2015. november 21: 7. Szegedi Képregényfesztivál

November 21-én kerül sor a hagyományos Szegedi Képregényfesztiválra, amelynek ezúttal is a Somogyi Károly könyvtár ad otthont.

7szkf_plakat.jpg

A fesztivál plakátját a hagyományoknak megfelelően most is Pilcz Roland szegedi képregényrajzoló készítette.

Az idei fesztivál fő témája a Star Wars filmek, képregények és figurák világa, ehhez kapcsolódik többek között Róka László és Kasza Magdolna előadása és egy kisebb kiállítás. A témát bővítve Váradi Gábor az űropera műfajáról, Dunai Tamás a cyberpunkról beszél, míg Garisa Zsolt a klasszikus magyar SW-képregények hobbiból történő felújítását mutatja be. Kertész Sándor képregénytörténész pedig elmondja, milyen akadályok toronysultak az 1980-as években a nyugati képregények magyarországi megjelentetése előtt.

Kiemelt programpont a fesztiválon egy beszélgetés híres szerb képregényalkotóval, Bane Keraccal, akinek a klasszikus Cat Claw című képregényéből megjelenik egy 42 oldalas epizód a Papírmozi képregénymagazin 8. számában. A vendéggel Bayer Antal szerkesztő beszélget Damir Mustabasic segítségével, aki ebben az összeállításban foglalta össze Kerac munkásságát.

catclaw_szeged.jpg

A fesztivál részletes programja itt olvasható.

A fesztiválon részt vesz számos képregénykiadó: Kingpin, Pesti Könyv, Vad Virágok Könyvműhely, Nero Blanco Comix, Fumax és Szukits. Szintén jelen lesznek szerzői kiadványaikkal: Pilcz Roland, Vörös Édua, az Árnyvadász képregény és a 5Panels alkotócsoport tagjai.

A rendezvény Facebook-eseménye.