Magyar képregénykiadók 2012-ben, 1. rész

Nem a legsikeresebbek egyikeként emlékezhetnek vissza a hazai képregénykiadás szereplői az elmúlt évre, de legalább nem folytatódott a válság kezdete óta tartó zuhanás, hanem stabilizálódni látszik a helyzet, már amennyiben kizárólag a megjelenések számát vizsgáljuk. Persze, a részletes elemzésből kiderül, hogy egyes területek gondjai tovább fokozódtak, és többnyire csak a nagyközönség számára alig ismert szegmensekben tudott szinten maradni, netán még emelkedni is a kiadványok száma.

Május végén készítettünk egy összefoglalót tíz évre visszatekintve, ehhez lehet hozzáadni frissítésként a 2012-es számadatokat:

- Könyves terjesztésbe 44 képregénykötet került (2011-ben 72, 2010-ben 100).

- Újságos terjesztésben 67 képregényfüzet, illetve jelentős képregényes tartalommal bíró magazin volt kapható (2011-ben 56, 2010-ben 91).

- Különböző alternatív terjesztési módokkal próbálkoztak kiadók, szerzők és alkotócsoportok 67 kiadvány esetében (2011-ben 49, 2010-ben 42).

Megjegyzés: egy vagy két kiadványnál lehetséges, hogy utólag módosítani kell a terjesztési besorolást.

Összesítve 2012-ben 178 volt a képregénykiadványok száma (2011-ben 177, 2010-ben 233).

Az általános következtetés tehát az, hogy a kiadványok száma lényegében ugyanannyi maradt, mint tavaly, ellenben a könyves forgalmazásúaké jelentősen csökkent, az újságosoké kisebb, az alternatívoké nagyobb mértékben nőtt.

A következőkben az egyes kiadók tavalyi évét és az elmúlt öt év tendenciáit elemezzük.

2012 képregénykiadói sorrendje kiadványszám szerint:

1. Egmont 40
2. Kingpin 21
3. Drize 18
4. MangaFan 14
5. Patmos Records 10
6. 5 Panels és Nero Blanco Comix 7-7
8. Cerebrocomics, Linea Comix és Vad Virágok Könyvműhely 6-6
11. Cartaphilus és Időkapu 3-3

2-2 képregényt adott ki 7, 1-1 kiadványt jelentetett meg 23 kiadó vagy magánszemély.

Összesen 42 „kiadó” volt 2012-ben, ami kifejezetten magas szám. Érdekes fáziscsúszás mutatkozik a legnagyobb kiadványszám (2008-ban 335) és a legnagyobb kiadói szám (2011-ben 48) között. Egyébként a könyves terjesztés beindulása (2005) előtt egy kiadóra 10-nél is több kiadvány jutott, azóta a csúcs 9,5 darab volt (2008), a mélypont 3,7 (2011), 2012-ben ez kicsit javult 4,2-re.

1. Egmont

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 91 / 56 / 47 / 46 / 40

Az Egmont a legrégebbi szereplő a hazai képregénypiacon, elsősorban újságokat ad ki, és így volt ez 2012-ben is, a 40 megjelenésből 36 füzet és magazin, és csak 4 kötet. Utóbbi viszont az egyik legsikeresebb sorozat, az Asterix. Az év folyamán hét újságos terjesztésű kiadványa volt a kiadónak, ebből egy leállt (Donald zsebkönyvek), egy pedig idén indult (Transformers, ez tulajdonképpen újraindulás két és fél év kihagyással). A csökkenő kiadványszám legfőbb magyarázata az, hogy hosszú évek óta most először nem volt havilapjuk, két sorozatból 8 jelent meg (Tom és Jerry, Cartoon Network), három kéthavi (Ben 10, Spider-Man, Marvel Super-Heroes) volt, ám ezek közül a legutóbbi tiszavirág életűnek bizonyult – idén indult, és 5 szám után meg is szűnt. Megjegyzendő, hogy az Egmont többi magazinja között több is van, amely tartalmaz pár oldalnyi képregényt. Az Egmont adja ki a jelen pillanatban leghosszabb ideje – ugyanannál a kiadónál – megjelenő képregénysorozatot, a Tom és Jerryt (1999 óta). Tudomásunk szerint 2013-ban nagyrészt ugyanaz várható tőlük, mint 2012-ben. Tintin-ügyben a helyzet változatlan: a jogtulajdonos túl magas igényei miatt egyelőre nem tud folytatódni a sorozat. Reméljük, azért idővel változni fog a helyzet.

2. Kingpin

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 6 / 6 / 7 / 4 / 21

Az év kiugrása egyértelműen a Kingpiné, amely 2006-os indulása óta nagyrészt könyves terjesztésben jelentetett meg amerikai képregényeket, illetve néhány alternatív terjesztésbe kerülő magyar művet. 2012 szenzációjaként sikerült megszereznie a kiadónak a Semic csődjével gazda nélkül maradt Pókember megjelentetési jogát, és bátran belépett vele az újságos piacra, mi több, egy másik kéthavi lapot is elindított Marvel+ címen. Az igazi rajongóknak pedig, akik még ennél is többre vágynak, kvázi előfizetéses jelleggel, alacsony példányszámban ad ki a Kingpin régebbi sztorikat Peter Parker, Pókember címen. Mindezekből 6-6 jelent meg az idén. Szerencsére úgy tűnik, hogy a merész lépés sikeresnek bizonyult, így a kiadó 2013-ban valamennyi sorozatát meg tudja tartani, és a Marvel+ esetében példány- és oldalszámot is növel. A Kingpinnek egy magyar kiadványa volt, a Kalyber Joe ötödik kötete.

3. Drize

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 11 / 18

A 2011-ben indult kiadót az ADOC-Semic volt tulajdonosa hozta létre, és a Garfield havilapot, a Zseb-Garfield kéthavi, szintén újságosnál kapható képregény-zsebkönyvet, valamint a pár oldal képregényt tartalmazó Dörmögő Dömötört sikerült kézben tartania. A kiadónak ez volt az első teljes évei. Jelenleg a Garfield az egyetlen, szinte csak képregényeket tartalmazó havilap Magyarországon.

4. MangaFan

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 19 / 20 / 22 / 16 / 14

A MangaFan adja ki évek óta a legtöbb képregénykötetet, és tavaly óta hegemón helyzetet élvez a mangakiadásban. Utóbbi 2006-ig lényegében még nem létezett, a következő pár évben gyorsan felért egy évi 50 kötetet meghaladó csúcsra, idén azonban már csak 18 jelent meg, ebből 14 a MangaFannál. A konkurensek kiesésével a MangaFan is visszafogta a kiadási tempót, és most már második éve nem indított új sorozatot sem, bár az év végén megjelentett egy „egykét”, a Clamp alkotócsoporttól. Ugyancsak a MangaFan a kiadója a japán kultúra kedvelőire építő, és képregényes tartalommal is rendelkező Mondo magazinnak, amely ősztől kénytelen volt haviról kéthavi rendszerességre átállni. Tudomásunk szerint jövőre is hasonló kötetszámban gondolkodnak. Futó sorozataik: Love.Com, Nana, Naruto, Ruróni Kensin, Vampire Knight.

5. Patmos Records

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 2 / 10

Kakukktojás a listán az Action Bible című, 12 részből álló képregénysorozat kiadója, amely a Hit Gyülekezetének a kiadványait gondozza. A füzeteket szinte kizárólag az egyház rendezvényein és az általa üzemeltetett webshopban lehetett beszerezni. Ez volt az első kirándulásuk a képregénykiadás területére, és nem tudunk róla, hogy terveznének folytatást, most, hogy a sorozat befejeződött.

6-7: 5 Panels

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 5 / 7

A Tálosi András kezdeményezésére életre hívott csapat kiadványainak a nagyobb része közös munka vagy antológia volt, ahogy az előző évben is (24 óra, Majd ha Fagy, Szüret, Árral szemben), három pedig egy vagy két alkotónak a sorozatába tartozik (Charax, Deveraux, Theo). Még magasabb lehetett volna a 5 Panelses kiadványok száma, ha valamennyi tag ezen márkanév alatt jelenteti meg a műveit, de néhány önállóan (is) kiadtak képregényeket. Valamennyi kiadvány elsősorban a rendezvényes eladásokra épít, kisebb mértékben a Komikon képregényboltra/webshopra. A csoport az év végén kulturális egyesületet alapított, és bár konkrétumot nem tudni, néhány elejtett megszólalásukból sejteni lehet, hogy 2013-ban tovább szeretnék bővíteni a tevékenységüket, szélesebb terjesztésű kiadványt is szeretnének.

6-7. Nero Blanco Comix

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 2 / 8 / 10 / 4 / 7

A cikk szerzőjének a kiadója 2011-ben némileg változtatott a koncepcióján, amikor összevonta rövid antológiáit a szaklapjával, ennek tudható be abban az évben a kiadványok számának a csökkenése. 2012-ben azonban a Papírmozinak csak egy száma tudott megjelenni, biztató kezdet után ugyanis visszaesni látszik az érdeklődés a formátum iránt. Bár a magazin a kiadó szándéka szerint nem szűnik meg, valószínűleg ritkábban fog megjelenni. Megjelent ellenben három önálló magyar kiadvány (Brazil: Űrkalóz, Ágoston, a nukleáris baromfi 2, Három Madár Műhely: A cortex cerebri affér) és valószínűleg az első magyar nyelvű szlovák képregényféleség (Páginas amarillas). Ugyancsak 2011-ben indult a klasszikus francia képregények limitált kiadása a Reménység úttörőivel. Ebből 2012-ben megjelent a második rész, a Teddy Tedből pedig az első. A kiadó még nem készített tervet 2012-re, illetve tervezget, de még nem döntött. A kiadványok szinte kizárólag alternatív (rendezvények, Komikon, webshopok) terjesztésben kaphatók.

8-10. Cerebrocomics

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / 1 / 0 / 6

Még a szerzői kiadású, alternatív terjesztésű képregények között is különlegesnek számítanak Vadas Máté és Torjai Ádám kiadványai. Egyrészt azért, mert mindegyik képregényüket először online, ingyenesen publikálják, és csak később kerül sor nyomtatásra, másrészt pedig a példányszámuk még a szokottnál is alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy az adott rendezvényre készülő darabok rendszeresen mind el is fogynak. Az pedig valószínűleg példa nélküli, hogy egy sorozatból egyszerre 5 füzet jelenjen meg egyazon napon (és el is fogyjon), ahogy az a Gór láncaival történt az ősszel... A hatodik képregény az SF címet viseli, és szintén egy sorozat része. Tudomásunk szerint 2013 tavaszára várható a Gór hatodik epizódja, és akkor az egész sorozat egybekötve is kapható lesz.

8-10. Linea Comix

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 0 / 0 / 4 / 6 / 6

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb fejleménye a jó húsz évvel ezelőtti Menő Manó és Krampusz magazinok kiadójának a visszatérése a hazai képregénypiacra. Bár kiadóként változatos nevek szerepelnek, minden esetben Kertész Sándor áll a kiadványok mögött, és úgy tűnik, mostantól végérvényesen az egykori Linea névnél kötött ki. A Linea Comix kiadási politikája hasonlít a legjobban a POD (printing on demand) modellhez: a saját nyomdai-kötészeti kapacitásnak köszönhetően színesben is képes akár nagyon kevés, 20-30 példányokat is elkészíteni egyszerre, és az igényeknek megfelelően alakítani az utánnyomást. Idén két klasszikus szerző újrakiadása (Endrődi István, Zórád Ernő), két „élő klasszikus” egy-egy munkájának a kiadása (Haui József, Rusz Lívia), valamint egy Téjlor-gyűjteményes kötet és Kiss Ferenc képregénytörténeti sorozatának a negyedik füzete szerepelt a programban, amely várhatóan hasonló kiadványszámmal folytatódik jövőre is. A nagy tervekkel indult Strip 10 magazinnak azonban nem jelent meg 2012-ben újabb száma, félő, hogy az első szám egyke marad. A Linea kiadványai rendezvényeken és az ugyancsak Kertész által üzemeltetett Képregényáruház webshopban szerezhetők be.

8-10. Vad Virágok Könyvműhely

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 11 / 11 / 10 / 9 / 6

A Vad Virágok a második „csak könyves” kiadó a Top 10-ben. Bár 2011-től – főleg családi okokból – ők is kicsit visszavettek a tempóból, valamennyi sorozatukat folytatták, Kázmér és Hubából és A vízisten menyasszonyából 2-2, Usagi Yojimbóból és A titokzatos menyasszonyból 1-1 kötetet vehettek kezükbe az olvasók. 2011-ben bővítették a katalógust egy regénysorozat első részével is, ez jövőre fog folytatódni, ahogy természetesen a képregények is. Távlati tervet nem sikerült kitudakolni a kiadóvezetőtől, de arra tippelünk, hogy legalább a mostani kiadványszámot tartani fogják.

11-12. Cartaphilus

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 3 / 5 / 9 / 7 /3

2008-ban váratlanul vágott bele a képregénykiadásba a Cartaphilus kiadó, és főleg az amerikai kultikus képregények kedvelőinek járt kedvében az olyan címekkel, mint Watchmen, Sandman, Hellboy, Setét torony, Aliens, Simpson-család. Sajnos, úgy néz ki, hogy nem mindegyik sorozat bizonyult szerencsés választásnak, de még a viszonylag jól teljesítőknél is túl nagy volt a válság miatti visszaesés ahhoz, hogy a kiadó érdemesnek találja folytatni. Hogy egyáltalán szerepel még idén is a képregénykiadók listáján, az a Geronimo Stilton franchise-nak köszönhető, az illusztrált könyvek és rajzfilmek után képregényben is hódít az olasz egér, és testvére, Tea Stilton. Mi több, útra indult egy Geronimo Stilton magazin is (a Cartaphilus tulajdonosa, az Alexandra kiadásában), amelynek minden számában található pár oldalnyi képregény is, a már megjelent kötetek egyikéből. Erősen valószínűsíthető, hogy Geronimóval 2013-ban is találkozhatunk, és van rá remény, hogy legalább egy „nem gyerek” képregényt is meg tud jelentetni a Cartaphilus.

11-12. Ratius/Időkapu

Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 20 / 14 / 14 / 3 / 3

Az Abrafax-figurák 2001-es újbóli megjelenése óta próbálkozik Rácz András a megfelelő formula (kiadványszám, terjesztési mód) eltalálásával. Sajnos, az újságosnál kapható Mozaik havilapot már második éve kénytelen szüneteltetni – ebben az esetben is a jogtulajdonosnak a magyar piac helyzetről alkotott irreális elképzelése a ludas. Ezért 2011 óta csak az előfizetéses Digedag-kötetek tudtak folytatódni, mindkét évben három-három jelent meg. Valószínűleg ez várható 2013-ra is.

A cikk második részében a 2012-ben kettőnél kevesebb kiadvánnyal jelentkező kiadókkal, valamint a „nagy hiányzókkal” foglalkozunk.

Bayer Antal