HC 2015-interjúk: Daniel A. Prim (Blender, Day of Robots)

Következő interjúalanyunk eddig a Free Fantasy Comics honlapon publikálta képregényeit, amelyek közül kettő most először kerül nyomtatásba. A Blender és a The Day of Robots című, angol nyelvű füzetek a Hungarocomixon a Scaremonger Comics standján lesznek kaphatók.

Képregényblog: A Hungarocomixra jelenik meg két képregényed is. Ha csak egy mondatban mutathatnád be őket, mit mondanál róluk?

Daniel A. Prim: A Blender egy átlagos fickóról szól, akinek szembe kell néznie a groteszk tudatalattijával, miközben próbál túlélni egy nagyon veszélyes szituációban. The Day of Robots: Raktárban dolgozó robotok kapnak egy szabadnapot, ami alatt megismerkednek alapvető emberi érzésekkel, vágyakkal.

blender.jpg

KB: Ki a képregényeid főszereplője, mennyire hasonlít rád (vagy egykori vagy elképzelt önmagadra)?

DAP: A Blenderben Sammy egy olyan ember, akit az élet sodor különböző irányokba, nem ő irányít. Szerintem mindannyian érzünk így néha, hogy a környezetünk csapdájába estünk. Maga a karakter a változást szimbolizálja, ahogy az események változtatják az ember személyiségét. Ezért nehéz megmondani, mennyire hasonlít rám, de azt mondanám, hogy a sorozat elején nem hasonlít, és ahogyan változik a karakter egyre több olyan személyiségjegyet vesz fel, ami bennem is megvan. Ami a Day of Robots-ot illeti: minden karakter, amit írok, nyilván a személyiségem egy része, de az öt robotot úgy írtam, hogy mindegyik a megtestesítője legyen egy-egy személyiséghibámnak. Nem igazán tudom, hogy miért, talán csak elgondolkoztam, mennyire lehet leírni egy karakter személyiségét a hibái alapján.

KB: Van-e állandó szereplője a képregényeidnek, gondolkodsz egyáltalán sorozatokban, vagy mindig valami mással próbálkoznál?

DAP: A Blender egy sorozat, van egy konkrét vége, és azután nem tervezem folytatni, egy kerek történet. Viszont ha van rá igény, szívesen írok spin-offokat, bizonyos mellékszereplők élete ki van dolgozva a fejemben, de nem tervezem belerakni a fő sorozatba. A robotoknak nem lesz folytatása, azonban az elszállt fantáziájú, gyerekes stílus nagyon megtetszett, ezért kezdtünk bele, Izsákkal, a rajzolóval egy sci-fi kalandsorozatba (November), aminek az első része már elérhető a honlapunkon.

dayrobots.jpg

KB: Mennyire fontos a számodra a szöveg a képregényben? Képesnek éreznéd magadat próza írására is.

DAP: Író vagyok, de próbálok egyre kevesebbet elmondani szöveggel és minél többet vizuálisan. Inkább úgy állok hozzá, mint egy filmhez, mintha megrendezném és vágnám egyszerre. Tényleg szükségem van erre a szöveges magyarázatra? Nincs valami okosabb megoldás, hogy bemutassam, csak vizuálisan? Így gondolkozom írás közben. Írtam számos novellát is, de a vizuális médiában kényelmesebben érzem magam, mint a film és képregény.

KB: A grafikai stílus megválasztásánál milyen példák ihlettek meg?

DAP: Izsákkal a The Day of Robots volt az első projektünk közösen, és remek választás volt, eredetileg a forgatókönyv más stílusra íródott, de Izsák nagyon jól átültette ezeket, és sokszor meglepett a megoldásaival, olyan csavart talált bizonyos elemekre, amikre nem is gondoltam. Ez a lehető legjobb együttműködés, amikor építetek egymás munkájára, és ezért lett ilyen jó a The Day of Robots.

Ambrus Á. Izsák: Én azért szerettem dolgozni rajta, mert először is kihívás volt számomra, hogy a megszokottnál hosszabb történetet rajzoljak meg. Valamint ez a régies stílus közel áll hozzám, mármint ami a robotokat illeti és az, hogy változatos a cselekmény.

DAP: A Blendernél Borbás Bence groteszk horror stílusa, ötvözve az én írásommal, egy egyedi stílust hozott létre szerintem, ami egyre jobban és jobban vissza fog térni a sorozatban, a végére nehéz lesz eldönteni az olvasónak, mi a hallucináció és mi a valóság. Másodsorban a tematikát nagyon jól tükrözi a rajzstílus, minél mélyebbre megyünk az emberi lélekben annál sötétebb, groteszkebb dolgokat találunk benne.

KB: Mit tartasz ideális terjedelemnek saját magad számára? Rövid, zárt történetekben vagy hosszú történetfolyamokban érzed igazán otthon magadat?

DAP: Ez igazán történetfüggő, de mindenképp a zárt történetekben vagyok otthon, még ha hosszú is. Nincs rosszabb, mint mikor egy sorozat túlmegy a természetes élettartalmán és sablonos lesz.

KB: Hogyan oldottad meg a kiadást, milyen példányszámban jelenik meg, hol kapható a rendezvényen kívül? Mennyire ismered a hazai szerzők munkáit, meg szoktad-e vásárolni más magyar alkotók képregényeit?

DAP: Az összes Free Fantasy Comics képregény ingyenesen elérhető a honlapunkon. Szeretném, ha ezt tudnák az olvasók, mielőtt úgy döntenek megveszik a nyomtatott példányt. Ez az egész dolog nagyon új nekünk, ha túl vagyunk a Hungarocomixon elkezdünk dolgozni egy rendelős rendszeren, azoknak, akik szeretnék kézbe kapni. Nagyon limitált példányszámban jelenik meg mindkét képregény, nem a pénzkeresés vele a célunk, hanem az, hogy minél több ember olvasson minket. A legnagyobb segítség az olvasóktól az lenne, ha megosztanának /like-olnának és kommentelnének a honlapunkon. Fél szemmel követem mások munkáit, nagyon kreatívak, párral szívesen együtt dolgoznék, de ez a jövő zenéje.