Villámkérdések 2012-ről - összegzés

A tavaly teremtett hagyományt folytatva idén is megkérdeztünk egy sor „képregényest”: hány hazai kiadású képregényt olvastak, többet vagy kevesebbet, pontosabban miket, mi hogyan tetszett, mi érte őket meglepetésként. Összesen 21 alkotó, kiadó, gyűjtő illetve egyéb szakmabéli volt olyan kedves, hogy válaszolt, ezeknek a summáját ismertetjük most.

Az első kérdések a „darabszámra” és a képregények beszerzési és olvasási szokásaira vonatkoztak. Válaszadóink átlagban 26 tavalyi kiadású képregényt szereztek be, amivel feltehetően kiemelkednek még az elszántabb képregényolvasók mezőnyéből is. Ez a szám valamivel kevesebb, mint 2011-ben, de persze az is hozzátartozik a szomorú igazsághoz, hogy 2012-ben kisebb volt a választék, legalábbis a könyves forgalmazásban.

Az is igaz ugyanakkor, hogy válaszadóink vásárlási és olvasási szokásaik többnyire nem változtak, és fő beszerzőhelyük a képregényes rendezvények, ahol megtalálható valamennyi kiadvány – az „alternatív” terjesztésűek szinte kizárólag csak ott.

Az a sajátos helyzet állt elő a kínálat alakulásának következtében, hogy a kevesebb képregényben nagyobb arányt képviselnek a magyar alkotások. És továbbra is igaz, ami tavaly, hogy az átlagosnál jóval tájékozottabb mintánkból sokan eredetiben olvassák a külföldi műveket, elsősorban az angol nyelvűeket, így azok nem feltétlenül jutnak eszükbe, mint „újdonságok”.

Akárhogy is legyen, az idei válaszok is a magyar képregény „térnyerését” tükrözik.

A 2012-es kedvencek az alábbiak voltak:

Papp Laci, 7 szavazat
Walking Dead, Slusszkulcs Klán, 5-5 szavazat
Kázmér és Huba, 4 szavazat
Csizmás kandúr, 3 szavazat

A Walking Dead és a Kázmér és Huba tehát megmaradt az előző évi élcsoportból, a többi újdonság „egyke”. Az alkotók közül Felvidéki Miklósnak sikerült ismételnie, 2011-ben a Némajáték második lett a Walking Dead mögött, ezúttal pedig tisztán övé az elsőség Papp Lacival.

Legérdekesebb sztori:

Walking Dead, 7 szavazat
Slusszkulcs Klán, 5 szavazat
Pókember: Jean DeWolff halála, 4 szavazat
Usagi Yojimbo 11, 3 szavazat

A Walking Dead ismételt, és az Usagi is az élbolyban maradt. Érdekes, hogy a Papp Laci forgatókönyvét senki sem említette, ellenben a klasszikusnak számító Pókember-történetnek csak a sztoriját értékelték.

Legérdekesebb grafikai megoldások:

Papp Laci, 5 szavazat
Árral szemben, 4(+1) szavazat
Usagi Yojimbo, Ágoston ezer élete 4-4 szavazat
KOHO, Slusszkulcs Klán 3-3 szavazat

Talán a legmeglepőbb ebben a rangsorban az, hogy az Usagi kivételével csak magyar művek, alkotók szerepelnek rajta. Amúgy talán ebben a kategóriában volt a legnagyobb szórás, és hát az „érdekes grafikai megoldás” sok mindent takarhat, néhányan nem is annyira a rajzok minőségére, mint a kiadvány kivitelezésére vagy a beállításokra értették. Az Árral szemben „plusz 1” szavazata azt takarja, hogy egy válaszadó konkrétan kiemelte az egyik történetet az antológiából. Ha említettük, hogy Papp Laci nem kapott „sztori” szavazatokat, akkor azt is jeleznünk kell, hogy a Walking Deadnek viszont a grafikája nem bizonyult annyira meggyőzőnek, egyetlen válaszadó említette csupán.

Legnagyobb meglepetés:

Itt leginkább azokat a kiadványokat említették a válaszadók, amelyeknek a puszta megjelenése is meglepetés volt a számukra, „a semmiből” jöttek, és ehhez képest különösen örömtelinek találták, hogy egyáltalán ilyen is van. A legtöbben a Slusszkulcs Klánt nevezték meg (ennek a szerzőjét, Hegedűs Mártont nagyon kevesen ismerték korábban), Papp Laci esetében pedig azt tartották meglepőnek, hogy milyen nagy terítést kapott egy magyar képregény. Szintén pozitív meglepetésként értékelték a Lóbarátok zsebkönyvecskét, az ugyancsak az újságárusoknál kapható Sötét Erők ellenben vegyes érzelmeket váltott ki az olvasókból. Érdekes, hogy kevesen számoltak be igazi csalódásról, és köztük sem volt egyetértés, hogy mit fájlalnak a legjobban.

Most pedig lássuk a válaszadók szerinti idei legjobb magyar képregényeket:

Slusszkulcs Klán, 6 szavazat
Papp Laci, 5 szavazat
Hunyadi, Kalyber Joe, 3-3 szavazat

Egy kis magyarázattal szolgálnék ahhoz, hogy miként „tűnhetett el” az általános listán még említett Csizmás kandúr. Ebben a kategóriában nem csak kötetet lehetett említeni, és néhányan olyan rövidebb történeteket emeltek (emeltünk) ki, amelyek antológiákban vagy egyéb helyeken jelentek meg.

Végezetül még visszatérnék a tavalyi voksokra. Akkor azt is megkérdeztük, hogy mely sorozatok folytatását vagy mely újdonságokat várják leginkább – nos, a győztes Walking Deadből valóban megjelent 2012-ben két újabb rész, de sem a Sandman, sem Huszka Zsombortól A Szultán katonája nem folytatódott. Igaz, utóbbi „helyett” kijött egy Noir, és értesülhettünk arról is, hogy az alkotó amerikai írókkal dolgozik együtt, ennek a gyümölcse 2013-ra érhet be. Szabó Levente nem „képregényezett” ebben az évben, és sajnos, a Kittenberger kiadási tervei úgy tűnik, pont ugyanott tartanak, mint tavaly ilyenkor.

A 2011-ben még csak elektronikus formában létező képregények közül a Blosszát, a Hegyet, Csordás Dániel képregényblogját és a Rocksztár leszek, Mama! webcomicot említették tavalyi válaszadóink, mint olyan művet, amelyet nyomtatásban is szívesen látnának és be is szereznének. Utóbbi azóta meg is jelent, és bár nem került be a legkedvencebb kedvencek közé, több kategóriában is kapott egy-két voksot 2012-re. A szerzőktől szerzett értesüléseink szerint a Blossza kiadásához már csak némi pénz hiányzik a reménybeli kiadónak, Csordás Dániel pedig még gyűjti az anyagot, azt szeretné, hogy viszonylag vastag kötetben jelenjen meg a blogja. Talán mindkettő megvalósulhat 2013-ban.