Fazekas-Bán: Hunyadi (Alfabéta-jelöltek, kép-regény), interjú

Hunyadi_HajnalcsillagFenye.jpgA kép-regény kategória következő jelöltje Fazekas Attila. A friss Korcsmáros Pál-díjas művész is válaszolt a kérdéseinkre.

Hogy készült, miért készült, hová készült, mennyi idő alatt készült el az Alfabéta-jelölt képregényed?

FA: Talán sokan tudják, hogy szívügyem a magyar történelem képregényes feldolgozása. A Fekete lovag után tervbe volt véve Hunyadi József: Hollós vitézének a feldolgozása. Mivel a regényből hiányzott Hunyadi kormányzósága és a rigómezei csata, Bán János barátomat kértem meg, hogy írja meg a középső részt. Erre ő ellenjavaslattal élt, hogy csináljuk meg az ő regényfolyamát. Mivel a megjelent köteteket ismertem, és tetszettek, rábólintottam. Egy gondom volt csak, hogy ez nem lesz a teljes életrajz. János megnyugtatott, hogy sorozatban kell gondolkodni. Igazat adtam neki, és a Füles szerkesztősége is elfogadta az érveimet. A megjelenés után jött az ötlet, hogy adjuk ki albumban. Annál inkább, mert gőzerővel folyt a film előkészítése is. A Gold Book kiadó felvállalta a megjelentetést. Egyelőre ez van, várjuk a piaci visszajelzéseket, és reménykedünk a folytatásban.

Milyen volt a fogadtatása, kaptál visszajelzéseket, kritikákat?

FA: A fogadtatás remek volt. Elsősorban a Botond olvasóközönsége reagált. A hivatalos kritikák is dicsérték, legalábbis azok, amelyek eljutottak hozzám.

Mennyire lepett meg, hogy jelölt lett a képregényed?

FA: Nem különösebben. Természetesnek találtam, hiszen a "gengszterváltás" óta a legszebb minőségű album a történelmi képregények között.

Ismered a többi jelölt munkát? Melyiküket tartod esélyesnek?

FA: Nem nagyon. A Papp Lacit és a Petőfit ismerem. Esélyest nem nagyon tudok mondani.

Van-e olyan tavalyi képregény, amelyet hiányolsz a listáról, illetve meglepett, hogy nem került döntőbe?

FA: Nincs.

Min dolgozol most, lesz-e a közeljövőben új kiadványod vagy online megjelenő képregényed?

FA: A Jedi visszatér második része jelenik meg a Star Wars klub 11-i rendezvényén. A Mohács kommandót szeretném a fesztiválra megjelentetni. Újranyomták a Petőfi képregényemet is.

Kritikák a Hunyadi: A hajnalcsillag fénye képregényről:

Nero Blanco blog (Bayer Antal)

Magyar Narancs (Baski Sándor)