Magyar képregénykiadók 2012-ben, 2. rész

Ahogy az első rész végén írtuk, a cikk második részében a 2012-ben kettőnél kevesebb kiadvánnyal jelentkező kiadókkal foglalkozunk, illetve azokkal a korábban fontos szereplőkkel, akiknek ebben az évben valamilyen oknál fogva nem volt képregényük.

Emlékeztetőül: 2-2 képregényt adott ki 2012-ben 7, 1-1 kiadványt jelentetett meg 23 kiadó vagy magánszemély.

A 2 kiadványosok az alábbiak voltak: Fandom, Képregény.hu, Libri, Pesti Könyv, Swords, Turul Publishing, Windom.

Fandom
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 2 / 2

Farkas Dávid fanzinja jelenleg az egyetlen képregényes szaklap. Nem pontos az a meghatározás, hogy a Panel (vagy a Buborékhámozó) helyére lépett, bár mindkettőhöz van némi kapcsolódás egyes szerzők személye révén, mindenesetre igyekszik kitölteni a fájó űrt. Örömteli, hogy tartják az évi két megjelenést, reméljük, hogy ez így is marad. Más terveikről nem tudunk.

Képregény.hu
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / 1 / 0 / 3 / 2

Az egyetlen hazai képregényes nagykereskedő 2009-ben egy Marabu-kötettel kezdte meg kiadói tevékenységét, majd nagyon beletalált a Walking Deaddel, és ezt a sorozatot folytatta 2012-ben, és a nagy sikernek köszönhetően folytatja jövőre is. Más terveikről nincs tudomásunk.

Libri (korábbi nevén Nyitott Könyvműhely)
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 8 / 5 / 10 / 5 / 2

Félő volt, hogy az átalakulás mellékhatásaként a korábbinál kisebb szerephez jutnak a képregények a magasabb osztályba lépő kiadónál, és bizony, ez a kettes szám is csak úgy jön ki, hogy képregénynek minősítettük az erősen határeset Leleményes Hugót. Decemberben azonban nagy örömünkre kijött egy „igazi” képregénykötet is a Librinél, Hegedűs Márton Slusszkulcs Klánjával jelezték, hogy folytatni kívánják azt a hagyományt, miszerint (majdnem) minden évben megjelentetik egy fiatal magyar szerző képregényét (2011-ben Felvidéki Miklós, 2010-ben Lakatos István, 2008-ban Csordás Dániel, 2005-ben Gróf Balázs volt a kiválasztott). A Képregényes Világtörténet 1. kötetéből pedig utánnyomás volt, ami nyilván azt jelzi, hogy sikeres a sorozat, és feltehetően lesz még más képregénye is a Librinek, ha megtetszik nekik valami.

Pesti Könyv
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 4 / 2 / 2 / 2 / 2

Pesti Könyv egyenlő Lucky Luke, illetve majdnem teljesen. Mindenesetre idén már harmadszor egymás után jött ki két kötet ebből a hazai körülmények között sikeresnek mondható francia-belga sorozatból, ráadásul a legutóbbi alig néhány héttel az eredeti megjelenés után, amihez foghatóra nem sok példa volt nálunk. Bár nem képregény, de érdemes megemlíteni a kiadó harmadik idei kiadványát, hiszen egy képregényrajzolót, Koska Zoltánt kért fel az illusztrálására (Simon István: Balázs történetei). Amikor 2013-as terveiről kérdeztük, a kiadóvezető 2-3 Lucky Luke-történetet ígért.

Swords
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 2 / 2

A magyar fantasy-sorozatnak a harmadik számán kívül egy limitált példányszámú extra epizódja (Átok) jelent meg nyomtatásban. A negyedik számot idén tavaszra jelezték elő.

Turul Publishing
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / 1 / 2

Az eredetileg Árpa Attila ötletén alapuló (pszeudo?) történelmi fantasynek, a Sötét kornak 2011-ben jelent meg a nulladik száma, 2012-ben pedig két teljes, 24 oldalas füzet. 2013-ban folytatást és amerikai megjelenést lehet remélni.

Windom
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 5 / 2 / 4 / 2 / 2

Az eredetileg a Sebők Imre-életmű kiadására vállalkozó kiskiadó több más irányú próbálkozás után 2012-ben visszatért az eredeti elképzeléséhez. Tavasszal elbúcsúzott 10. kötetével a Fekete-Fehér Képregénymúzeum („sima” Képregénymúzeumként a Linea Comix folytatja), és jövőre már csak Sebők-képregények jönnek, remélhetőleg többes számban.

Az egyetlen kiadványosok közül hármat emelünk ki:

Képes Kiadó
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 12 / 4 / 5 / 3 / 1

Miután a Batman- és egyéb szuperhős-sorozatok folytatása a jogtulajdonos DC Comics igényeinek a váratlan (és teljesíthetetlen) mértékű emelése miatt meghiúsult, a Képes Kiadó minden erőfeszítését eredeti küldetésének, a Korcsmáros-életmű gondozásának tervezi szentelni az előrelátható jövőben. Ez 2012-ben utánnyomásokban és egy új Rejtő-epizód felújításában nyilvánult meg, A láthatatlan légió decemberben jelent meg. Mivel a felújítás hosszú folyamat, minimum két évet vesz igénybe, sajnos, nem kizárható, hogy 2013-ban nem jelentet meg képregényt a kiadó – bár egy „klasszikusban” talán azért lehet reménykedni.

Delta Vision
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: 13 / 8 / 2 / - / 1

Amikor már mindenki „temette” a Delta Visiont, mint képregénykiadót, váratlanul megjelent az ősszel az Angyalok menedéke mangasorozat 5. kötete, és a szerkesztőségtől megtudtuk, hogy ez és a Berserk folytatódni tud jövőre is. Bár erről nem szól a fáma, de valószínűsíthetőnek tartjuk, hogy amennyiben a Tokyopop csődje miatt megakadt Warcraft-sorozat új gazdára lel, a Delta szívesen folytatná azt is. De ez nem rajtuk múlik.

Szukits
Kiadványok száma az elmúlt öt évben: - / - / - / - / 1

Tizenhárom év után tért vissza a képregénykiadáshoz a Szukits, méghozzá ezúttal nem újságos, hanem könyves terjesztésben. A Semic másik „elárvult” sorozatát, a Star Warst karolták fel, ami teljesen logikusnak is mutatkozott, hiszen a regények is náluk vannak. Az első Szukits-féle Star Wars-képregény keménytáblás kivitelezésben jelent meg, és a terjesztés annyiban volt egyedi, hogy az első hónapban csak a kiadótól közvetlenül lehetett megvásárolni. A jövőre nézve egyelőre annyit lehet tudni, hogy tavaszra előre jeleztek egy újabb kötetet.

Az egykiadványosok között voltak abszolút újoncok is, őket felsoroljuk: Csimota kiadó (Stark Attila Csizmás kandúrjával), Gold Book (a Bán Mór-Fazekas Attila-féle Hunyadival), Kryszta Line (a Sötét Erők c. magyar képregényfüzettel, amelynek azóta meg is jelent a beígért második száma), Lapu (Lóbarátok), Magyar Star Wars Klub (A jedi visszatér 1. része, Fazekas Attilától), Norien-Clamatel Film (Papp Laci képregény) és Shirokuma (Napirajz 5. kötet), valamint két szerző, Mlinkó Zoltán és Nóthof Ferenc is először jelentkezett önálló kiadvánnyal.

Végül lássuk azokat, akik – sajnos – nem voltak aktívak 2012-ben.

A sor élére kívánkozik nyilvánvalóan az ADOC-Semic, amely 2011 elején kénytelen volt 23 év után beszüntetni minden tevékenységét.

A Fumax 2009 óta folyamatosan csökkentette képregényei számát, és 2011-ben profilt váltott, különböző zsánerekbe tartozó szórakoztató regényeket ad ki. Bár olyat még nem mondott a kiadóvezető, hogy soha többé nem ad ki képregényt, egyelőre biztosan nem várható tőlük új kiadvány.

Az Athenaeum a Mangattack-kaland lezárása után már 2011-ben is csak egy képregényt jelentetett meg (Besenyő-család), azóta nincs hír arról, hogy szándékukban állna újabbra vállalkozni.

A Roham is szünetelteti kiadói tevékenységét, bár tervei mindig vannak. Legutóbb másfél év kihagyás után jelent meg a Scrap, ennek lassan két éve – reméljük, nemsokára hallunk felőlük.

A Magyar Képregény Szövetség 2011 végén azzal búcsúztatta el a Pinkhellt, hogy 2012-ben más jellegű kiadványokkal próbálkozik. Sajnos, erre nem került sor, és a felkínált támogatási lehetőséget sem vették igénybe alkotók, egyedül a 5 Panels jelentkezett, amelynek pár kiadványa az MKSZ égisze alatt jött ki, de ezeket a 5 Panelshez soroltuk a listában. Talán 2013-ban már összejön valami megint.

A Könyvmolyképző három év alatt hat képregényt jelentetett meg – reméltük, hogy a Borz úr és Róka asszony folytatódik, hiszen az eddigi három, magyarul is olvasható köteten kívül létezik még kettő franciául, de sajnos, eddig hiába. A Twilight-manga folytatása Amerikában áprilisra van előjelezve, arra tippelünk, hogy ezt meg fogják jelentetni magyarul is – de ez csak egy megérzés.

A Titkos Fiók pedig 2010-ben jelentkezett utoljára képregénnyel. A Napirajz kiadót váltott, így egyelőre nem tudhatjuk, hogy mikor és milyen újdonság lesz tőlük.

Egy utolsó megjegyzés: 2011-ben 20 kiadó (illetve szerző, alkotócsoport) jelentett meg először képregényt, nagyrészt egyet. Ezek közül 10-nek – egyelőre – az volt az utolsó is egyben.

Bayer Antal