Farkas Lajos a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese

A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a Korcsmáros Pál örökségét ápoló Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2018-as képregényes teljesítményéért idén Farkas Lajost részesíti Korcsmáros Pál-díjban. A díjat május 12-én, a képregényfesztiválon adja át a Korcsmáros-család képviselője. 

farkaslajos.jpg

A fotót Zagyi Tibor (vs.hu) készítette.

A Korcsmáros Pál-díjat a 2012-ben hozta létre a Képes Kiadó a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

Farkas Lajos 1963-ban született. 1989-ben szerzett szobrász diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Éveken keresztül dolgozott portré karikaturistaként, majd közreműködött az Uborka című tévéműsorban, amelyhez bábokat tervezett és kivitelezett. Hosszú ideig dolgozott a reklámiparban, és számos filmhez készített storyboardot. Képregényekkel - néhány korai munkát leszámítva - a 2000-es évek végén kezdett foglalkozni, amikor több amerikai projektben is besegített Futaki Attilának. Ezt követően ügynöke, Kopeczky Csaba révén megbízásokat kapott francia képregénykiadóktól, azóta is ezeknekdolgozik.

Eddig négy kötete jelent meg Franciaországban (Rédemption 1-2, Jour J 26 és 34), az ötödik (a L'Homme de l'année sorozat 15. epizódja) a napokban kerül a francia könyvesboltokba.

A két Jour J-epizód tavaly megjelent magyarul is Akasztottak balladája címen. 2016-ban Farkas részt vett az Életben maradnának online képregényes projektben, Kölcsey Ferenc Himnuszának az adaptálásával.

 Gratulálunk!

A vs.hu cikke Farkas Lajosról (2015, írta Kránicz Bence)

Interjú Farkas Lajossal a tavalyi Hungarocomix előtt (2018, készítette Oroszlány Balázs)

Emlékeztetőül a Korcsmáros Pál-díj eddigi nyertesei:

2019: Farkas Lajos
2018: Sváb József
2017: Marabu
2016: Haui József
2015: Kiss Ferenc
2014: Tálosi András
2013: Fazekas Attila
2012: Felvidéki Miklós