Alfabéta-díj 2020: szabályzat és lebonyolítás

ab_logo_kicsi.jpgA Magyar Képregény Szövetség 2020-ban is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra.

Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el.

Alfabéta-díj „kép-regény” kategóriában

„Kép-regény” kategóriában a 2019. január 1. és december 31. között önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben megjelent művek nevezhetők.

A nevezés további feltételei:

- A mű terjedelmének el kell érnie a 20 oldalt.

- A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.

- A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja a 30 darabot.

-  Korlátozott (100-nál alacsonyabb) példányszámú kiadvány esetében további feltétel, hogy legalább egy nagyobb képregényes rendezvényen (budapesti és szegedi képregényfesztivál, Hungarocomix, képregénybörzék) szerzőjétől vagy kiadójától megvásárolható/beszerezhető legyen.

Megjegyzés: a jövőben a terjedelem alsó határát fel fogjuk emelni 20-ról 30 oldalra.

Alfabéta-díj extra

A zsűri fenntartja magának a jogot további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” kategóriákba.

Lehetséges kategóriák: antológiákban vagy magazinokban megjelent képregények, folytatásokban közölt képregények, csak interneten közzétett művek, a 30 oldalas terjedelmet el nem érő önálló kiadványok, képregény-sorozatok, egyedi megoldások.

Itt is feltétel a 2019. január 1. és december 31. közötti megjelenés és a nyilvános beszerezhetőség/elérhetőség.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje:

  1. Nevezés: bárki nevezheti az általa készített, kiadott vagy kedvelt, az adott időszakban megjelent képregényt. Egy fő több képregényt is nevezhet. A nevezéseket az Alfabéta-díj Facebook-eseményénél gyűjtjük, a listát folyamatosan frissítjük.

A nevezési időszak 2020. január 27-től február 9-ig tart.

  1. Jelölés: a befutott nevezéseket áttekinti egy öttagú, kritikusokból álló előzsűri. A testület bekéri elektronikus formátumban mindazokat a műveket, amelyeket a nevezés alapján érdemesnek talál erre.

Az előzsűri tagjai: Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter.

„Kép-regény” kategóriában az előzsűri kiválaszt öt művet, amelyet a teljes zsűri figyelmébe ajánl. Ezeknek a műveknek a listáját legkésőbb március 15-én nyilvánosságra hozza.

A további esetleges díjaik jelöléseit az előzsűri nem hozzá nyilvánosságra előzetesen.

  1. Zsűrizés: az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a jelölt képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozza meg a döntését.

„Kép-regény” kategóriában a zsűri a preferendum-módszert alkalmaz, amelynek értelmében minden zsűritag sorrendet állít fel az öt jelölt között: az első 5, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kap. A végeredményt a pontszámok összesítése adja meg.

A zsűri többségi szavazással dönti el, hogy kiad-e további Alfabéta-díjakat.

Az Alfabéta-díj(ak)at a 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon, 2020. május 10-én adjuk át.

Kérdések és válaszok:

Mi számít magyar képregénynek?

Minden olyan magyar nyelvű (vagy szöveg nélküli) képregény, amely először Magyarországon jelenik meg.

- Nem számít magyar képregénynek az egy vagy több magyar alkotó részvételével külföldi megrendelésre, eredetileg más nyelven készült képregény utólagos magyarországi kiadása.

- Nem számít magyar képregénynek magyar alkotó idegen nyelven készített képregénye, még akkor sem, ha elsőként Magyarországon jelenik meg.

- Magyar képregénynek számít az olyan képregény, amely eredetileg magyar nyelven (is) készült, de csak egy külföldi kiadással párhuzamosan, vagy ahhoz közeli időpontban jelenik meg Magyarországon.

Mi számít újnak a „kép-regény” kategóriában?

Új kép-regénynek a 20 oldalt meghaladó képregények első, önálló nyomtatásbeli megjelenését tekintjük, akár teljes történet, akár egy sorozatnak egy hosszú, külön füzetben vagy kötetben kiadott epizódja.

Szerepelhet-e a „kép-regény” kategóriában olyan képregény, amelynek egy része vagy részlete már korábban nevezve volt Alfabéta-díjra?

Csak abban az esetben, ha a korábbi nevezéshez képest jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékben bővült teljesen új, korábban kiadatlan tartalommal.

Címkék: alfabéta-díj