Jacques Tardi visszautasította a Becsületrendet

Tardi.jpgMiután a sajtóból értesült a hírről, miszerint a köztársasági elnök a Becsületrend (franciául Légion d'honneur) lovagi fokozatával tünteti ki, Jacques Tardi francia képregényalkotó felháborodásának adott hangot, amiért a megkérdezése nélkül egy olyan érdemrendben akarják részesíteni, amelyre nem tart igényt. Tardi világossá tette azt is, hogy az elutasítás nem a jelenlegi elnöknek szól, hanem mástól sem fogadná el, hiszen egész életében a hivatalos intézményrendszer ellen lépett fel munkásságával, amelyben központi szerepet töltött be az első világháború körülményeinek és eseményeinek a feldolgozása.

Franciaországban nem számít ritkaságnak a képregényalkotók ilyen magas szintű elismerése, de Tardi az első, aki visszautasította. Ezzel egy olyan illusztris társasághoz csatlakozott, amelynek tagja már Honoré Daumier illusztrátor, Gustave Courbet festő, Maurice Ravel zeneszerző, Pierre és Marie Curie tudósok, Guy de Maupassant, George Sand, Albert Camus, Marcel Aymé, Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir írók, Georges Brassens és Léo Ferré sanzonénekesek, Jacques Prévert költő és dalszövegíró, valamint Bourvil és Brigitte Bardot színészek.

Az Angoulême-i nagydíjas és kétszeres Eisner-díjas Tardi munkái közül tudomásunk szerint csak egy kétoldalas jelent meg magyarul a Falomlás antológiában. Tardi legismertebb sorozata az Adèle Blanc-Sec, amelynek az első részei alapján készült filmet hazánkban is bemutatták.

adele_blanc_sec.jpg