A 18. képregényfesztivál vendége: Luis Bustos

luisbustos.jpgA 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége lesz:

Luis Bustos (Spanyolország). 1973-ban született Madridban. Képregényrajzoló, illusztrátor és grafikus, első képregénye 1996-ban jelent meg. Különböző stílusokban rajzol, aminek köszönhetően több zsánerben is kipróbálhatta már magát. Hol saját forgatókönyv alapján dolgozik, hol pedig írótársakkal. Leghíresebb munkája a Santiago Garciával közösen jegyzett Garcia! című kalandtörténet, amely alapján tévésorozat is készült a HBO-nál. A képregényből eddig négy kötet jelent meg, az első három már magyarul is olvasható a Vad Virágok Könyvműhelynek köszönhetően.

Néhány idézet egy Bustosszal készült interjúból:

„A sokoldalúságom valóban probléma, mert az olvasók nem kötik a nevemet egyetlen konkrét zsánerhez vagy hangvételhez sem, ugyanakkor a lényeg, hogy azt csinálhatom, amit akarok. Ha egy Jack London-adaptációhoz van kedvem, akkor azt csinálom, hogy az Antarktiszon játszódó kalandot szeretnék rajzolni, akkor abba vágok bele, ha pedig egy adott pillanatban egy olyan nagyszabású projektben vennék részt, mint a Garcia, akkor azon fogok dolgozni. „

„Igazából azzal szeretek foglalkozni, ami kihívást jelent, különben elunom. Ha a következő húsz évben Batmant kellene rajzolnom, az egy kínszenvedés lenne a számomra. Igaz, hogy ha minden egyes új könyv egy kihívás, egy ismeretlen terület, amit fel kell fedeznem, az kockázatot is jelent. De ha már a képregénykészítés nem jár jelentős anyagi előnnyel, legalább olyasmit csinálok, amit igazán szeretek.”

„Santiago Garciával már harminc éve ismertük egymást, dolgoztunk együtt képregénymagazinoknál. Amikor meglátta a Versus című képregényemet a barcelonai képregényfesztiválon, felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt a Garcián, amit Manel Fontdevilával kezdett el, de akkor elakadt a projekt.”

„Muszáj évente kihozni egy képregényt, különben elfelejtik az embert…”

„Igen, elég különleges a stílusom, mert különböző hatások keverednek benne. Az amerikai comics, főleg Frank Miller, meg egy kicsit Jack Kirby is, ugyanakkor valamennyire mangás is, nagyon szeretem Tezukát. A spanyolok közül pedig Miguel Gallardót, és hozzá hasonlóan bennem is van hajlam a karikatúraszerű rajzmódra. Ez a keverék egyeseknek meghökkentő, mások pedig nagyon is értékelik.”

(Forrás: Zona Negativa, 2021. október)

Luis Bustos programja a fesztiválon:

Szombat, május 13, 12 óra: Mesterkurzus a Milestone Intézetben (1077 Budapest, Wesselényi u. 17. – ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

Vasárnap, május 14, 11.30-13 óra és 14-16 óra: dedikálás a Vad Virágok Könyvműhely standján a Dürer Kertben (1117 Budapest, Öböl utca 1.); előtte 11 órától beszélgetés a kisterem színpadján Szente Ádámmal, a Roboraptor.hu kritikusával.

A fesztivál teljes programja itt található.

A Garcia! képregénysorozat ismertetője:

Lebilincselő bűnügyi történet a politikailag megosztott Spanyolországból, amelyben egy fiatal újságírónő és egy hibernációból ébredt régi vágású titkos ügynök próbálja kibogozni a szálakat.

A sorozat a Vad Virágok Könyvműhely honlapján

A sorozat a kepregenydb-n

garcia1.jpg

A képregény visszhangja:

„…a García! egy pillanatra sem leülő, történéseket folyton folyvást egymásra halmozó kémthriller, amely mélyen elmerül a spanyol politika mocsarában. Abban a mocsárban, amelyet – lángokkal körülölelt kis hazánkhoz hasonlóan – a jobb és a bal oldal torzsalkodása jellemez már oly rég, gyakorlatilag a spanyol polgárháború óta, és amelyet még sötétebbé festett a képregényben is megemlített, meglehetősen antidemokratikus Franco tábornok jobboldali-konzervatív-fasiszta rendszere, amelynek vitatott megítélése, terhes öröksége kapcsán nem nehéz a Horthy-korszakra gondolni.” „Komoly témájú képregény tehát a García!, amely ugyanakkor laza, sodró lendületű ponyvaként is megállja a helyét – egyszóval faltól falig szórakozás, pontosan olyan matéria, amelyen végig sem értünk, de máris a kezeink közé akarjuk venni a folytatást.” (Szente Ádám, Roboraptor.hu)

„A García! egyszerre csavaros kémtörténet és politikai akcióthriller, megbolondítva szuperhősképregényes elemekkel. Az összhatás olyan, mintha Robert Ludlum írt volna egy Amerika Kapitány sztorit.” „Bustos egyetlen felesleges vonalat nem húzott, a legrendezetlenebb pillanataiban is roppant precíz. Mintha egyfajta euromangát olvasnánk, az egész megjelenése is erre emlékeztet, illetve azok a kis életszeletkék, amik a karaktereket színesítik csak, nem mozdítanak előre a sztoriban semmit, mégis nagyon fontos pillanatok.” (Kóbor Róbert, Kilencedik.hu)

„A García minimum tripla-fenekű képződmény, kalandos kémhistória, korokon átívelő politikai látlelet, és a szociális viszonyokat érzékenyen ábrázoló és karaktereit ebbe hermetikusan beleszövő kétkezi dráma.” „A szabadszellemű, politikailag elkötelezett, szangvinikus temperamentumú Antonia és a veretes, szigorú szabályrendszert életmódjával, megjelenésével és szóhasználatával is hangsúlyozó, alapjaiban jobboldali García kettőse az utóbbi idők egyik legerősebb havertörténetének gerince és záloga." (Rácz Mihály, Lángoló.hu)

A Garcia a Moly.hu-n