Alfabéta-interjúk: Papp Imre

Ez is elérkezett: az utolsó Alfabéta-interjú keretében ezúttal Papp Imre válaszolt kérdéseimre. A Deveraux-val már kétszer is jelölték, most pedig az Inkább a halál került be a webcomic kategória öt legjobbja közé.

papp.jpg

Mikor kezdtél képregényeket készíteni, s hogyan keveredtél a műfajhoz?

Már fiatalkoromban is szerettem képregényeket rajzolni, hosszabbakat-rövidebbeket, de az első, ami nyomtatásban is megjelent egy képregényfesztiválon az a VaHaN volt 2008-ban, (megélt 3 kötetet) amit követett a Deveraux (megélt 6 fejezetet). Emellett persze mindig olvastam képregényeket, és mivel volt egy pici kézügyességem, elkerülhetetlen volt, hogy ide keveredjek.

Úgy tudom, nem kifejezetten tanultál külön rajzolni. Milyenek voltak az első próbálkozások?

Általánosban rajzszakkörre jártam, ha az számít. De valóban, azon kívül nem tanultam sehol, és ez meg is látszik a korai munkáimon. (Talán még a mostaniakon is.) Ettől függetlenül nagyon szeretem őket, de visszanézve azért - mondjuk úgy... - látom, mit kéne rajtuk javítani!

A képregényrajzoláson kívül mivel foglalkozol?

A képregényrajzoláson kívül is rajzolással foglalkozom, szabadúszóként.

Gondolkoztál papíralapú megjelentetésen? Neked fontos, hogy egy képregényes kézzelfogható formátumban is kapható legyen?

Természetesen nagyon fontosnak tartom, hogy egy képregény, egy könyv, nyomtatásban is megjelenjen. A korábbi sztorijaim mind így is jöttek ki, de nagyobb pénzbefektetés, vagy kiadói segítség nélkül néha úgy érzem, nincs értelme 100 példányban kiadni.

Több intertextuális utalást is "elrejtettél" a képregényben. Ennek mi az oka? A saját örömödre, vagy inkább az olvasónak szánva?

Mindig azt mondom, hogy ezeket általában a saját szórakoztatásomra készítem, de ha másnak is tetszik, annál jobb! Egész életemben érdekelt a popkultúra, a filmek, könyvek, sorozatok, és ezért próbálok úgy belecsempészni egy-egy mondatot, képet a képregényeimbe, hogy ha valaki felismeri, örüljön neki, ha pedig nem ismerné, akkor ne legyen neki zavaró. Van, hogy eltúlzom a mennyiséget, de ezen próbálok folyton javítani.

Van olyan az idei nemzetközi vendégek közül, akit kifejezetten vársz? Követed a hazai/nemzetközi megjelenéseket?

Olvasom a külföldieket persze, de inkább a hazai megjelenéseket követem figyelemmel, és azon belül is a magyarokat, mert úgy vélem, arra sajnos elég kis figyelmet fordítunk, pedig nagyon jók! Talán erre jó ez a díj, hogy felhívja a figyelmet, mennyi jó mű is születik itthon.

Min dolgozol most, illetve mik a terveid az idei/következő évre?

Az Inkább a Halálon dolgozom amikor csak van időm, mert így 100 oldal után is kb. még a fele visszavan. Néha időhiány miatt lassan haladok vele, de remélem, más is annyira várja a végét, mint én.

Melyik (akár magyar, akár külföldi) képregénykészítő bőrébe bújnál bele, ha lehetőséged lenne rá, és miért?

Magyarok közül Csepella Olivérrel, mert ha egyszer én is eljutok oda, hogy közösségi finanszírozásnak tegyem ki a képregényem, akkor az mindenképp jól jönne. Külföldiek közül meg nagyon nehéz választani, mert sok kedvencem van. Leginkább Mignola, Jim Lee, és rengeteg japán rajzoló!

//Komornik Eszter//