Alfabéta-interjúk: Szabó Evu (Sanyi, a bagoly)

Kevesen vannak, akik ne ismernék Sanyit, az internet bölcs és fanyar humorú baglyát, akit akár otthonra is meg lehet venni. Gazdája és rajzolója, Szabó Evu mesélt nekem röviden arról, hogyan alakult Sanyi útja egy kis blogtól saját weboldalig, webshopig és a 30.000 fős Facebook csoportig.

sanyi_66_haboru_es_beke_1.jpg

 Sanyi, a bagoly - képregény / stripsorozat vagy brand?

Számomra Sanyi nem olyan könnyen behatárolható. Inkább kitalált karakter egy csepp sanyizmussal. A brandtől pedig messze esik, bár látok esélyt erre, hogy a jövőben akár ez is kialakulhat.

Honnan jött a Nők Lapja Caféval való együttműködés? Egy ilyen kollaboráció számodra biztonságot jelent a strip létével kapcsolatban?

Megkerestek, mert épp rajzolót kerestek. Hogy biztonságot jelent-e? Ha ezalatt azt érted, hogy létezne-e Sanyi, ha nem tudna ekkora közönséghez eljutni: természetesen létezne, hiszen eddig is létezett. A Nők Lapja Caféval való együttműködésnek nagyon örülök, hiszen még több ember száját húzhatom mosolyra.

Facebookon több, mint 30.000 követője van Sanyinak, de van Twittere, Instagramja és a megújult honlapon számos sanyis cuccot lehet megvenni. A rajongóktól érkező igények és tanácsok mennyiben hatnak/hatottak vissza rád és Sanyira?

A shop ötlete teljesen a rajongói "szeretetnyomásra" készült el. Főleg a karácsonyi időszak volt mindig az, amikor levelek érkeztek, hogy hol, hogyan lehetne beszerezni valamilyen Sanyis relikviát. Így amikor az új honlap kialakításában gondolkodtunk, akkor egyértelművé vált, hogy ezt az igényt kielégítsük. (Hirtelen váltottam többesszámra, hiszen Sanyi mögött már nem csak én állok, hanem 4-en tanítjuk "repülni".) A shopban lévő termékek pedig folyamatosan bővülnek, hogy a kéréseknek eleget tegyünk.

Egy három évvel ezelőtti interjúban nyilatkoztál Alexről, Sanyi angol testvéréről. Hogyan ment a dolog, sikerült külföldre nyitni?

Úgy gondolok erre, mint egy folyamat, amikor készen kell lennie, akkor készen lesz. Alex the owl weboldala már fejlesztés alatt áll, valamint a fordítások is készülnek. Nehezebb a feladatom, hiszen más-más nemzeteknek egészen más humoros, mint nekünk magyaroknak. De általános tapasztalatom szerint, a cinizmus mindenhol megtalálja a maga közönségét. Ha minden jól alakul, akkor még idén nyáron elindul.

Hogyan alakul az életed a webcomic elindítása óta, mivel foglalkozol most? Mennyi idő jut a mindennapi teendőkön túl a rajzolásra?

Ugyanúgy dolgozom, van rendes állásom, (a hétköznapokban grafikusként tologatom a pixeleket). Mint a képcsíkokból is látható, nem túl bonyolult dolog Sanyit rajzolni, de az ötletelés, hogy épp ma mi kerüljön ki az időigényes. Olvasgatok, figyelem a környezetemet és általában mindig jön valami, amivel érdemes foglalkozni Sanyiként. :)

Hogy állsz a képregényekhez, van esetleg kedvenc képregényalkotód vagy alkotásod?

Az elmúlt időszakban sokat nézegettem külföldi webcomic oldalakat és jelenleg kedvencnek Liz Climo rajzait találom. Szeretem, ha egy egy gondolat őszinte, egyszerű és rajz formájába önthető. Liz ilyen rajzokat készít állandó karaktereivel.

2010-ben szintén a webcomic kategória egyik esélyese voltál. Számodra hordoz valamilyen jelentőséget ez a jelölés?

Óriási öröm, ha Sanyit szeretik. Ha elismerik a mögötte rejlő munkát, az megtiszteltetés.