tudtak maradni két 48 oldalas havi képregénnyel is – miközben a Semic is megjelentetett egy 72 oldalas havilapot. Persze ez még a sokat emlegetett válság előtt történt, éppen ezért mi óvatosabban fogunk hozzá, ezért lesznek csak kéthaviak a kiadványaink, de határozottan úgy érzem, hogy van értelme a Pókemberen kívül is kiadni legalább még egy Marvel képregényt, ezért döntöttem a Marvel+ megjelenése mellett. Aggályaim nemigen vannak, szerintem a képregényeinket várják annyian, hogy nem lehet gond. A Pókember olvasótábora talán csak nőtt, amikor kiderült, hogy az Ultimate Spider-Man címről a Semic visszatér a The Amazing Spider-Man címre - más kérdés, hogy a visszatérők egy része újra távozott, amikor kiderült, hogy a lapok minősége változatlan maradt, tőlünk viszont a megszokott Kingpin-minőségben kerülnek az újságosokhoz a képregények, így ezeket az embereket újra megnyerhetjük a képregényeink számára. A Marvel+ pedig egyelőre kísérleti jelleggel jelenik meg - ezért a kis példányszám -, de ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, azt is áttesszük majd teljes országos terjesztésbe. Azt különben nem látom, hogy most minden kiadó óvatosabbá vált volna a kiadásokkal. Egyedül a DC Comics erőteljes áremelése az, amely miatt a kiadók egy része kénytelen volt tenni egy lépést visszafelé, de általánosságban a gazdasági válság óta lettek óvatosabbak a kiadók, nem kifejezetten most.

BA: Milyen példányszámokkal indulsz, és hogyan próbálod optimalizálni az eladásokat? Kizárólagos szerződésed lesz a terjesztővel?

Marvel_plusz_01.jpgHT: A Marvel+ kereken ezer példányban fog megjelenni. Csak a nagyobb újságosokhoz jut belőle, mint a Relay, vagy az Inmedio. Tervezek előfizetést, illetve természetesen az összes képregényes rendezvényen kaphatóak lesznek tőlünk az új és a régi számok is – amíg a készlet tart.

BA: Korábban bölcsen mindig rendezvényekhez, lehetőleg börzékhez időzítetted a kiadványaidat – ez kéthavi megjelenés esetén nem lehetséges. Gondolkodsz valami olyan megoldásban, ami kiemelten kedvez a börzelátogatóknak?

HT: Hogyne. A márciusi Marvel+ optimális esetben kifejezetten a börzére fog megjelenni, de ugyanezt szeretném elérni a többi képregényes rendezvénnyel is, amennyiben lehetséges. De tervezem azt is, hogy az előfizetők akár személyesen is átvehessék a rendezvényeken a saját példányaikat.

BA: A kilépés az újságos piacra milyen hatással lesz a Kingpin többi, könyves terjesztésbe kerülő kiadványára? Feltételezem, most egy ideig csak Marvel kiadvány várható tőled...

HT: Idén valóban csak Marvel kiadványunk fog megjelenni. A Gotham City: Ragadozók kivételével az összes többi nem Marvel kiadványunk látványosan megbukott, így egy ideig biztosan nem merészkedünk új vizekre. Most úgyis nyílt annyi lehetőségünk a Marvelen belül is, hogy azt se tudom, merre kapjam a fejem. Mivel idén megjelenik 12 füzetes képregényünk, kötetből csak kettő lesz. Az egyik a tavaszi börzére, az Új Bosszú Angyalai következő része, ősszel pedig egy klasszikus Pókember történet a legnagyobbak közül.

BA: Mekkora terhet jelent a megnövekedett munka a stábnak? Ugyanazokkal dolgozol együtt, akikkel eddig, vagy bővül a csapat?

HT: Még nagyon az elején vagyunk, nem tudom. Eddig végig ketten dolgoztunk Benes Attilával, de az utóbbi időben már elég sokat besegített Petrezselyem Lóránt is, aki most állandó tag lett. Amíg bírjuk, csináljuk így, de ha nem megy, akkor sem esünk kétségbe, mert van jelentkező bőven segíteni. Ha netán jövőre tényleg elindulhat végre az a bizonyos Fan Comics, akkor vélhetően már szükségünk lesz még egy tagra.

BA: Térjünk át a tartalomra. Az nem is volt kérdés, hogy Pókembert részesíted előnyben, és az is adta magát, hogy a Marvel + is először a Polgárháborúhoz kapcsolódjon. És gondolom, össze akarod hangolni a kiadványok tartalmát a folytatódó kötetekével is. Melyek a szerkesztési elveid, és hogyan gondolod megoldani az óhatatlanul bekövetkező időbeli megcsúszást az amerikai kiadásokhoz képest? Másképp fogalmazva: mikor jelenhet meg – mondjuk – egy kiemelkedően jó 2012-es történet

HT: A Pókemberrel nem szükséges összehangolódást keresnem, mert most, hogy füzetekben adjuk ki, sokkal több jelenhet meg belőle, mintha könyvben adnánk ki, így az új Pókembereket csakis füzetekben fogjuk megjelentetni. Kötetekben ráállunk a klasszikus Pókember történetek kiadására, így nem lesz keveredés. A Marvel+ már egészen más tészta. Ott nem rendelkezünk teljes befolyással a történetekre, elég erősen beleszól a Marvel is. Ennek ellenére próbáljuk majd úgy megoldani a történetválasztást, hogy legyen benne olyan is, ami szervesen kapcsolódik a kötetes kiadványainkhoz (mint például most, hogy a márciusi Marvel+ közvetlen folytatása a szintén márciusban megjelenő Új Bosszú Angyalai: Forradalom című kötetünknek – csak más szálon), illetve olyan is, ami teljesen önálló történet. Ebbe bármi beleférhet (akár egy 2012-es sztori is, bár annyi jó egyéb van még előtte is, hogy szerintem nem lesz szükségünk odáig elmenni) csak arra szeretnék gondosan odafigyelni, hogy teljesen önálló történet legyen, ne legyenek benne időrendi keveredések.

BA: El tudod képzelni, hogy az első, kísérletinek is mondható év után újabb címeket indíts, vagy inkább a megjelenést sűrítenéd?

HT: Inkább új címeket indítanék. Már idén is megjelenhetett volna 6 szám Fan Comics, de igen prózai ok miatt kellett lemondani róla: nem maradt rá pénzem. Jövőre már jobban átlátom az anyagi oldalát is a füzetes kiadásnak, akkor már bátrabban merek majd tervezni, illetve addigra kiderül, mi mennyire életképes hosszútávon.

A további fejleményeket mi is nyomon követjük, de aki még többet akar tudni, méghozzá minél hamarabb, keresse fel rendszeresen a kiadó honlapját!