Kilencedik.hu vs. Kepregeny.net - gyorsinterjú

Kilencedik_logo.jpgAugusztus 8-án, pont a tizedik születésnapján elsötétült a kepregeny.net honlapja, és megköszönte olvasóinak a hűséget. Szerencsére hamar kiderült, hogy nem végleges búcsúról van szó, és a hónap végén elkezdődött egy visszaszámlálás, aminek a vége felé már látszott, hogy ezúttal nem egyszerű ráncfelvarrás történt a legnépszerűbb hazai képregényes portálon, hanem a vadonatúj külső és az átszerkesztett tartalom új címet is kapott: megszületett a kilencedik.hu. A változás/váltás okairól a portál egyik fő szerkesztőjét kérdeztük.

Bayer Antal: Alapvetően miben különbözik a kilencedik.hu a kepregeny.nettől?

Szabó Zoltán Ádám: Alapvetően semmiben. Mondhatnánk, hogy sima névcseréről van szó. Persze, ez így nem egészen igaz. A Kepregeny.nettől leginkább technikai okokból váltunk meg, de az is fontos, hogy kicsit beleuntunk abba, hogy képtelenek vagyunk előrébb jutni. Sokáig sorolhatnám, hogy a KN-nel kapcsolatban miben voltam én, vagy volt mano elégedetlen, de saját erőből nekünk ennyire telt. Hogy csak egy példát említsek: a legjobb képregényes cikkírókat pofonegyszerű lenne meggyőzni, hogy nálunk írjon, ahogy nagyon sokan itt vagy az offline Panel fanzine-ben kezdték, de honorárium nélkül hosszú távon rájuk építeni nem lehet. Nekem sincs időm úgy szerkeszteni az írásokat, ahogy az elvárható lenne. A váltás kapcsán átgondoltunk sok mindent, és igyekszünk megvalósítani néhány régi elképzelésünket. Az új oldal újabb lelkesedést hozott, és reméljük, ez az új lendület segít átlépni néhány régi akadályt.
A Kilencedik kicsit nyitottabb lesz a képregényhez lazán kapcsolódó területek irányában: könyvek, mozi, játék, dvd stb. Persze, jó lenne elkerülni az ezzel járó veszélyeket... És régi elmaradásunkat, a mangát is szeretnénk pótolni. A Kilencedikkel ugyanazt a szerepet akarjuk betölteni, mint eddig a Kepregeny.net. Szerkesztői ugyanazok maradtak, mint eddig, de a stábunkat újra átgondoljuk. Azzal együtt, hogy a KN a hazai képregényes szcéna katalizátora, helyzetünk nagyban összefügg utóbbi állapotával. Az, hogy évek óta csökken a kiadási kedv, vagy hogy a rendezvények szervezői legalább akkora gondokkal küzdenek, mint mi, mind azt eredményezi, hogy alig marad, aki képes lenne reklámozni.

BA: A KN egyelőre továbbra is elérhető, át is veszi a Kilencedik új tartalmait, valamint innen érhetők el az aloldalak, és szélesebb körből is válogat. Hosszú távon is így marad ez? Netán már csak automatikusan frissül?

SzZÁ: Az a terv, hogy elérhető is marad. Elvégre a KN tíz évig működött, a kezdetektől a képregényesek alappontja. A Kilencedikre kirakott hírek megjelennek a KN-en is, de rájuk kattintva átlépünk az új oldalra, így biztosítva, hogy mindenki eljusson hozzánk. Az aloldalak is maradtak, melyek közül több fontos információkat tartalmaz gyűjtőknek, érdeklődőknek, kutatóknak (db.kepregeny.net, wiki.kepregeny.net). Ezeknek a linkjei is ki fognak kerülni a Kilencedikre.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Kilencedikre átkerült a teljes archív KN anyag is. Azaz az eddig is függetlenül működő aloldalakat leszámítva, az új oldal teljes mértékben kiváltja a régit! És persze, használat közben kiderül, hogy jobban is működik...

BA: Úgy látom, a KN-ről lekerült a hozzászólás lehetősége, és a módosított főoldalról nem vezet link a fórumhoz. Ez azt jelzi, hogy módosul a kommunikációtok, és inkább a Facebook felé terelődnek az interakciók?

SzZÁ: A KN egy automata hírátvevővel megspékelt archívum szerepét tölti be, alapvetően passzív. Rákattintva a hírekre átjutunk a Kilencedikre. Káros lenne, ha a KN-en hozzá lehetne szólni a hírekhez, mert akkor megoszlanának a kommentek, de technikailag sem megoldható. De ha a kérdésed a Kilencedikre (is) vonatkozott: hozzá lehet szólni Facebookon keresztül is, de az oldal bejelentkezett felhasználójaként is. Nem hiszem, hogy bárki is szeretné a saját oldaláról eltolni a kommunikációt a FB-ra, inkább arról van szó, hogy lehetőséget adunk arra, hogy onnan is megközelíthessenek bennünket. (Én a magam részéről nem szeretek FB-on keresztül hozzászólni bármilyen külső tartalomhoz is. Miért lássa az összes barátom, amikor egy számára teljesen indifferens témához szólok hozzá?)

BA: Egyáltalán, van még jövője a KN fórumának? A "régi" fórum örökre elveszett?

SzZÁ: Az, hogy a régi egyáltalán elveszett, már jelezte a gondokat. A fórum egyébként megtalálható az archive.org-on, de ez nyilván nem megoldás. Én szeretnék fórumot, mert a Facebookos kommunikáció nem az igazi, de a fórum meg csak úgy az igazi, ha tartalmazza mindazt, ami kilenc év alatt felgyülemlett. Szóval erre gyors megoldás nem létezik (ha egyáltalán létezik megoldás). Tudtommal mano nem adta fel a régi helyreállítását.
Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy mielőtt eltűnt volna a fürum, egyre inkább kezdett eljelentéktelenedni, eltűnését követően egy évvel pedig a Facebook Magyar Képregényesek csoportjában sokszor kifejezetten fórum jellegű kommunikációt folytatnak. Ebből azt szűrtem le, hogy erre a fajta eszmecserére továbbra is lenne igény, de a FB ennek a kiszolgálására alkalmatlan, és a hírek komment mezői sem erre lettek kitalálva, azaz a fórumnak én látnék még jövőt, igaz, jóval szűkebb körben, mint régen.

BA: Az egyik legfeltűnőbb változás, hogy a Kilencedik.hu kényelmesen olvasható okostelefonról. Van ezzel kapcsolatban valami "stratégiátok", vagy csak lépést akartatok tartani a technológiai változásokkal?

SzZÁ: Ja, lépést kell tartani. Ettől függetlenül nekem például csak buta telefonom van, és úgy gondolom, hogy elmélyült böngészéshez nem megfelelőek ezek a kütyük, nem beszélve egy értelmes gondolat megfogalmazásához.

BA: A KN szerkesztői korábban is eléggé diszkrétek voltak, de mintha ez most fokozódna. Ki szerkeszti, kik szerkesztik a Kilencediket? Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az utóbbi időben fdave, vagy Farkas Dávid tartotta a leginkább a frontot, továbbra is tőle várható a legtöbb saját tartalom?

SzZÁ: Dávid leginkább saját tartalmakat szeret megosztani, hangvétele jóval személyesebb, így ő tölti meg a blog felületünket. Pusztai Dani is egyre többre vállalkozik. A következő hónapokban szeretnénk még néhány embert megnyerni, fejben összeállt valamennyire a kép. A híreket leginkább mano és én gyártottuk eddig, és ez úgy tűnik, nemigen változik. A hírek megszövegezése, a képanyag megszerkesztése és feltöltése, majd a hír kódolása néha igencsak favágómunka, ráadásul időhöz is kötött - így érthető, hogy nem vonzza azokat, akik eleve hobbiból segítenek be nekünk. Egyébként a klasszikus értelemben vett szerkesztői feladatok eddig is és ezentúl is manóra és rám tartoznak.

BA: Köszönjük a beszélgetést, és a magunk részéről továbbra is lelkes felhasználói leszünk a portálnak, akárhogy hívják is.