8. Képregényfesztivál: Külföldi vendégek

Három országból is érkeznek vendégművészek a 8. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra. A fesztivál díszvendége, Lengyelország három alkotóval is képviselteti magát, de jelen lesz egy osztrák szerző és egy szlovákiai (szlovák-magyar) páros is.

PiotrKasinski.jpgPiotr Kasiński az idén már 23. alkalommal megrendezésre kerülő Lódzi Képregény és Játék Fesztivál művészeti igazgatója, valamint a Budapestre érkező lengyel történelmi képregénykiállítás kurátora, amelyet ő is nyit meg a fesztivál előestéjén a Polonia Novában. A fesztiválon a lódz esemény történetét mutatja be. Számos képregényes témájú kiadvány szerzője, antológiák szerkesztője, és ő maga is ír képregényeket, szerzőtársa Robert Trojanowskinek, közös sorozatuk a Pik és Robi.

RobertTrojanowski.jpgRobert Trojanowski képregényrajzoló. Ízelítő a munkáiból a honlapján található. Egy saját kötete jelent meg lengyelül és több antológia közölte a képregényeit. A Piotr Kasińskival közösen készített Pik és Robi sorozatból három oldal megjelenik magyarul a Papírmozi képregénymagazin 6. számában. A fesztiválon Trojanowski bemutatja munkamódszerét és részt vesz a magyar grafikusokkal közös rajzolásokban.

TomaszTomaszewski.jpgTomasz Tomaszewski képregényrajzoló és -író. Három saját kötetén kívül számos antológiában jelentek meg munkái otthon, illetve egy francia gyűjteményes kiadásban. Szerkesztője volt az Arena Komiks magazinnak, illusztrációi többek közt a Playboy lengyel kiadásában is megjelentek. Több stílusban dolgozik és különböző témákhoz is közelít. Egyik munkája szerepel a lengyel történelmi kiállításban, míg Popman című szöveg nélküli képregényének az első epizódja bekerült a Papírmozi magazinba. A fesztiválon Tomaszewski is bemutatja, hogyan dolgozik, és szintén részt vesz a közös rajzolásokban.

SimonHaussle.jpgSimon Häussle képviseli a fesztiválon a független osztrák képregényt. Häussle tagja a Radar csoportnak és rendszeresen publikál a Tonto Comics közös kiadványaiban is. Honlapja itt tekinthető meg, angol nyelven vezetett blogjával együtt. A budapesti fesztiválon külön standon lehet találkozni vele és az osztrák (többnyire angol nyelvű) kiadványokkal, és 30 perces előadásában bemutatja a két osztrák csoportot és saját munkásságát, valamint ő is részt vesz a magyar és lengyel kollégákkal közös rögtönzésekben.

F_art Comixes.jpgA másik külföldi standot a fesztiválon a szlovák F_art Comixes páros állítja, ahol a Nero Blanco Comix gondozásában elsőként magyarul megjelenő "Paginas Amarillas", vagyis Szaknévsor című kiadványát lehet tőlük megvásárolni. A Szaknévsorban a méltatlanul (vagy méltán?) elfeledett szlovák szuperhősök szomorú sorsáról olvashatunk képekben és szavakban. A nyitrai egyetemen oktató szerzők (Radovan Šenšel és Bakay László) egy rövid előadásban el is mesélik a kiadvány történetét.