A DC Comics legmerészebb húzása

Batman, Superman, Wonder Woman, Zöld Lámpás és még oly sok szuperhős kiadója, a DC Comics szeptembertől mindent elölről kezd. Valamennyi eddig futó sorozatát lezárta és egy hónap leforgása alatt nem kevesebb mint 52 új első számmal indítja ismét útra legismertebb karaktereinek kalandjait. Noha bőven volt már rá példa a kiadó történetében, hogy új „number one”-nal próbálták feldobni valamelyik figura pangó eladásait, ilyen volumenű akcióra még soha nem vállalkozott. Különösen meglepő, hogy még az Action Comics, a Detective Comics és a Batman havilapok sem maradnak ki a sorból, pedig ezek 1938-40 óta jelentek meg folytatólagos számozással.

És ha ez még önmagában nem lenne elég nagy durranás: mostantól minden új DC képregény már a megjelenése napjától elérhető lesz digitális verzióban is a kiadó honlapján. Az első hónapban a nyomtatott füzettel azonos áron (általában 3 dollárért), utána 1 dollárral olcsóbban, illetve gyakran lesznek még nagyobb engedmények, sőt ingyenes letöltések is.

Ahogy azt Hank Kalanz, a digitális kiadványokért felelős elnökhelyettes elmondta, a forradalminak szánt ötlettel nem csak az illegális letöltések elharapózására akarnak reagálni egy fizetős, de roppant kényelmes és biztonságos alternatívával, hanem azt is figyelembe kellett venniük, hogy ma már az általuk gondozott karakterek kalandjait nem feltétlenül képregényről ismeri meg a közönség fiatalabbik része, hanem rajzfilmről, videójátékból, akciófiguraként, játékfilmekből. Bár személyes meggyőződése, hogy a nyomtatott képregények nem fognak egyhamar eltűnni, úgy véli, az „azonos idejű” elérhetőség megfelelő választ ad a szórakoztatóipar megváltozott piaci helyzetére.

A teljes interjú itt olvasható angolul.

A piac első reakciója mindenesetre pozitív, a héten megjelenő új Justice League 1 (amelyet a Geoff Johns-Jim Lee „álompáros” készít) előrendelései meghaladták a 200 ezer példányt. És 4 dollárért (mivel vastagabb a szokásosnál) máris elérhető weben olvasható és iPadre letölthető formában.