The Random Factor Comics Collective

A The Random Factor Romics Collective kelet-európai képregényrajzolók ad hoc módon szerveződő és egymást inspiráló csapata. A kollektíva értékei között szerepel a nem fősodorbeli hangok megszólaltatása, egymás segítése és a humor. Ahogy a Random Factor névből sejthető, a kollektíva szerveződési elvei lazák és rugalmasak, kreatívan alakíthatók.

A kollektíva magját a WOMCOM – Women Power in Comics nemzetközi képregényes program magyar állomásán, azaz a 2023 szeptemberi zánkai rezidenciaprogramon részt vevő művészek adják.

A Hungarocomixon egész nap árusítják és dedikálják angol nyelvű kiadványaikat.

benczedi.jpg

Benczédi Anna Júlia ( Magyarország, Románia)
A Vízitündér Alfabéta-díjas rajzolója, illusztrátor. Képregényt 2012 óta rajzol, rövidebb meséi Románián kívül Lengyelországban, Magyarországon és Szerbiában jelentek meg antológiákban. Anna rendkívül sokoldalú és gyorskezű alkotó, a Hungarocomixra két személyes zine-t hoz, árusít és dedikál. https://www.instagram.com/anna_julia_benczedi/ 

gecek.jpg

Ivana Gecek (Horvátország)
Grafikusként dolgozik, képregényeiben mindennapi eseményekről mesél feminista szemszögből, popkulturális utalásokkal. A szabadidejében szeret olvasni, novellákat írni, és jó és rossz horrorfilmeket nézni. A Hungarocomixra két zine-t és printeket hoz. https://www.instagram.com/ivana_gecek/

kvas.jpg

Annamarija Kvas (Horvátország)
A Zágrábi Képzőművészeti Egyetem MA hallgatója, érdekli a nyomtatás, az újmédia, a rajzolás. Rendszeresen publikál horvát magazinokban és több, mint harminc kiállításon szerepeltek munkái. A Hungarocomixra zine-eket és printeket hoz. https://www.instagram.com/kvasanamarija/ 

masha.jpg

Masha Semashyna (Ukrajna)
Masha (Mitya) Budapesten él, kutat és tanít. A CEU Összehasonlító gendertudomány szakán szerzett doktori fokozatot. Kreatív projektjeiben a veszteség, az emlékezet, a megtorlás, és a jóvátétel személyes kérdéseivel foglalkozik, főleg a Krím 2014 óta tartó orosz megszállását dolgozza fel.

szep.jpg

Szép Eszter (Magyarország)
Tanár, kutató. Az évek során arra a felismerésre jutott, hogy a képregényekről való elemző gondolkodás nem választható el a képregénykészítéstől: elmélet és gyakorlat összetartozik. Képregényei a Comics and the Body c. könyvében, hallgatói munkáit összegyűjtő füzetekben, és online jelentek meg. 

Az alkotók kapható kiadványai a Hungarocomixon:

Benczédi Anna: What's That On Your Arm? (2023, szerzői kiadás): Önfeltárulkozó történet kamaszkori depresszióról és önsebzésről, angol nyelven. Készült a WOMCOM Women Power in Comics rezidencia program alatt.

Benczédi Anna: Broken Days (2023, szerzői kiadás): Egy válltörés sem állhat az illusztrátor útjába: Anna megtanult a nem domináns kezével rajzolni és így dokumentálja mindennapjait, angol nyelven.

Benczédi Anna és Maria Surducan: A vízitündér lánya (2021, Illustrart): Korlátozott számban kapható lesz ez a kelet-európai mesékből inspirált történet, a Vízitündér második könyve. Írta Surducan Maria, rajzolta Benczédi Anna, fordította Víg Boglárka.

benczedi_arm.jpg

benczedi_broken.jpg

 Ivana Gecek: In My Little Nest: Javaslatok arra, hogyan birkózzunk meg a hétköznapok horrorjával

Ivana Gecek: Goodbye, Dolly: Egy bárány küzdelmei az emancipációért.

Ivana Gecek: She Carries Herself Well: Terápiás egyoldalas egy szüntelen zakatoló agyról.

Ivana Gecek: Dinosaurs: Miről álmodtam mostanában.

gecek_dolly.jpg

gecek_dinosaurs.jpg

Annamarija Kvas-Manuela Košević: Two Winters (csel közösen, 2022): Rizó, összesen 7 példányban, 10.3 x 14.6 cm. Egymástól fizikailag távol is kapcsolatban maradni az európai télben.

Annamarija Kvas: Idleness (2022): Rizó 50 példányban, 22 x 22 cm. Tizennégy, a kreatív sokszorosítás során használt gépet látunk, amint szét vannak szerelve, készenlétben állnak, vagy el vannak romolva.

Annamarija Kvas: We Drift Apart Where We Get the Closest (2023): A5 méret, 14,8 x 21 cm, digitális nyomás. Gyerekkor. Együtt felnőni. Első szerelem. Elsodródni. Újra találkozni tíz év csend után.

kvas_driftapart.jpg

Masha Semashyna : Pleasant Views of the Hague: An Anti-Stress Colouring Book for Difficult Times (2023): Színezőfüzet felnőtteknek az ENSZ ikonikus igazságszolgáltatási helyszíneivel, többek között a Hágai Nemzetközi Bíróság épületével, ahol számos háborús bűnös ellen adtak ki elfogatóparancsot vagy ítélték már el.

 Masha Semashyna :The Visitors: A Divination Deck (2023): Multimediális tarot kezdőknek és haladóknak.

 masha_hague.jpg

Szép Eszter: Hétköznapok/Weekdays (2023): Volt egyszer három testvér. Az egyikük számára nehéz volt a világban egyensúlyozni és a felszínen maradni.
szep_weekdays_reszlet.jpg

Szép Eszter (szerk.): It Used to Be Easy: Comics About Growth and Change (2022): A gyűjteményes kötet képregényeit a MOME Animáció mesterszakos hallgatói készítették egy 2022-es intenzív kurzus során. 

szep_usedtobe.jpg