Körkérdéseink a Hungarocomix és az év vége előtt - kiadók válaszai, 2. rész

Thungarocomix2018_01.jpgöbb körben kérdeztük meg a magyar képregényes szcéna résztvevőit az elmúlt évről és a jövőről. Most azoknak a kiadóknak a válaszait adjuk közre, amelyeknek a legtöbb kiadványuk kapható országos terjesztésben is.

Képregényblog: 2018-ban kiugróan sok képregény jelent meg, 301 darab. Ennél több csak 2008-ban, a válság előtt volt. Hitted volna ezt egy évvel ezelőtt? A te kiadód is rendesen kivette belőle a részét. Volt valami előzetes stratégiád erre az évre?

Simon István (Pesti Könyv): A kiadványok nagy számában szerintem benne van a DC és a Marvel gyűjtemények megjelenése is. A fellendülés egyébként érezhető volt már 2017-ben is, valószínűleg ezt mások is érzékelték. Stratégia: a stabil sorozatok folytatása, a kifutók pótlása, esetleg óvatos bővítés.

Tóth József (Vad Virágok Könyvműhely): Igen, már 2017-ben is voltak jelei, hogy sokan egyre aktívabbak leszenk az évben. Talán mi voltunk az első fecskék a májusi Takarók és
Hellboy-indulással. A Vad Virágoknál a legfontosabb változás az volt,  hogy családi vállalkozásból egy professzionálisabb céggé váltunk. Ez nem csak cégformaváltozást jelent, a mindennapi működésünk is jelentősen átalakult.

Németh Vladimir (Fumax): Nem hittem volna, hogy ekkora felfutás lesz. Csak a Sarah Andersent és a három nagy DC/Vertigo címet terveztük be első körben.

Képregényblog: Milyen meglepetések értek téged 2018-ban, mármint mások kiadványainak a tekintetében?

Simon István (Pesti Könyv): Talán a Fumax visszatérése volt meglepetés. Évekig úgy tűnt, hogy inkább a regények kiadásában látnak fantáziát.

Tóth József (Vad Virágok Könyvműhely): A színfalak mögött egy fokkal jobban rálátunk a dolgokra, szóval nem voltak meglepetések.

Németh Vladimir (Fumax): Már semmin sem lepődöm meg. Talán most a Rahan a Kockásban ért meglepetésként, hiszen eddig úgy tudtuk, hogy az megszerezhetetlen a feltételek miatt.

Képregényblog: Ez már a 2005-ben erőteljesen beindult hazai képregénykiadás második hulláma. Az első, 2008-ban tetéző hullám egyik váratlan jelensége volt, hogy több könyvkiadó is megpróbálkozott képregénykiadással. A válság alatt ezek mind leálltak. Szerinted előfordulhat, hogy látván az újabb fellendülést, megint lesznek próbálkozók?

Simon István (Pesti Könyv): Próbálkozások már ma is vannak, pl. a Móra már nem csak Asterixet, hanem Hupikék Törpikéket is kiad. Úgy tudom a Geronimo Stilton is megy még, illetve a Maus is egy ilyen kísérlet. Ezek azonban kézenfekvő címek, és elsősorban nem az igazi képregényrajongók a célcsoportjuk. A képregénykiadás elég speciális terület, nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. Nem biztos, hogy egy nagy kiadónak érdemes erre erőt fordítani.

Tóth József (Vad Virágok Könyvműhely): Szerintem a más területen aktív könyvkiadók közül aki szeretett volna képregényt kiadni, már megpróbálta és megégette magát. Szóval a válaszom nem.

Németh Vladimir (Fumax): Szerintem lesznek, de nem sok sikert jósolok nekik, a lényeges lapok már le vannak osztva, sokkal inkább, mint 2008-ban, és ez nem az a piac, ahol csak a dollárjelekkel a szem előtt lehet boldogulni, és soha nem is volt az.

Képregényblog: Mit vársz 2019-ben saját kiadódtól és általában a képregénypiactól?

Simon István (Pesti Könyv): Szerény bővülés lesz a kiadványaink számát tekintve. Két sorozatunk kifut, három pedig elindul. Általánosságban a képregénypiacról elmondható, hogy a bejelentések alapján jövőre valószínűleg még több kiadvány fog megjelenni. Viszont tényleg nagyon megugrott a kiadványok száma, ezért egyre nagyobb az esélye, hogy két jó év után már látványos kudarcok is érik a kiadókat. Aztán 2020 szerintem már a konszolidáció éve lesz.

Tóth József (Vad Virágok Könyvműhely): Organikus növekedést és minimum 12 új kiadványt tervezünk. (2 Usagi, 6 Hellboy, 3 Vízisten menyasszonya, stb.)

Németh Vladimir (Fumax): A kiadómtól annak a folyamatnak a folytatását várom, amit idén elkezdtünk, a képregénypiactól pedig azt, hogy még több kiadvány lesz, mint idén.

Megjegyzés: ez a három kiadóvezető a Hungarocomixon egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz, ahol csatlakozik hozzájuk Harza Tamás, a Kingpin kiadó vezetője is - ő időhiány miatt nem tudta még eljuttatni hozzánk válaszait, de ha befutnak, pótoljuk.