A 18. képregényfesztivál vendége: Walter Venturi

walterventuri_lucca.jpgA 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendége lesz:

Walter Venturi (Olaszország). 1969-ben született Rómában. 1994-ben szerzői kiadásban jelentette meg egy saját képregényfigura, Capitan Italia kalandjait, majd a Lost Kidz című horrorsorozattal foglalkozott. Ezután az Eura Editorialéhoz szerződött, ahol a Skorpio és Lanciostory című magazinoknak dolgozott, és részt vett a John Doe és Detective Dante sorozatok rajzolásában. Az olasz Disneynél és az Edizioni BD-nél tett kitérők után átment a Bonelli kiadóhoz, többek között a Brad Barron, Zagor, Demian és Martin Mystere sorozatokból készített részeket.

A fesztiválon két újdonsága is lesz: az egyik a feudális Japánban játszódó Chanbara, a másik egy legendás régész, Giovanni Batista Belzoni kalandos életét dolgozza fel. Utóbbi kötetnek Venturi nem csak rajzolója, hanem írója is. Venturi 2022 után most másodszor vendégeskedik nálunk.

"Nem akartam csak egy „történelemleckét” készíteni. Inkább azt próbáltam feltárni, mit érezhetett Belzoni a gyakran extrém körülmények között. Mivel csaknem háromszáz oldalas terjedelem állt a rendelkezésemre, mélyebbre áshattam azokba az eseményekbe, amelyek kétségkívül meghatározó módon formálták őt. És rajta keresztül a saját életem bizonyos pillanatait is újra felidéztem. Belzoni egyszerű férfi volt, aki számos álmát megvalósította, de sokszor elbukott. Mindebből anyagi tőkét is kovácsolt, és sziklaszilárdan vágott bele szinte lehetetlen helyzetekbe is." (a Horváth Antal Balázs által készített interjúból, a teljes szöveg a Kilencedik.hu olvashó.)

Walter Venturi programja a fesztiválon:

Vasárnap, május 14: 11 és 13, valamint 14 és 15 óra között dedikálás a Frike Comics és az Anagram Comics standján (Dürer Kert, 1117 Budapest, Öböl utca 1.)

Hétfő, május 15, 18.30: Mesterkurzus W alter Venturival. (Olasz Kultúrintézet, 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8)

A fesztivál teljes programja itt található.

Walter Venturi magyarul megjelent képregényei:

- Dragonero Legendák: Kalandok Darkwoodban (GooBo kiadó, 2020)
- Zagor (színes) 1: Fishleg kapitány szellemei (Frike Comics, 2022)
- Chanbara: Az árulás kardjai (Frike Comics, 2023 – újdonság a fesztiválon!)
- A nagy Belzoni (Anagram Comics, 2023 – újdonság a fesztiválon!)

chanbara.jpg

A Chanbara adatlapja

belzoni.jpg

A nagy Belzoni adatlapja