Nóthof Ferenc: K. O. H. O. (Alfabéta-jelöltek, kép-regény) - interjú

KOHO.jpgIsmét egy olyan interjúalannyal folytatjuk az Alfabéta-jelöltek ismertetését, aki hajlandó volt nem csak tőmondatokban válaszolni. Nóthof Ferenc és csapata a kép-regény kategóriában érdekelt.

Hogy készült, miért készült, hová készült, mennyi idő alatt készült el az Alfabéta-jelölt képregényed?

Nóthof Ferenc: A K.O.H.O. a Galaktika steampunk pályázatának a felhívására készült, ami annyira megnyerő volt, hogy azonnal verbuváltunk egy nagyreményű csapatot, hogy időben tudjuk produkálni az anyagot a kiadónak. Nem volt sok időnk hogy leadjuk a beugró munkát, úgyhogy egy-két ötletelős-borozós este után nekiültem, hogy írjak egy vázlatos világleírást, illetve kitaláljam a történelmet legalábbis a vízválasztó események kezdetétől. Miután megvolt a a világ kerete (egy-két történelmi esemény és pár fontosabb karakter), már könnyebb volt bele helyezkedni a K.O.H.O. miliőjébe és megírni a történet vázlatát.

Persze, az első vázlat azért máshogy nézett ki, mint ami végül létrejött. Hamar elkészült a beugró oldal, amivel be is jutottunk az első ötbe, akik bekerülhettek a nagyszerű színes, több mint száz oldalas kötetbe. Igen, ez az a kiadvány, ami sosem készült el. Kár érte. Négyen dolgoztunk rajta keményen fél éven keresztül. Barta Szabolcs tusrajzoló, Nagy András vezető színező, Ilia Zsolt színező és én mint rajzoló, író, beíró és csapathajtó.

Másfél év telt el a nagy csalódás után, amikor Szabolcs felfigyelt a képregénybörzére, szóval kaptunk a lehetőségen, és elkezdtük egy kicsit feljavítani a képregényt. Mivel a történetünk túl nőtte a Galaktika által meghatározott 28 oldalt, úgy éreztem, szükségünk van egy pár oldalra, hogy egy kicsit fellazuljon a képregény szövete. Így lett 32 oldalas a füzet.

Tudtam, hogy senki nem fog rólunk tudni semmit, szükségünk volt egy kis reklámra, ekkor született meg a trailer ötlete a fejemben. Beindult a gépezetünk, és egy hét alatt legyártottuk az anyagot. Nagyon hasznos volt, a börzén majdnem mindegyik vásárló látta a videót, sokaknak az keltette fel az érdeklődését. Minden példány elfogyott a börze vége előtt másfél órával, köszönjük is minden érdeklődőnek és elnézést azoktól, akik nem juthattak hozzá... Majd legközelebb!

(Itt jegyezzük meg, hogy egy fontos családi esemény miatt Ferenc és Szabolcs nem tudnak jelen lenni a fesztiválon.)

Milyen volt a fogadtatása, kaptál visszajelzéseket, kritikákat?

NF: Úgy érzem, nagyon jó volt a fogadtatás. Elfogyott az összes példány, a vásárlók arcán elégedettséget láttam, és még azoknak is volt egy-két jó szavuk, akiknek esetleg már nem fért bele az egyébként sajnos elég borsos áron adott képregény megvásárlása. Kritikák is készültek, például Árva-Szabó Péter tollából, akivel azóta is szívesen szeretnék együtt dolgozni egy füzeten, ha lenne egy kis időnk, illetve az e-kultúrán és a filmek.képregény.net-en is jelent meg kritika. Lényegében a kritikusok is pozitív visszajelzéseket adtak, természetesen észrevették a hibákat is, de az összkép mindig jó volt.

Mennyire lepett meg, hogy jelölt lett a képregényed?

NF: Abszolút meglepett, mert azt gondoltam, hogy annyira nagy vizet azért nem zavartunk a magyar képregényes világban, hogy észrevegyenek. Nagyon örülünk, és megtiszteltetésnek vesszük a jelölést. Köszönjük!

Ismered a többi jelölt munkát? Melyiküket tartod esélyesnek?

NF: Sajnos, nem ismerem őket annyira jól. A hajnalcsillag fényét megvettem a bátyámnak (a tusrajzolónknak), mert igényesnek tartottam a kivitelezést, emellett szimpatikusnak tartom hogy a magyar történelem egy szeletét dolgozták fel. A Papp Laciról halottam még ezt-azt, annak tetszik a rajzstílusa is, kellően vagánynak tartom, és a történet is magyar sajátosság. Szerintem ő lesz a befutó. A Petőfi Sándor és a gyilkos robotok a jövőből-t olvastam a Random-on, mókás sztori, de a többiekről sajnos, nem tudok sokat. 

Van-e olyan tavalyi képregény, amelyet hiányolsz a listáról, illetve meglepett, hogy nem került döntőbe?

NF: Nem ismerem jól a magyar felhozatalt, illetve úgy általában a képregényes felhozatalt. Annak ellenére, hogy csinálom nem vagyok egy nagy szakija a kérdésnek, Szóval passz. 

Min dolgozol most, lesz-e a közeljövőben új kiadványod vagy online megjelenő képregényed?

NF: Sajnos nem képregényen dolgozom jelenleg, de tervezem, hogy szánok ebben az évben egy intenzív pár hónapot a képregényezésre, amikor is megcsinálom a K.O.H.O. folytatását, ezúttal egy sokkal szabadabb stílusban. Remélem, sikerül úgy alakítanom.